Ivana Španović prvakinja Evrope 1Foto: wikipedia

Ništa se manje nije ni očekivalo – najbolja srpska atletičarka Ivana Španović osvojila je zlatnu medalju u skoku u dalj na Evropskom prvenstvu u Holandiji i tako donela prvo zlato srpskoj atletici nakon 26 godina.

Španovićeva je pred 20.000 gledalaca na punim tribinama Olimpijskog stadionu u Amsterdamu, skokom u drugoj seriji od 6.94 metara, došla do pobedničkog postolja, ostavivši iza sebe Britanku DŽasmin Sojers sa rezultatom 6.86 metara, i nemačku takmičarku Malaike Mihambo, koja je osvojila bronzu skokom od 6.65 metara.

– Srećna sam što sam osvojila zlatnu medalju sa ovim prosečnim skokom. Žao mi je što nisam uspela da skočim sedam metara, ali ipak ovo je moja sedma uzastopna medalja sa velikih takmičenja i ne mogu biti zadovoljnija. Kao što smo i rekli ovo je bilo moje poslednje takmičenje pred Olimpijske igre u Riju i drago mi je da sam ostala na svom nivou. Malo me je poremetio dan pauze između kvalifikacija i finala, ali još jedno iskustvo za mene, koje se završilo sa osvojenom zlatnom medaljom. Jedva čekamo Rio i spremamo se za takmičenje iz snova – rekla je šampionka Evrope u skoku u dalj.

Srpska rekorderka u skoku u dalj napravila je prestup u prvom pokušaju, a onda je u drugom došla do pobedničkog rezultata, dok je u ostalima skakala 6.81m, 6.71m i 6.72m. Poslednji put srpski atletičari došli su do zlatne medalje pre 26 godina kada su Dragutin Topić u skoku uvis i Snežana Pajkić na 1.500 metara 1990. godine u Splitu bili najbolji, ali su oni tada nastupali pod zastavom SFRJ.

Medalja sa prvenstva u Amsterdamu dolazi nakon sjajnih rezultata koje je Španovićeva beležila od početka sezone kada je uzela srebro na Svetskom dvoranskom prvenstvu u Portlandu. Nakon uspeha iz Amerike ređala su se pobednička postolja sa mitinga Dijamantske lige, a poslednji uspeh predstavlja najbolju uvertiru za predstojeće Olimpijske igre na kojima je Ivana jedna od favoritkinja za medalju.

Pored Španovićeve, u petak su u Amsterdamu nastupale i Amela Terzić i Tamara Salaški. Mlada Novopazarka kvalifikovala se u finale šampionata Starog kontinenta na 1500m zauzevši prvo mesto u svojoj grupi sa rezultatom 4:09,71, što je ujedno bilo dovoljno i za prvo mesto u ukupnom plasmanu. Inače Amelin najbolji rezultat ove sezone je 4:05,73, a lični rekord je 4:04,77, tako da ima dosta razloga za optimizam pred finale koje će biti u nedelju od 17.45h.

– Išla sam korak po korak bez velike žurbe. Držala sam grupu pod kontrolom. Rano sam krenula u finiš, pa me je trener Rifat Zilkić zaustavio, tako da sam sačuvala snagu za poslednji krug. Kada sam videla zadnjih 100 metara da sam dosta ispred njih, usporavala sam, da bi se sačuvala u nedelju za finale. Očekujem visok plasman, i borbu za medalju – rekla je Terzićeva juče.

Istovremeno, Tamara Salaški, prva srpska atletičarka koja se ikada plasirala u finale na 400m, zauzela je sedmo mesto sa rezultatom 52 sekunde i 23 stotinke.
Uspešan niz srpskih atletičara u Amsterdamu prvi je pokrenuo desetobojac Mihail Dudaš osvojivši bronzanu medalju, koji je nakon osvojenog drugog mesta proglasio sebe za „kralja bronzanih medalja“.

– Ja sam kralj bronzanih medalja. Osvojio sam bronzu na Svetskom juniorskom prvenstvu 2008. godine, potom na Evropskom prvenstvu za mlađe seniore/ke 2009. godine i 2011. godine, i onda na dvoranskom Prvenstvu Evrope u Geteborgu 2013. godine. Ovo je moja peta bronzana medalja, za koju je bilo jako teško izboriti se – objasnio je Dudaš.

Čestitka ministra Udovičića

Ministar omladine i sporta Vanja Udovičić čestitao je Ivani Španović osvajanje zlatne medalje.“Ivana je velika šampionka i ovaj sjajan uspeh je još jedan u nizu kojim je to potvrdila. Znam da je Ivana potpuno predana Olimpijadi, da je ovo za nju vetar u leđa ka olimpijskoj medalji koju ona zaslužuje i u koju verujem svim srcem da je njena! Svaka čast Ivana!“, navodi se u čestitki ministra Udovičića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari