Istočna enigma na startu 1Rukometaši Srbije Foto: Rukometni savez Srbije

Selektor Toni Đerona u teškim okolnostima pripremio ekipu za start, pa pobesneo na organizatora EURO

Posle par nedelja traumatičnih priprema, u nekom trenutku čak prekinutih zbog masovnog zaražavanja igrača i članova stručnog štaba korona virusom, muška rukometna selekcija Srbije konačno je u prilici da pokaže koliko objektivno može u tim vanrednim okolnostima, a jedina uslovno rečeno dobra stvar je što Evropsko prvenstvo počinje protiv Ukrajine.

Jer  se radi o timu niže klase u odnosu na apsolutnog favorita C grupe – tokijskog osvajača olimpijskog zlata Francusku i vlasnika brojnih medalja sa velikih takmičenja – Hrvatsku.

Ukrajinci kao najviše domete beleže 7. mesto na Svetskom šampionatu 2001. godine i 11. poziciju na kontinentalnom takmičenju 2002, uz brojna preskakanja završnica najvećih takmičenja.

– Prva utakmica je uvek veoma bitna, pogotovo u ovakvom rasporedu, gde nas posle nje čekaju veliki izazovi protiv Hrvatske i Francuske. Za nas je važno da se koncentrišemo na našu igru, igrače i ceo naš tim – zna selektor Toni Đerona kako bi pozitivna rezultatska premijera delovala na psihu njegovih izabranika u nastavku EP u Mađarskoj i Slovačkoj.

Rukometaši Srbije će se za prva dva mesta, tj. plasman u drugu rundu boriti u Segedinu, a da bi zadržali šanse da prežive paklenu konkurenciju neohodno je da dobiju duel sa ekipom bivše sovjetske republike.

Bez obzira što o pulenima nemačkog trenera Mihaela Biglera neuporedivo manje znaju nego o „trikolorima“ i komšijama.

– Ukrajina ima novi tim, sa novim trenerom. Treba očekivati nešto drugačiju igru sastava o kom imamo malo informacija, dobijenih uglavnom praćenjem njihovih prijateljskih mečeva u januaru i individualnim analizama pozvanih kandidata kroz njihove klupske angažmane. Svi pričaju o druga dva meča, a ja bih i za ovaj rekao da može biti jako težak. Imamo puno poštovanje prema Ukrajincima, svesni da nam pobeda neće pasti sa neba – ozbiljno zvuči španski stručnjak, pod čijom palicom su popravljeni igra i atmosfera, redovi osveženi novim licima, uzeto prvo mesto u kvalifikacijama i četiri od raspoloživih šest bodova u dvomeču sa Francuskom na putu ka 15. evropskoj muškoj rukometnoj smotri.

– Možemo da budemo na jednom od prva dva mesta. Mislim da smo pokazali da nema veze protiv koga igramo, da nas ne zanima ko nam je protivnik. Siguran sam da igramo na takvom nivou da možemo da pobedimo sve timove. Moramo da pokažemo i zadržimo respekt prema selekcijama koje su postigle mnogo u rukometu, kao što su Francuska i Hrvatska iz naše grupe – još od okupljanja karajem decembra ponavlja strateg srpskog tima, mada njegov optimizam remeti serija pozitivnih rezultata testiranja rukometaša na kovid 19.

Iz tog razloga se očekuje da prvi deo takmičenja propuste najmanje četvorica igrača: golman Milosavljević, Nemanja Ilić, Zelenović, Abutović i Đorđe Đekić, čija je zaraženost detektovana po dolasku u komšijsku državu.

Međutim, nije to ono što je toliko izbacilo iz takta Đeronu da je dan posle dolaska na EP morao da reaguje putem svog Tviter naloga.

„Haotična organizacija Evropskog prvenstva! Civili bez maske čekaju na testiranje u istom redu sa igračima… Nema dovoljno PCR testova za sve timove, kasni se sa testovima. Neki još uvek čekaju na testiranje koje je bilo zakazano za jutros u 8.45. Rezultat svega toga je da su neki igrači već zaraženi. Kako posle svega da igramo?!“, pitao (se) juče Španac zadužen za izbor kadrova i taktike za večerašnji megdan sa Ukrajincima.

Grupa C

  1. kolo (13.1.)

Srbija – Ukrajina      18.00

Hrvatska – Francuska          20.30

  1. kolo (15.1.)

Francuska – Ukrajina          18.00

Hrvatska – Srbija      20.30

  1. kolo (17.1.)

Ukrajina – Hrvatska 18.00

Francuska – Srbija   20.30

* Dalje idu dve ekipe iz svake od šest grupa

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari