Izrael, biti ili ne biti 1Foto: Starsport

Doterali su košarkaši Srbije do toga da kao zvanični vicešampioni sveta o plasmanu na Mundobasket ovoga leta odlučuju u bukvalno poslednjem kvalifikacionom meču.

U nedelju će i definitivno biti jasno hoće li puleni Aleksandra Đorđevića uopšte biti u prilici da se u Kini bore za jedno od odličja i to u sastavu koji bi morao da bude daleko kvalitetniji od onog koji je uglavnom bio prisutan tokom ovih apsurdnih kvalifikacija. Izrael bi trebalo da bude rival taman po meri poželjne dramatike: dovoljno kvalitetan da zabrine, a ipak predaleko od toga da sa brejkom iz prestonice Srbije obezbedi prolaz na Mundobasket posle 33 godine.

Srbiji odgovara i scenario po kome bi poraz i od 22 poena razlike bio dovoljan ukoliko bi Gruzija kod kuće pobedila Estoniju. Ipak, sasvim sigurno, u taboru „orlova“ ne žele da se u takvom raspoloženju plasiraju na Svetsko prvenstvo u Kini.

Objektivni razlozi, tačnije nemogućnost pozivanja najboljih, prouzrokovali su rezultatsko i igračko mučenje tokom kvalifikacija, međutim gostovanje Estoniji pokazalo je i da selektor poseduje dozu isključivosti i bezgranično poverenje u pojedince, koji su objektivno, trenutno potpuno van igračke forme. Iako je doprinos vrhunskim rezultatima reprezentacije u poslednjoj deceniji Miloša Teodosića neupitan, kapiten Srbije je trenutno očigledno potpuno van forme.

Neigranje za Kliperse tokom takmičarske 2018/19 i te kako se odrazilo na fizičku snagu Tea, koji u Talinu nije mogao da izdrži duele protiv igrača daleko ispod njegovog renomea. U sličnom je stanju i Miroslav Raduljica, ali je Đorđević obojicu uporno forsirao, toliko da je na momente to izgledalo neukusno.

Sličan pristup u nedelju mogao bi da dodatno izdramatizuje i ovako vrlo nezavidnu situaciju, u kojoj se reprezentacija nalazila i 2012. u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo. Tadašnji izabranici Dude Ivkovića pobedili su Izrael; velika su nadanja da će se nešto slično dogoditi i u nedelju, pogotovo jer Oded Kataš neće moći da računa na povređene Tamira Blata (najzaslužniji za trijumf Izraela u prvom meču) i Šona Džonsona, dok Gal Mekel ima mononukleozu.

Izrael bi trebalo da bude jači za evroligaše Jovela Zusmana i Džejka Koena, tandema Makabija iz Tel Aviva. Srpska publika neće imati priliku da vidi supertalentovanog Denija Avdiju (sin Zufera Avdije, čuvenog košarkaša Crvene zvezde), pošto je na insistiranje Ponosa Izraela povučen nakon svog debija protiv Nemačke.

– Znamo šta nas očekuje protiv Izraela u nedelju. Apsolutno smo spremni da pružimo maksimum. Treba nam podrška navijača. Kvalitetnija smo ekipa i daćemo sve od sebe da pobedimo – poručio je Dragan Milosavljević, jedan od bolji pojedinaca u Estoniji.

Raspored i tabela

Poslednje kolo

nedelja

  • Srbija – Izrael      16.00
  • Gruzija – Estonija              16.00
  • Nemačka – Grčka              18.00
  1. Grčka * 10-1
  2. Nemačka* 9-2
  3. Srbija 6-5
  4. Izrael 5-6
  5. Gruzija 5-6
  6. Estonija 3-8

Olimpijakos pustio Milutinova

Grčki Olimpijakos dozvolio je jednom od svojih ključnih igrača Nikoli Milutinovu da se priključi reprezentaciji Srbije za biti ili ne biti utakmicu u nedelju. Tim iz Pireja je posle poraza od Efesa u Evroligi u petak, dao dva slobodna dana svojim igračima, ali je potvrdio da će Milutinov, te Letonci Janis Tima i Janis Strelnieks igrati za reprezentacije predstojećeg vikenda, prenose grčki mediji. Osim Milutinova, Srbija bi protiv Izraela trebalo da bude jača i za krilo Bajerna Vladimira Lučića, koji je bio na reprezentativnom okupljanju, ali nije putovao u Estoniju, te pleja Vasilija Micića, koji je obeležio proteklo veče u EL spektakularnim zakucavanjem.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari