I Slovenke bolje od Orlica, rukometašice Srbije s tri poraza završile učešće na prvenstvu Evrope 1foto: Pedja Milosavljevic/STARSPORT

Na kraju nadmetanja u B grupi kontinentalnog šampionata, Srpkinje su izgubile biti ili ne biti duel sa jednim od organizatora EURO – 24:27 , pa su kao pre dve godine takmičenje završile već u preliminarnoj rundi.

Srpkinje su dobro ušle u meč, prve dale gol i najveći deo prvog poluvremena bile u vođstvu. Najčešće sa dva pogotka, u jednom trenutku i sa duplo većom razlikom (11:7 u 18. minutu), da bi pred kraj, na kratko ispustile prednost (13:13). Međutim, brzo su se opet odlepile, pa su na pauzu otišle sa obećavajućom gol zalihom (15:13).

Nije izabranicima Uroša Bregara sve išlo kao po loju na meču u Celju, naročito u fazi odbrane, ali jeste daleko bolje nego u porazima od Švedske (21:27) i Danske (21:34) u istoj dvorani. S tim da treba imati u vidu da zemljakinje našeg selektora važe za manje zahtevne i, u svetu rukometa, lošije rangirane rivalke od skandinavskih selekcija.

Sa četiri pogotka, šuterski najraspoloženija Sanja Radosavljević predvodila je Orlice, kojima je u prilog išao stoprocentan učinak u duelima sa koleginicama iz bivše jugoslovenske na velikim takmičenjima, a stvari su im otežavali brojni stari i novi kadrovski problemi na bekovskim pozicijama. Zaključno sa težom povredom kičme Jovane Kovačević u drugom kolu ovog EURO.

Međutim, predah je više prijao ekipi crnogorskog stručnjaka Dragana Adžića. Od ponovnog rezultatskog egala (16:16) stvari su mnogo više išle na ruku Ane Gros i ostalih Slovenki. Naše dame su češće promašivale ili pogađale okvir gola, a ni golmanke nisu uspevale da uđu u ritam i budu prava potpora ofanzivnim saigračicama. Naročito na udarce Elizabet Omeregi, Bugarke nigerijskog porekla sa pasošem domaćina turnira.

I zato je već pri rezultatu 21:24 i 22:25, sedam minuta pre kraja utakmice, jasno bilo ko će u sledeću rundu a ko kući. Bregarev tajm-aut u 55. minutu bio je neuspeo pokušaj hvatanja za slamku spasa, jer protivnice nisu ništa htele da prepuštaju slučaju. Vrlo motivisane, dobro organizovane i sjajno bodrene nastavile su da teraju po svome, do konačnog cilja.

Samo je bilo pitanje koliko će biti ubedljivo njihovo slavlje protiv davnašnje rukometne sile u muškom i ženskom rukometu, čija se pojavljivanja na Evropskim i Svetskim prvenstvim već dugo, uglavnom, svode na puka pojavljivanja u društvu večitih favorita i „zakucanih“ epizodista.

U tom smislu, lična statistika iz večerašnjeg meča predstavlja samo običnu stavku u karijerama Orlica, čak i najefikasnijeg trilinga Sanja Radosavljević (šest iskorišćenih šansi) – Jovana Stoiljković (4) – Kristina Liščević (4).

Jer je njihov učinak samo detalj u zasluženoj pobedi Slovenije, uz Crnu Goru i Severnu Makedoniju domaćina 15. po redu EURO. U čijim redovima su blistale Omeregi (6), Gros (5), Tija Zikero (4) i čuvarka mreže Amra Pandžić (11 odbrana).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari