Ivana Španović prepustila evropski dvoranski tron zbog povrede, a svetski će zbog Olimpijskih igara: Osam godina više, jedno takmičenje manje 1Foto: Dimitrije Vasiljevic/STARSPORT

Na 19. svetsko atletsko prvenstvo u dvorani, koje se održava u Glazgovu od 1. do 3. marta, neće ići Ivana Španović.

Tako najbolja srpska atletičarka prepušta dvoranski tron u skoku udalj, koji je zaposlela u Birmingemu 2018. pa je mandat nastavila i u Beogradskoj areni 2022 (7,06).

Valja podsetiti da su i naš glavni grad i Glazgov šampionate dobili umesto Nanđinga u Kini, kome se zbog virusa korona nije dalo da organizuje takmičenje ni 2020. ni 2021. ni 2023, a sada je predviđen za 2025.

Ivani Španović je Komonvelt arena, koja sada po sponzoru nosi ime Emirejts, ostala u lepom sećanju. U Škotskoj je 2019. bila evropska dvoranska prvakinja. Upravo tada je sačuvala zlato iz Beograda 2017, zapravo, postala je trostruka uzastopna šampionka, jer je trijumfovala i u Pragu 2015 (u Geteborgu 2013. peta).

Evropski presto je prepustila 2021, jer ju je povreda sprečila da ide u poljski Torunj.

U dogovoru s trenerom Goranom Obradovićem od Glazgova se ovaj put odustalo zbog poštede u olimpijskoj godini, a naša atletičarka želi da se na stadionu „Francuska“ u pariskom predgrađu Sen Deniju oprosti medaljom, naravno – najsjajnijom.

Prilika za poslednje pripreme biće Evropsko prvenstvo na Olimpijskom stadionu u Rimu (7-12. jun), a i tada Španović brani tron sa Olimpijskog stadiona u Minhenu 2022.

Vratimo li se u 2016, kada je Ivana u Riju uzela jedinu olimpijsku medalju (bronza), naći ćemo da je u toj godini išla i na Svetsko dvoransko u Portlandu u martu (srebro) i na Evropsko na otvorenom u Amsterdamu u julu (zlato).

U Glazgov idu Milica Gardašević (skok udalj), Angelina Topić (skok uvis), Milica Emini (60 m prepone) i Elzan Bibić (1500 metara).

 

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari