Iz krize vode dva putića 1Foto: STARSPORT

Crvena zvezda je izgubila na svom parketu od Barselone u Evroligi (65:73) i taj poraz se ne može nazvati „neočekivanim“, a posebno ne neuspehom.

Katalonci su ove sezone ušli u elitno takmičenje sa najvećim budžetom u istoriji i Svetislavom Pešićem na klupi, i malo će se ko protiv njih naigrati košarke ove sezone, čak i kad budu oslabljeni kao preksinoć u Beogradu. Negativne konotacije koje je on doneo dakle ne deluju „spolja“, već iznutra.

Crveno-beli su na samom startu sezone ušli u turbulentni period, Barsa im je nanela četvrti uzastopni poraz, po sebi najbezbolniji, ali „akumulativno“ veoma težak.

Ove sedmice vladajući ABA šampion ostao je i bez trenera, i takav događaj obično ume da se kratkotrajno pokaže korisnim zbog tzv. šok terapije i reakcije igrača, ali ovoga puta se namestila Barsa, ni najmanje pogodan rival za takav trenutak. Krenula je Zvezda i agresivno, i sa mnogo energije, što je prilično zateklo goste koji su u odsustvu plejmejkera mnogo improvizovali u organizaciji igre. Dosegli su crveno-beli u jednom trenutku i „plus 13“, izgledalo je čak i da će želja prevladati, a onda je zbog grešaka koje ovaj nivo takmičenja jednostavno ne dozvoljava, momentum isklizao i otišao u ruke moćnog protivnika.

Najpre je u finišu druge četvrtine nedisciplinom u napadu prosuto veliko vođstvo, a tačku na „i“ stavio je Lorenco Braun sa potpuno bespotrebno napravljenim četvrtim faulom u situaciji kad je bio nemoćan protiv protivničkog visokog igrača. To su situacije gde presuđuje „glava“, „srčanost“ je potpuno kontraproduktivna. Sebe je osudio na klupu, a ekipu na potpuno ispadanje iz ritma, ostalo je bilo rutinsko odrađivanje posla gostiju. U skladu sa onom da se „greške plejmejkera množe sa tri“, Zvezda je bez obzira na evidentnu želju posle bila nemoćna.

Andrija Gavrilović, koji je vodio sa klupe Zvezdu u ovom meču, rekao je da nije bilo realno očekivati pobediti Barselonu.

„Zadovoljan sam kako smo počeli meč s energijom i zalaganjem. Prvim poluvremenom posebno sam zadovoljan. Ovakav protivnik se ne može pobediti samo igrom u prvom poluvremenu, već mora da se igra svih 40 minuta. U drugom poluvremenu se tok meč promenio. Oni su podigli odbranu na viši nivo, fizički su igrali mnogo bolje. To je bio ključ meča“, rekao je Gavrilović.

Gavrilovića je dočekalo pitanje novinara koje bi bilo mnogo bolje adresirano na njegovog prethodnika, zašto Ognjen Dobrić igra manje nego što učinkom zaslužuje, i nezahvalna obaveza da na njega odgovori.

„Pre svega, minuti na spoljnim pozicijama se dele. Imamo takvu raspodelu po ulogama, gde se Dobrić nalazi sa još par igrača koji su na istim pozicijama. To su Lazić, Perperoglu, Davidovac, Dženkins… Sigurno treba pratiti ko ima učinak i ko zaslužuje da bude na terenu. Neprijatno je pričati o pojedincima, ali je Dobrić igrao 17 i po minuta, Perperoglu 13 i po, a Lazić manje od 11. Svi manje više igraju na istoj poziciji. Logično je da svi budu u rotaciji, da neko ima veću minutažu, ali su sve to igrači sa različitim karakteristikama i shodno situaciji dobijaju minutažu, ali i donose određeni kvalitet. Ne mislim da se iko manje ili više zalaže na parketu“, rekao je Gavrilović.

Crveno-bele posle utakmice sa Megom naredne nedelje očekuje dupli program u Evroligi. U utorak gostuju Efesu, a u četvrtak dočekuju Himki.

Vređanje na izlasku

Nekolicina navijača je na izlasku sa parketa vređala košarkaše domaćeg tima, pre svega Lorenca Brauna i Filipa Čovića.

Na to je reagovao Branko Lazić koji je ušao u raspravu sa njima. „Dok sam ja kapiten nećeš vređati nikoga“, rekao je Lazić i više puta pozvao navijača da izađe napolje i da im to kaže u lice.

Pešića čeka kazna od EL

Trener Barselone Svetislav Pešić će biti suočen sa disciplinskim postupkom Evrolige zbog toga što je posle utakmice sa Crvenom zvezdom teškim rečima govorio o prvom čoveku Asocijacije evroligaških igrača Boštjanu Nahbaru.

„On nije normalan… On ne zna da smo mi u Evropi, da nismo u NBA. Mi praktično preuzimamo formu iz NBA koja nije dobra. Zamislite da počnemo da treniramo 24. avgusta, a Superkup je 21. avgusta. Sezona počinje poslednje nedelje septembra, a on kaže da bi četiri nedelje treniranja bilo dovoljno za sezonu koja traje deset meseci. Taj čovek je nenormalan“, naveo je Pešić.

Jurohups prenosi da će ta izjava biti predmet istrage jer „Evroliga neće tolerisati bilo kakav nedostatak poštovanja prema bilo kojoj ličnosti ili organizaciji, bez obzira na razloge.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari