Istorijski loša generacija 1Foto: Miroslav Todorovic/Starsportphoto ©

U LJubljani je, čini se i definitivno, zapečaćena svaka opcija po kojoj je eventualni plasman u plej-of ABA lige zavisio isključivo od rezultata Partizana.

Petim porazom u poslednjih šest utakmica (78:65) crno-beli su, nakon lekcije od Cedevita Olimpije, došli u situaciju da regularni deo regionalnog takmičenja, prvi put u klupskoj istoriji, završe s negativnim skorom.

Partizan je trenutno na 7-9 i na devet kola do kraja očekuje ga još sijaset teških utakmica u kojima neće biti favorit (Crvena zvezda, Mornar, Mega, Igokea).

S obzirom na formu i stanje u ekipi, srpski velikan je došao u poziciju da o pobedama mora da razmišlja i brine i protiv ekipa iz sredine abaligaške tabele.

Neznanje je sasvim sigurno sinonim za sve personalne poteze i odluke napravljene ove sezone, počevši od predsednika kluba, preko sportskog direktora, pa sve do trenera i samih igrača.

O kardinalnim kadrovskim rešenjima, još tragičnijim otkazima i promenama usred sezone, kao i odlukama da se tandemu plejmejkera zahvali na saradnji može se upotrebiti šahovski termin, klasičan šah-mat koji su sami sebi zadali predsednik Mijailović, sportski direktor Lončar, zaključno sa trenerom Filipovskim, koji je, navodno, sam prelomio da su Gordić i Miler-Mekintajer nedorasli organizacionim zahtevima crno-belih.

Posledice ove tragikomedije više su nego jasne; Partizan je u najvažnijem delu sezone u ABA i okvirima Evrokupa rotaciju suštinski sveo na samo osam igrača (Mika i Trifunović puki epizodisti, Veličković fizički “limitiran”) dok je organizaciju igre poverio nedovoljno iskusnom i dokazanom, tek pristiglom Džošu Perkinsu, odnosno Ognjenu Jaramazu, koji po vokaciji nije plejmejker.

Filipovski je Erika Miku potpuno limitirao i u datim okolnostima nekako i nije iznenađenje da Partizan u LJubljani u poslednjih 11 minuta nije dao koš iz igre, preciznije, u šest uvodnih minuta četvrte deonice uopšte nije poentirao.

Čak je i poraz u ovosezonskom rukopisu Partizana postao normalan i očekivan pa navijače Partizana neće iznenaditi ni mogućnost da aktuelna generacija postane i istorijski najlošija u poslednje tri desenije.

Ako regularni deo ABA lige crno-beli završe s negativnim skorom, biće to prvi put još od takmičarskih 2015/16 odnosno 1989/90 u bivšoj SFRJ – u godini u kojoj je bio započet proces smene generacija bez Divca, Paspalja, Savovića…dok je Đorđević bio u vojsci. Istovremeno, Partizan bi lako mogao da regularni deo regionalnog takmičenja okonča ispod petog mesta, što bi takođe bio učinak “vredan” istorijske blamaže za najtrofejniji klub u ABA ligi (šest titula).

Samo u dva navrata i to u sezonama u kojima je imao daleko manje budžete od današnjih i pritom se privikavao na život posle Duška Vujoševića, Partizan je takmičarske godine u regionalnom takmičenju završavao na najlošijem – petom mestu – 2015/16, odnosno 2017/18.

Šuterski amaterizam

Meč u LJubljani čak i ne mora da bude reper šuterske nekonstantnosti crno-belih ove sezone, tek ilustracije radi, u prestonici Slovenije Partizan je meč završio sa mizernih 18,2 odsto za tri poena.

Ni sami procenti nisu najbitniji dokaz šuterske prosečnosti sa distance, pre svega, jer srpski velikan ima 32 odsto u ABA, odnosno 36 u Evrokupu. Daleko važniji jesu načini, situacije i pozicije sa kojih su ubacivani šutevi van 6,75. Osim Markusa Pejdža i donekle Ognjena Jaramaza, nijedan igrač iz spoljne linije nije u stanju da šutne i pogodi iz driblinga, preko igrača i u tome bude iole konstantan. Igračima iz unutrašnje linije šut za tri misaona je imenica.

Centri Janković i Mozli posvađani su s lopotom u rukama, Mika je sve samo ne neko ko se šutem može istaći i nametnuti, dok je Rašon Tomas možda i najveća “prevara”. Jedan od najplaćenijih igrača i neko ko je ove sezone po slovu ugovora trebalo da zaradi više od 500.000 evra, kao krilni centar, Amerikanac je na 25,9 odsto za tri u Evrokupu, odnosno 13,9 u abaligaškim okvirima.

Tomas je od starta sezone ubacio svega 12 trojki i nijednu preko protivničke ruke niti iz driblinga, samo u “čistim” situacijama.

Rezultati i tabela

  1. kolo

FMP – Budućnost              88:99

Cedevita Olimpija – Partizan         78:65

Mornar – Borac   86:72

Cibona – Krka       sinoć

Crvena zvezda – Mega     18.00

Igokea – Split        21.00

 

  1. Mornar 13-3

  2. Cedevita Olimpija 12-3

  3. Budućnost 12-3

  4. Igokea 12-3

  5. Mega 11-5

  6. Crvena zvezda 11-2

  7. Partizan 7-9

  8. Split 5-11

  9. FMP 5-10

  10. Borac 4-11

  11. Krka 5-9

  12. Cibona 4-10

  13. Zadar 4-9

  14. Primorska 0-17

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari