Iskoristiti meč-loptu protiv Gruzije 1Foto: Starsport

Bilo bi zaista neopisivo loše i unazađujuće za našu košarku ukoliko reprezentacija Srbije u predstojećem dvomeču kvalifikacija za Evropsko prvenstvo ne iskoristi jednu, po mogućstvu već današnju meč loptu.

Tbilisi će, takođe u formi „balona“, biti domaćin poslednjeg kvalifikacionog „prozora“ u grupi E, u kojem će košarkaši Srbije danas (16.00) odmeriti veštine upravo protiv Gruzije, koja se kao jedan od domaćina već plasirala na naredni šampionat Starog kontinenta.

„Orlovima“ je dovoljna samo jedna pobeda iz dvomeča sa pomenutom Gruzijom i Švajcarskom.

Ukoliko asistent u stručnom štabu Dejan Milojević, u odsustvu selektora bude imao nepredvidivih teškoća u vođenju ekipe koja bi trebalo da deluje kvalitetnije i uigranije nego ona koja je reprezentovala našu košarku u Finskoj, onda će sa Igorom Kokoškovim (današnji susret propušta zbog obaveza Fenerbahčea u Evroligi) protiv Švajcarske i Vasilijem Micićem i Markom Gudurićem na terenu, Srbija frontalno krenuti u potpunu ofanzivu.

Gruzija je, kao i Švajcarska, nažalost, dužnik naše reprezentacije, s obzirom na to da nas je iznenadila u prvom susretu odigranom u hali „Aleksandar Nikolić“.

Ognjen Jaramaz trebalo bi u Tbilisiju da bude jedan od najpouzdanijih „skorera“ i neko na kome će trener Milojević graditi ofanzivne akcije.

– Gruzija ima veoma dobru reprezentaciju, iskusan i dobro uigran tim. Okosnicu ekipe čine igrači koji su dugo zajedno, što im daje određenu prednost u odnosu na one koje, poput nas, u kvalifikacijama nemaju kontinuitet igranja zajedno. U prvoj utakmici su nas pobedili u Beogradu, pred našom publikom, uprkos našem dobrom početku. Od tada je prošlo godinu dana, mnogo toga se promenilo i verujem da ćemo uz dobru energiju i požrtvovanu igru uspeti da dođemo do pobede – istakao je Jaramaz.

Gruzine karakteriše izraziti patriotizam; uostalom da je zdrav, Tornike Šengelija sigurno bi predvodio saigrače, bez obzira na evroligaške obaveze CSKA.

Jednostavno, kada je prošlog leta potpisao ugovor sa Moskovljanima zahtevao je klauzulu prema kojoj je mogao neometano da nastupa za reprezentaciju Gruzije tokom kvalifikacija za prvenstvo Evrope, kao i na samom šampionatu Starog kontinenta.

Gruzija je u poslednje dve decenije iškolovala nekolicinu košarkaša koji dosta uspešno nastupaju u najkvalitetnijim evropskim ligama.

Šermadini je centar čiji su gabariti i igrački kvaliteti već opšte poznati; korpulentni Burjanadze godinama već nastupa u španskoj ligi, Duda Sanadze je nedavno potpisao ugovor sa čačanskim Borcem, Cincadze takođe ima pozamašno iskustvo igranja u evropskim klubovima srednjeg ranga, dok su slavu gruzijske košarke proneli i čuveni Zaza Pačulija, centar NBA ranga, kao i nekada vrsni šuter Manučar Markoišvili.

Miloš Gligorijević, srpski stručnjak koji je četiri godine bio asistent u stručnom štabu Partizana, od 2015. radi kao trener u nacionalnoj selekciji.

Pomagao je i Igoru Kokoškovu tokom njegove poslednje godine u ulozi selektora Gruzije, a ostao je na istoj poziciji i kada je reprezentaciju preuzeo grčki stručnjak Ilijas Zuros.

Uprkos činjenici da su već obezbedili učešće na predstojećem šampionatu Evrope, Gruzini su dosadašnji deo kvalifikacija obavili na perfektan način (4-0).

Srbija ima skor 2-2, dok su Finska i Švajcarska na odnosu pobeda i poraza 1-3. Osim Gruzije, na prvenstvo Evrope plasiraće se još dve najbolje reprezentacije u grupi.

Uvek igraju maksimalno

Danilo Anđušić jedan je od retkih u reprezentaciji Srbije koji kontinuirano na visokom nivou pruža dobre partije tokom kvalifikacija za Evropsko prvenstvo, pogotovo gledano sa ofanzivnog aspekta igre. Bek šuter francuskog Burga deluje veoma oprezno pred današnji susret sa domaćinom „balona“.

„Čeka nas meč protiv neugodnog rivala. Uprkos tome što se kao domaćin prvenstva već kvalifikovala za Evropsko prvenstvo, Gruzija je u četiri utakmice u grupi ostvarila perfektan učinak, što govori da imaju jak karakter i da igraju na maksimumu od početka do kraja, bez obzira na sve. Znamo zašto smo ovde i koji nam je cilj. Moramo da uradimo sve što je u našoj moći da pobedimo na oba meča i tako na najbolji način završimo kvalifikacije“, poručio je Anđušić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari