Ilić: Nekad bilo - ponovilo se 1Foto: FK Partizan

Fudbaleri Partizana nisu uspeli da na svom terenu pre sedam dana steknu rezultatsku prednost (1:1) pred sutrašnj revanš u Istanbulu.

Ipak, ta činjenica ne obeshrabruje crno – bele. Naprotiv, uvereni su da na Vodafon areni mogu da izbore povoljan rezultat i opstanu u Evropi i na jesen. Bešiktaš u poslednje vreme ne igra sjajno, čak je poslednji prvenstveni susret izgubio od Antalije na svom terenu. Umesto da ta činjenica hrabri trenera Partizana Zorana Mirkovića, on se upravo toga pribojava (svaka serija ima svoj kraj).

– Bešiktaš je jak protivnik, a ne ide nam na ruku što beleži slabe rezultate u poslednje vreme. Samo je pitanje dana kada će početi da pobeđuju. Moramo da budemo disciplinovani, odgovorni i da pokušamo da ih ugrozimo – rekao je Mirković na beogradskom aerodrom uoči polaska za Istanbul.

Za meč u Istanbulu trener crno-belih ne može da računa na povređenog Marka Jankovića i suspendovanog Nebojšu Kosovića. Međutim, ni to, kao ni snaga protivnika ne obesrabruje stratega kluba iz Humske 1.

– Čeka nas paklena atmosfera, snažan rival, ali sam pripremio ekipu. Verujem da možemo da prođemo, hoćemo grupnu fazu Lige Evrope – tvrdi Mirković.

Poput trenera optimizam ne manjka ni Danilu Pantiću, glavnom kreatoru igre crno – belih.

– Svesni smo kvaliteta protivnika, ali znamo i koliko mi vredimo. Tačno je da nismo stekli prednost u prvom susretu, ali Partizan je i ranije znao da baš na revanš utakmicama obezbedi plasman u završnicu evropskih kupova – rekao je Pantić.

Partizan je 2003. i 2010. na revanš mečeve otišao sa negativnim rezultatima iz Humske, protiv NJukasla (0:1) i Anderlehta (2:2) i na gostujućim terenima izborio plasman u Ligu šampiona. Saša Ilić je jedini učesnik tih „istorijskih“ uspeha.

– Bilo – ponovilo se – kratko je prokomentarisao Ilić, uz obećanje da će posle meča biti raspoloženiji za priču.

Bešiktašev negativni skor u Evropi

Bešiktaš je u Evropi odigrao 209 utakmica – izgubio je 84, pobedio 80 i 45 puta igra nerešeno. Ni gol razlika nije pozitivna – 276:297. Istanbulski crno-beli su učesnici evropskih kupova od sezone 1958/1959 do danas. Skoro tri decenije Bešiktaš nije imao uspeha izvan granica Turske i nijednom nije uspeo da prođe prvo kolo sve do sezone 1986/1987, istanbulski crno-beli su čak deset puta zaredom završavali učešće u tri evrokupa u prvom kolu. Tu je tajna negativnog skora, jer poslednjih godina Bešiktaš postiže dosta dobre rezultate u evropskim takmičenjima. Prošle sezone je stigao do osmine finala Lige šampiona, što se smatra ogromnim uspehom i najvećim zabeleženim u sedam nastupa u evropskoj eliti. Turci su u grupi sa Monakom, Portom i Lajpcigom zauzeli prvo mesto sa čak 14 bodova i bez poraza. Upisali su četiri pobede i dva remija protiv Porta i Monaka. Ekipa Šenjola Guneša, ipak, nije imala snage ni kvaliteta da eliminiše Bajern iz Minhena (1:3, 0:5). Pored sedam nastupa u grupnoj fazi Lige šampiona, Bešiktaš ima i sedam nastupa u Ligi Evrope, gde je ekipa nekoliko puta prolazila prvu fazu, a najviše je dogurala u sezoni 2016/2017, kada je eliminisana u četvrtfinalu od Liona. Doduše, tada je kao trećeplasirana iz Lige šampiona nastavila od „proleća“ u masovnijem takmičenju.

Guneš: Partizan nas neće iznenaditi

Trener Bešiktaša Šenol Guneš uveren je da Partizan ne može da iznenadi i eliminiše njegov im u borbi za Ligu Evrope.

– Prvi meč je bio veliki izazov, ako pogledamo 1:1 imamo prednost, ali idemo po trijumf na našem terenu bez razmišljanja šta je bilo. Najmanji gubitak koncentracije može da nas dovede u situaciju koja se ne nadoknađuje. Zato ćemo tražiti rani gol pred našim navijačima. Partizan dolazi da nas iznenadi, ali nećemo mu to dopustiti u našoj kući. Pobedićemo protivnika i izboriti mesto u Ligi Evrope – rekao je Guneš.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari