Iz Antverpena se dobro vidi Pariz 1Foto: EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ

Odbojkašima Srbije se zaista posrećilo na Evropskom prvenstvu, gledano iz vizure konkurencije u grupi, a potom i rasporeda faktički do polufinala.

Nakon što su rutinski eliminisali Češku u osmini finala, iako je u igri bilo manjkavosti, naročito u prijemu i prilikom dizanja lopti u kontrama, srpski odbojkaši su sa radošću primili vest da se u večerašnjoj borbi za polufinale neće sastati sa jednim od domaćina kontinentalnog šampionata (20.30). Ukrajina je napravila najveće iznenađenje pobedom nad Belgijom u pet setova čime je izborila megdan sa našim odbojkašima za mesto među četiri najbolje ekipe i selidbu u Pariz.

Ukrajinci su prolazom među osam najboljih ponovili uspeh iz 1997. kada su na Evropskom prvenstvu u Holandiji zauzeli sedmo mesto. Reprezentacija sastavljena uglavnom od darovitih igrača, u sastavu ima i one nešto iskusnije. Da se u Ukrajini dobro radi poslednjih godina potvrđuju i sasvim dobri rezultati mlađih reprezentativnih selekcija. Na Evropskom prvenstvu, osim trijumfa nad Belgijom, Ukrajinci su u grupnoj fazi uspeli da iznenade i Holanđane.

– Imamo fin i lep put, a sledećoj utakmici treba pristupiti kao do sada. Ukrajina je pokazala da može da napravi čudo ako joj se dozvoli. Treba da budemo koncentrisani i igramo svoju igru kako bi sve bilo kako treba. Iskusniji smo i bolji, to treba da pokažemo na terenu – jasan je Marko Ivović.

Srbija bi trebalo da ulogu favorita opravda i zamišljeno sprovede u delo. Ukoliko trijumfuje, imaće šansu da se u Parizu bori protiv boljeg iz duela Francuska – Italija. Posebnu pažnju puleni Slobodana Kovača trebalo bi da obrate na prijem servisa; dok se od Nikole Jovovića očekuje daleko veća koncentracija i kvalitetnije dizanje, posebno prema srednjacima i u zonama jedan, dva, odnosno šest.

– Imali smo vremena da predahnemo, radimo na fizičkoj spremi i taktici. Četvrtfinale će biti veoma teško. Ukrajina lepo igra tokom celog takmičenja. Čeka nas težak meč, moramo da budemo koncentrisani od početka i istrajni u želji da pobedimo – poručio je Nemanja Petrić, uz Aleksandra Atanasijevića najsigurnija „pucačka“ opcija na šampionatu.

Srušene šampionke Afrike

Podmlađeni tim odbojkašica Srbije upisao je četvrtu pobedu na Svetskom kupu u Japanu. U drugom meču druge faze u Tojami nadigrana je selekcije Kameruna, šampiona Afrike, maksimalnim rezultatom 3:0 (25:22, 25:14, 25:17). Izabranice Aleksandra Vladisavljeva držale su „konce igre“ sve vreme u svojim rukama, a rivalke su nešto žešći otpor pružile samo u prvom setu. Najbolja u redovima Srbije bila je Katarina Lazović sa 19 poena, dok je Bojana Milenković upisala 11. Kod rivalki istakla se Moma Basoko sa 16 poena. Srbija, koja trenutno zauzima peto mesto na tabeli Svetskog kupa, u utorak, od četiri sata ujutro po srednjeevropskom vremenu, igra protiv Koreje poslednji meč druge faze, a onda je očekuju još tri meča u Osaki – protiv Japana, Kine i Dominikanske Republike.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari