Ima li Zvezda adekvatne igrače za novu formaciju 3-4-2-1? 1Foto: EPA-EFE/ Alex Grimm POOL

Trener Crvene zvezde Dejan Stanković odlučio je da protiv Hofenhajma (0:2) rizikuje sa novom formacijom 3-4-2-1. Iako mu eksperiment sa tri štopera nije uspeo, utisak je da je donekle zakrpio rupe u odbrani koje je od početka sezone imao protiv jakih rivala.

S druge strane, crveno-beli su bili potpuno bezopasni u napadu i posmatraču sa strane je formacija više delovala kao klasičan bunker sa pet defanzivaca, kojima kao šesti pomaže i Sanogo. Sagovornici Danasa Zoran Filipović i Rade Bogdanović upravo nedostatak ofanzive vide kao glavnu manu Zvezdine igre u Nemačkoj.

– Mislim da je Stanković izabrao sistem igre koji je odgovarao datoj utakmici, za protivnika koji je iz mnogo jače lige nego što je naša i koji je na svom terenu očekivano igrao ofanzivno. Treba imati u vidu da Hofenhajm nije pre prvog gola stvorio mnogo šansi, a da je drugi primljeni pogodak plod potpunog otvaranja a ne mana ove formacije. Nije sporno da ova formacija ima svoje mane, kao i svaka druga, ali ima i prednosti – objašnjava Filipović.

Bivši trener Zvezde smatra da bi bekovi i vezni igrači morali da više učestvuju u kretanju ka protivničkom golu.

– Jeste Zvezda stvorila par poluprilika, ali nema dileme da joj fali ozbiljnija završnica. Bekovi treba da budu aktivniji, da uspeju da dođu i do završnice u 16 metara, do centaršuta, a to smo u Nemačkoj videli tek nekoliko puta, samo od Rodića. Možda bi to moglo da se dobije sa dva klasična napadača, da bude 3-4-1-2, ali to je već na Stankoviću. Verujem i da sve to može drugačije da izgleda kada se Kanga i Ivanić vrate u tim – dodaje Filipović.

Pravi efekti nove formacije moći će po njegovom mišljenju da se vide tek posle nekoliko utakmica, kada se igrači na nju priviknu.

– Problem je što Stankoviću u domaćem prvenstvu ne trebaju tri štopera i nema razlog da to isprobava u Superligi – naglašava Filipović.

Bivši napadač Atletiko Madrida i reprezentativac Jugoslavije Rade Bogdanović napominje da je protiv Hofenhajma najviše nedostajao brzi igrač.

– Zvezda nema brzog igrača, a pod time podrazumevam nekog poput Nemanje Radonjića. U današnje vreme nemate šta da tražite u fudbalu ako nemate brzinu. Možete samo da učestvujete, ali nemate čemu da se nadate. Nema igranja ni na kontranapade, niti ofanzive bez zaista brzog igrača – priča Bogdanović.

Dodatni problem crveno-belima predstavlja to što po njegovom mišljenju nemaju snage za svih 90 minuta jakog tempa.

– U Zvezdinoj igri nema dovoljno kreativnosti. Delovali su mi smušeno, par individualnih poteza Kataija i to je to. Međutim, sve što su uspeli da urade bilo je u prvom poluvremenu dok su bili relativno sveži, a činjenica je da ova ekipa nema snage za 90 minuta jake utakmice. Stanković sigurno najbolje zna s čim raspolaže i verovatno je zato hteo da ojača odbranu. Problem je što protiv Hofenhajma Stanković nije imao šansu da bilo šta promeni jer su se na tom meču videli svi nedostaci koje ima ne samo Zvezda, već ceo srpski fudbal – dodaje Bogdanović.

Zvezdi po njegovim rečima „magareću uslugu“ predstavlja tretman sudija u Superligi, pošto u Evropi nema „gledanja kroz prste“.

– Jako veliki uticaj na igru i ponašanje Zvezdinog tima ima kvalitet lige kakav imamo u Superligi, a samim tim i način suđenja, odnosno ophođenja prema njima. Faula nije bilo kod prvog gola Hofenhajma, a Zvezda je imala skoro 10 sekundi da se organizuje za odbranu, što u fudbalu uopšte nije malo vremena. Mogli su odmah da naprave prekid igre ako se linija u odbrani nije namestila, bilo šta, a ne da gledaju i čekaju da sudija svira faul koji su očekivali, a kojeg nije bilo. Da je Deki ono što je uradio i onako vikao na arbitra u Superligi, sudija bi morao da napusti teren. A u Evropi je Stanković morao da napusti teren – zaključuje Bogdanović.

Nedostaje moderan napadač

Rade Bogdanović napominje da bi crveno-beli u bilo kojoj formaciji imali problem da ozbiljnije napadnu rivala poput Hofenhajma jer im jednostavno nedostaje kvalitetan napadač.

– Stanković ima italijanski uticaj fudbala u sebi, pošto je sarađivao sa Murinjom, Mančinijem, Mihajlovićem… To su sve defanzivci čija je glavna logika da se ne primi gol. Posebni je problem što Zvezda jednostavno nema kvalitet u napadu. Falčinelija su doveli iz Italije gde je, ako se ne varam, postigao tri gola. U napadu Zvezda nema modernog igrača, nema tu nažalost centarfora dostojnog renomea kluba kao što je Zvezda – tvrdi Bogdanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari