Iskusni plejmejker predvodio košarkaše Partizana u pobedi protiv Albe 1Foto: Starsport

U premijernom meču pred svojom publikom u Top 16 fazi Evrokupa, košarkaši Partizana su “poništili” poraz s prošlonedeljnog gostovanja Ritasu..

.. a popravljena igra u odbrani i izuzetna asistentska rola plejmejkera Aleksa Renfroa obili su se o glavu favorizovanoj Albi – 78:66 (19:13, 18:15, 13:15, 28:23). Do sinoć vodećeg tima E grupe, čiji vrh tabele sada drži srpski klub.

S izuzetkom dva izjednačenja gostiju u ranoj fazi utakmice(2:2, 11:11), domaćin je tokom prvog poluvremena stalno bio nekoliko koraka ispred, da bi u drugoj četvrtini, prvom trojkom Vanje Marinkovića, konačno stigao do dvocifrenog vođstva (32:21). Međutim, prevelik broj promašenih zicera spustio je razliku, posle dve deonice, na podnošljiviju cifru (37:28) i tako ulio nadu izabranicima prekaljenog Aite Renesesa, trenera s rekordnim vođenjem mečeva u ovom takmičenju (126). I, stvarno, na talasu protivnikovih promašaja (pre svih Stefana Jankovića), Berlinci su polako topili minus, a na ruku su im išle i sve učestaliji defanzivni propusti Beograđana, pa nikome u krcatoj dvorani “Aleksandar Nikolić” nije bilo svejedno kada je kapital spao na tri poena (44:41), u trećoj dekadi.

Na njihovu radost, Partizan je uspeo da izdrži sve te nalete, konsoliduje se i ne dozvoli rivalu da mu, uprkos rezultatskom brejku u tom delu susreta, preotme “štafetu”, pa je kratak predah dočekan s obećavajućih +7 (50:43). To je najstimulativnije delovalo na Nikolu Jankovića, pošto je novajlija na centarskoj poziciji, s nekoliko ubačenih lopti u mrežicu inicirao dalje odlepljivanje, da bi Bandži Sija trojkom u 33. minutu košgeterski kapital opet učinio dvocifrenim (60:49).

Ali, Alba se nije predavala nego je gledala da što više koristi uobičajeno brzo iskorišćen bonus crno-belih i novu turu njihovih neiskorišćenih šuteva, uspevši da se primakne na 65:60.

Usledila je pravovremena reakcija, uglavnom preko Džoka Lendejla, a njegovi poeni 93 sekundi pre kraja, na aistenciju sjajno raspoloženog dodavača Aleksa Renfroa, najavili su zasluženo slavlje (74:63). Australijsko-američki dvojac stavio je na isti način i pečat na trijumf, a Gijeadritis je trojkom malo pre zadnjeg sudijskog zvižduka samo ublažio poraz.

Najefikasniji u redovima pobednika bio je kvartet Marinković (14 poena) – Lendejl (13) – N. Janković (11) – Markus Pejdž (10), s tim što pola svog učinka duguju asistentskom daru Amerikanca Renfroe iz reprezentacije Bosne i Hercegovine. U Albi su se istakli Martin Hermanson (16) i Luk Sikma (10).

 

 

Andrea Trinkijeri: Bili smo pravi

– Ovo je timska pobeda. Igrali smo dobru odbranu, gledali da stalno delimo loptu u napadu. Igrali smo dobro u svim fazama, a mnogo agresivnije u odbrani. Bili smo pravi jer smo svoja tela stavljali na pravac lopte Albinih igrača. Primili smo neke lake koševe, ali smo ih spustili na ispod 70 poena, što znači da smo uradili dobar posao. Srećan sam zbog mojih igrača. Za sve “grobare” je atmosfera bila dobra, meni odlična, ali znam da oni mogu još bolje. Sve poštujem i ne želim da se moje reči na pogrešan način shvate, svi želimo da malo, pomalo vratimo Partizan na neke stare staze, da opet bude važan faktor u košarci, ali… Voleo bih da se na teren ne ubacuje ništa, jer od toga niko ne profitira… – imao je trener Partizana razloga i za pohvalu svojoj ekipi i kritiku na račun ponovljenih i skupih ispada navijača.

 

Ovacije Mačvanu

Meč je iz svečane lože pratio Milan Mačvan, zbog povrede sprečen da nastupa za svoj Bajern, a publika je dolazak bivšeg kapitena crno-belih i reprezentativca Srbije ispratila ovacijama. Krilni centar nemačkog kluba u Partizanu je bio u dva navrata i za te dve sezone osvojio jednu titulu i jedan Kup Radivoja Koraća.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari