Sakuplja medalje i tetovaže: Sve što treba da znate o Ivani Vuleti, šampionki sveta u skoku u dalj 1Foto: EPA-EFE/ROBERT GHEMENT

Za Ivanu Vuletu su godine samo broj, a pritom ne govorimo o mladalačkom izgledu u 34. godini nego o vrhunskim sportskim rezultatima najbolje srpske atletičarke.

Naciju je ponovo obradovala skokom od 7,14 metara i zlatnom medaljom na 19. atletskom mundijalu u Budimpešti.

Skok u Budimpešti joj je najbolji u karijeri kada su u pitanju učešća na Svetskim prvenstvima u atletici.

Zbog forme u kojoj se nalazi i rezultata koje pravi – bilo bi dobro da zarad srpskog sporta razmotri još jednom ranije najavljenu odluku da će sledeće godine, posle Olimpijskih igara u Parizu, završiti profesionalnu karijeru.

„Meni se sve ovo čini kao velika šala. Toliko dugo čekam na ovo da je to strašno, od 2013. godine i prve medalje. Bilo je toliko uspeha, pokušaja, neuspeha i ovakvih i onakvih. Da uspem da konačno osvojim tu zlatnu medalju i skočim novi lični rekord, to je najlepši dosanjani san“, rekla je Vuleta po osvajanju zlata u Budimpešti.

Uspehe na međunarodnoj atletskoj sceni niže već celu deceniju. Svetsku slavu stiče bronzanom medaljom na SP u Moskvi (2013), a do danas je u kolekciju stavila tri zlata, jedno srebro i tri bronze sa Svetskih prvenstava, pet zlata, jedno srebro i jednu bronzu sa Evropskih prvenstava, jednu olimpijsku bronzu (Rio de Žaneiro 2016) i četiri zlata na Dijamantskoj ligi.

Ovo su, naravno, samo najveća odličja koja je osvajala, jer ovi redovi su previše tesni za nabrajanje svih ostalih medalja.

Rođena je u Zrenjaninu 10. maja 1990. kao Ivana Španović. Ljubav prema atletici nasledila je od roditelja (Vesna i Ljubiša Španović) koji su se takođe bavili sportom. Prezime menja u Vuleta 2021. godine prilikom sklapanja braka sa Markom Vuletom.

Pored medalja „sakuplja“ i tetovaže. Na leđima i ispod grudnog koša ima ispisane stihove Đorđa Balaševića. Na prednjoj strani tela je istetovirala: Olujno je tamo gore, gde nas nije puno stiglo, iz numere „Uspavnka za dečaka“, a na leđima: Ali kad dođem kući tu si ti, e tu će tvrđavicu malo teže srušiti iz pesme „Luzer“.

Imala je ugravirane i egipatske simbole, mapu sveta u crvenoj boji, karte (as pik i dama pik), ali ih nije sve zadržala.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari