Ista meta, različito rastojanje 1Foto: STARSPORT

Saterani u ćošak sa skorom 1:3 u međusobnim duelima ove sezone sa najvećim rivalom, košarkaši Partizana u subotu uveče izaći će na megdan Crvenoj zvezdi sa samo jednom idejom – kako polufinalnu seriju plej-ofa ABA lige produžiti na treću utakmicu – tačnije majstoricu.

Posle zaista dramatičnog uvodnog duela koji su crveno-beli rešili nakon produžetka (106:101), partizanovci su na istom mestu u hali „Aleksandar Nikolić“ obojenu isključivo u crno-bele boje, rešeni da makar po sličnom scenariju dođu do trijumfa i tako odlože promociju prvog finaliste ABA lige na još sedam dana.

Pitanje je da li će u subotnjoj misiji (19.00) imati pomoć kapitena Novice Veličkovića, koji je u prvom susretu izvrnuo skočni zglob; sličnom problematikom se bavi i Milan Tomić koji će tek danas saopštiti javnosti da li će DŽo Regland biti spreman, posle povrede kolena još u ranoj fazi uvodne utakmice.

U odnosu na prvi susret, košarkaši Crvene zvezde ne bi trebalo da imaju veći pritisak, s obzirom na to da će apsolutni imperativ pobede biti na suprotnoj strani. Tomić je na startu taktički izmanevrisao spuštanjem Davidovca na četvorku u drugom poluvremenu, predajući Čoviću sve ingerencije u organizaciji igre.

Teško je poverovati da će strateg crveno-belih imati slična razmišljanja u subotnjem duelu, pogotovo što su mnogi u njegovoj ekipi u dobroj meri potrošili kredit u prvom meču.

– Moramo da budemo spremni da odigramo mnogo kvalitetnije, na njihovom terenu, pred njihovim navijačima, svesni da nema mesta za sitne greške i padove u igri. Partizan nije ista ekipa u odnosu na početak sezone. Doveli su četiri igrača, iskusnog evroligaškog trenera Trinkijerija i to je tim koji sigurno ima cilj da se plasira i da napravi što bolji uspeh u ABA ligi. Ne mogu da vam kažem da li će biti isti meč. Rezultat 106:101 je veliki skor za polufinale, očekujem tvrđu utakmicu i da će ići na mali broj poena – razmišljanja je Milan Tomić.

Otežavajuća okolnost za trenera Trinkijerija u pripremi subotnjeg duela sigurno je bio i podatak da su crno-beli na startu poraženi iako su za tri šutirali maltene 45 odsto, ostvarivši 22 asistencije i duplo više ofanzivnih skokova. Strukturalno: Zagorac, Jaramaz, Pejdž i Nikolić trebalo bi u drugoj utakmici da odigraju sa daleko većom odgovornošću i tako rasterete Marinkovića, Lendejla i Renfroa, koji su u prvom meču u najvećoj meri zamisao trenera sprovodili na parketu.

– Deluje mi kao da smo u boksu. Prvu rundu su dobili oni. Sad ide druga i moramo da uđemo jače, bolje, pametnije… Ali, moramo biti izuzetno pametni, jer kao i u boksu – ako si jako agresivan daš prostora za još jedan udarac. To znači da moramo 40 minuta da igramo čvrsto, pametnije. Bili su favoriti kada je bilo 0:0, sad su još veći favoriti na 1:0, ali nećemo se dati ni po koju cenu. Igramo pred našim navijačima i to mora biti ‘plus’, a ne stres i ne pritisak. Sve se zna, oni znaju nas, mi znamo njih. Pripremili smo se. Radili smo kako treba, ali to ništa ne znači ako te iste stvari ne iznesemo na teren – jasan je i nedvosmislen Trinkijeri koji je apsolutno siguran da šut za tri poena može biti ključan u subotnjem duelu.

– Lopta uđe-izađe, okrugla je… Voleo bih da pogodimo, ali svaka utakmica je drugačija. U ovoj košarci šut za tri poena je ključ svake utakmice. Mečevi se dobijaju šutem za tri poena – podvukao je italijanski stručnjak.

Lazić: Jesmo opušteniji

Odigrao je tokom karijere „mali milion“ večitih debija, čak i onih rezultatski daleko bitnijih od subotnjeg, međutim Branko Lazić, kao kapiten Crvene zvezde, ima percepciju pred subotnji okršaj, koja dosaže do brejka i plasmana u finale posle samo dve utakmice s Partizanom.

„Imali smo vremena za analizu, za ispravljanje grešaka i siguran sam da ćemo uspeti da pred njihovim navijačima ispravimo sve to, da ostvarimo drugu pobedu i da izborimo prolaz u finale. Jesmo opušteniji, ali ako pogledamo šta nosi ova utakmica i šta nosi pobeda, svakako da postoji određena doza pritiska. Naravno, spremni smo i svesni smo svega. Kao što je i Bili (Beron) izjavio – ako ne možeš da se boriš sa pritiskom – nemoj da se baviš ovim sportom“, naglasio je Lazić.

Ne dolazite na utakmicu

Iz Crvene zvezde su pozvali navijače da „u skladu sa propozicijama ABA lige ne dolaze na utakmicu“ i izrazili nezadovoljstvo zbog toga što su imena sudija objavljena na društvenim mrežama dan ranije u odnosu na sajt ABA lige, koji to ozvaniči dan pre utakmice (Matej Boltauzer, Sašo Pukl, Miloš Koljenšić).

Raspored polufinala

drugi meč

subota 30. mart

Partizan – Crvena zvezda 19.00

nedelja 31. mart

Budućnost – Cedevita 19.00

majstorica

subota 6. april

Crvena zvezda – Partizan 20.00

nedelja 7. april

Cedevita – Budućnost 19.00

* Crvena zvezda i Cedevita vode u polufinalnim serijama koje se igraju na dve dobijene po sistemu 1-1-1

Koncentracija

Često je i tokom sezone Andrea Trinkijeri isticao nedostatak koncentracije kod njegovih ključnih igrača. Italijanski stručnjak govorio je na tu temu i uoči subotnjeg duela.

„Bez toga ne možete da igrate ozbiljnu košarku, niti da radite bilo šta ozbiljno u životu. Radimo na tome, neki put smo u tome bolji, nekad grešimo, ali to jeste najvažnija stvar. Ako imaš koncentraciju možeš da imaš plan, možeš da pratiš plan, da ga menjaš ako je potrebno i možeš da ‘čitaš’ ritam utakmice, situacije, ko je opasan igrač, koga moraš da ‘jašeš’ u napadu od tvojih igrača. To je sve koncentracija“, istakao je Trinkijeri.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari