I zvanično: Vimbldon bez ruskih i beloruskih tenisera 1EPA-EFE/SEAN DEMPSEY

Ono o čemu se već neko neko vreme šuškalo u svetu „belog sporta“ dobilo je i formalnu potvrdu, jubrzo posle najave uglednog Njujork Tajmsa, stigla je i zvanična odluka o suspenziji teniserki i tenisera i Rusije i Belorusije sa Vimbldona.

Prvobitna, nezvanična, ideja bila je da se od Danila Medvedeva, Andreja Rubljova, Karena Hačanova, Viktorije Azarenke, Arine Sabalenko, Aslana Karaceva, Anastasije Pavljučenko… traži da se glasno izjasne protiv vlasti u njihovim zemljama i bez dlake na jeziku iskritikuju rusku agresiju na Ukrajinu, odnosno belorusku podršku „specijalnoj vojnoj operaciji“ u ovoj nezavisnoj državi, međutim američki dnevnik navodi da je procenjeno kako bi takvi istupi mogli da naude porodicama sportista, pa je izabran drugačiji način da se indirektno kazne predsednici Vladimir Putin i Aleksandar Lukašenko, njihove Vlade i narodi, jer nisu digli bunu protiv agresorske politike svojih vođa.

Kao da je to uobičajeno mešanje politike i sporta, kao da su sportisti nekih drugih država redovno i bez ikakvog izuzetka kažnjavani zbog invazionih odluka njihovih političara, kao da nije bilo dovoljno što je teniserima i teniserkama iz ove dve omražene bivše sovjetske republike već uskraćeno pravo da se na turnirima takmiče kao predstavnici Rusije i Belorusije. Ubrzo posle februarskog početka rusko-ukrajinskog rata, ukinuti su ATP i WTA turniri u tom delu sveta i suspendovani tamošnji nacionalni Savezi. Reprezentacije dve zemlje su izbačene iz Dejvis kupa i Bili Džin King kupa, a pojedinačni nastupi podrazumevali su najavljivanje bez državnih simbola uz imena i prezimena tamošnjih učesnika, nebitno da li se radi o Mastersima ili turnirima klase 500 i 250, u obe polne konkurencije. Primenom poslednje formule dozvoljeno im je da se pojave na Rolan Garosu (Francuska), a za sada nema naznaka da će se od nje odustati i na zadnjem sezonskom turniru „velike četvorke“ – US opena (SAD).

Dakle, samostalno ili na direktivu premijera Borisa Džonsona i njegove administracije, orgnizatori nezvaničnog Svetskog prvenstva u tenisu, odlučili su da se (makar za ovu godinu) potpuno reše ruskih i beloruskih predstavnika, bez obzira što među njima ima priličan broj visoko rangiranih teniserki i tenisera, počev od drugog reketa sveta Danila Medvedeva. Kontra zvaničnicima oba Tura, čiji je stav bio i ostao da svi ti momci i devojke nisu krivi za (ne)dela vlasti, pogotovo ne oni koji su već samoinicijativno osudili agresiju, poput Ruskinje Anastasije Pavljučenko i njenog zemljaka Andreja Rubljova.

– Snažno osećam da ovi pojedinačni sportisti ne bi trebalo da budu kažnjeni odlukama autoritarnog rukovodstva koje očigledno čini užasne stvari, za osudu. Ali, ako se to dogodi, što je opet deo ukupne strategije da se Rusija i ruski građani plate posledice za odluku koju je donela njihova Vlada, onda to neće biti nešto što mi podržavamo – objasnio je u martu šef WTA, Stiv Sajmon, mada su on i njegove kolege trpele pritiske ostatatka Tura, tačnije rečeno teniserki i tenisera iz Ukrajine.

– Nisam ja ta koja donosi odluku, ali mislim da bi im trebalo zabraniti i pojedinačne nastupe. Ne može se sankcionisati 90 odsto ruskog naroda, a 10 odsto ne. Radi se o kolektivnoj krivici – zalagala se bivša ukrajinska teniserka Olga Savčuk, a njen stav podržale su i njene brojne naslednice i njihove muške kolege, uz istu podršku ostalih ukrajinskih sportista.

Ova diskriminacija ne predstavlja iznenađenje za one koji su registrovali izjavu britanskog ministra sporta, Najdžela Hadlstona, datu u parlamentu, kada je nagovestio „mogućnost da ruski igrači poput Medvedeva moraju da pruže uveravanja da ne podržavaju predsednika Vladimira Putina da bi igrali na Vimbldonu“. To se nije desilo, ali novo rešenje nije ništa manje licemerno, degradirajuće i protiv prirode i suštine sporta, čija je misija spajanje a ne razdvajanje ljudi. Još manje ispaštanje nedužnih.

 

Dmitrij Peskov: Taoci politčke krize

Kremlj je saopštio da su navodi o zabrani učešća ruskim teniserima na Vimbldonu neprihvatljivi i da će naškoditi turniru.

– S obzirom na to da je Rusija jaka u tenisu, posledice će snositi takmičenje. Neprihvatljivo je sportiste prativi taocima političke krize. Nadam se da igrači zbog ovoga neće biti manje spremni – izjavio je danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari