"Igrokaz" kao odgovor FSS-u 1Ekskurzija iz Čačka: Fudbaleri Borca Foto: Instagram/ FTBL Serbia

U upravi FK Borac 1926. toliko su ubeđeni da su im na pravdi boga oduzeti bodovi i izrečena drakonska novčana kazna, zbog sumnji UEFA u neregularnost poraza čačanskog tima u martovskom duelu sa Železničarom (na osnovu kladioničarskih uplata) i, propisima pokrivene, brze reakcije Disciplinske komisije Fudbalskog saveza Srbije.

Pa su posle najave istupanja iz drugog ranga takmičenja u zemlji i gonjenja „malogodavaca“ do Suda za ljudska prava u Strazburu napravili nezapamćen cirkus u subotnjem susretu sa Radničkim 1923.

Prvo su zadovoljili propisanu formu izvođenjem svega sedmorice fudbalera (plus golmana) na teren, i to u majicama sa odštampanim 1X2 kao očiglednom aluzijom na kladioničarsku terminologiju i iscrtanim metama na leđima, pa su isti sedenjem, klečanjem, šetkanjem… odbili da igraju da bi se jedan „povredio“ u 6. minutu i primorao sudiju da svira kraj zbog nedovoljne brojnosti jednog tima.

– U ponedeljak ću registrovati meč službenim rezultatom 3:0 u korist drugog kluba i podneti disciplinsku prijavu protiv Borca, jer je delegat utakmice u izveštaju naveo da su Čačani došli u Kragujevac sa 20 igrača, a za protokol prijavili tek sedmoricu. Tim činom i kasnijim ponašanjem narušili su integritet susreta i takmičenja, pa je na Disciplinskoj komisiji FSS da ih kazni u skladu sa pravilnikom. Na teret će im biti stavljeno i nošenje majica spornog sadržaja. Nisu tražili potrebnu dozvolu za njihovo oblačenje, a i da jesu ne bi je dobili – najavio je juče za Danas direktor takmičenja Zajednice klubova Superlige i Prve lige Srbije Aleksandar Pivić, zatečen ne samo skandaloznim postupkom Borca nego i njegovim tajmingom.

– Šta god mislili o izrečenim kaznama, nelogično mi je da sa realizacijom pretnji krenu pre nego što se nadležnoj Komisiji FSS ne žale na odluku disciplinaca – čudi se naš sagovornik.

Postavlja se pitanje zbog čega čačanski klub, nastao na ruševinama (zbog dugova ekipi) ugašenog izvornog FK Borac, provocira još teže kazne pre nego što je regularnim putem probao da izvede slučaj na čistac. Za prst na čelo je i poenta te autodestrukcije, jer je rezonskije da se spusti glava i ćuti ako ste zaista krivi nego seći to malo preostale grane na kojoj se sedi.

Na kraju, ali ne i najmanje zanimljivo,FSS je udario na klub iz grada čije komande već neko vreme drži Milun Todorović, član Predsedništva vladajuće Srpske napredne stranke, a njeni kadrovi (kao doskorašnji predsednik Slaviša Kokeza) ili simpatizeri vode i nacionalni Savez.

Sledi novo oduzimanje bodova

Član 66 Disciplinskog pravilnika Fudbalskog saveza Srbije za prekid utakmice krivicom jednog ili više igrača, tako da igra više ne bude nastavljena, predviđa „novčanu kaznu i oduzimanje do devet bodova (odnosno do negativnih 9 bodova) kao kaznu za klub čiji su igrači skrivili obustavu meča; a za igrače krive za prekid – zabranu igranja u trajanju od tri meseca do godinu dana, u tzv. težim slučajevima zabranu igranja od šest meseci do čak dve godine ili pak isključenje iz fudbalske organizacije.

I Jagodina diže ruke

U prvom meču posle izricanja bodovne i novčane kazne zbog neregularnosti poraza od Trajala (0:1), fudbaleri Jagodine odigrali su bez golova protiv Sloge, iako kraljevački tim kao prvoligaški fenjeraš odavno nema šanse da ne bude deo masovne selidbe klubova u niži rang, na kraju sezone a (pre kompletiranja ishoda utakmica 28. kola) 10-plasirani sastav ima 34 boda i prvi je iznad zone ispadanja. Jagodina bi i uz potvrdu oduzimanja bodova do kraja imala šansu za spas.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari