Jadran čeka Evroligu 1Foto: STARSPORT/ Peđa Milosavljević

Faktički mesec i po dana prošlo je od poslednjeg meča ABA lige, takmičenje je prekinuto na kolo do kraja regularnog dela, pandemija korona virusa zaključala je regionalnu ligu i tako ostavila njene učesnike u nekom međuprostoru da sami određuju smernice i naredne korake.

Sastanka, barem formalnog, nije bilo; čekale su se, izgleda, neke jasnije poruke čelnika Evrolige, kako bi se postigao konsenzus i zakazao prvi susret predstavnika klubova ABA lige putem video linka za sutra. Skupština klubova ostavljena je za dane, nedelje, možda i mesece koji će tek uslediti.

Odluke u ABA ligi donose se na Skupštini klubova i to većinom glasova.

Dakle, da bi se formalno odredio nastavak ili kraj sezone, odnosno proširenje ABA 1 lige na 14 klubova, najmanje sedam klubova trebalo bi da podigne ruke, s tim da i u zakonodavnom telu trenutno postoje određene nejasnoće u vezi sa glasanjem.

Trenutno su Partizan i Igokea, odnosno Crvena zvezda i Budućnost (kakva ironija) na suprotnim stranama (javno izneli predloge i stavove): crno-beli su za to, ukoliko se sezona ne nastavi, da se na osnovu zatečenog stanja na tabeli proglasi šampion (dakle Partizan), dok su crveno-beli i Podgoričani pri stavu da se, ako do nastavka ne dođe, sezona poništi.

Na osnovu do sada donešenih odluka liga ili prvenstava koje imaju težinu, veći obrtni kapital i gledanost (VTB, Serija A, Francuska), ali i onih domaćih u okruženju, većina je onih koji su se opredelili za otkazivanje takmičarske godine, bez proglašenja pobednika ili u tom pravcu razmišljaju. ABA liga će sasvim sigurno sačekati odluke koje će doneti Evroliga, krajnji datum koji su čelnici najelitnijeg takmičenja odredili jeste 15. maj.

U ABA ligi je ostalo još jedno kolo regularnog dela u kojem je mnogo toga trebalo da se odredi: četvrti učesnik plej-ofa, kao i ekipa koja će ispasti, odnosno otići u baraž (pretposlednji na tabeli); s tim u vezi potpuno je nejasno kojom su se logikom rukovodili u Budućnosti kada su nedavno predložili da se Fajnal-for organizuje u Podgorici i da polufinalne parove čine Partizan-Mornar, odnosno Budućnost-Crvena zvezda.

Mornar i Cedevita Olimpija poravnati su na deobi četvrte poticije (13-8), Barani imaju bolji međusobni skor, međutim u poslednjem kolu obe ekipe gostuju „davljenicima“ (Mornar Megi, a Cedevita Olimpija Krki). Takođe, četvrti na tabeli regularnog dela dobija mesto u Evrokupu naredne sezone, samim tim u klubu iz Ljubljane imali bi motiva da slave u Novom Mestu. bez obzira što su u poslednjih deset raskinuli saradnju sa petoricom igrača.

Proširenje „guši“ učesnike Evrolige i Evrokupa

Na kolo do kraja regularnog dela, Zadar, Mega i Krka bili su poravnati sa skorom 6-15 na deobi poslednjeg mesta. Ideja o proširenju lige na 14 klubova za takmičarsku 2020/21 najviše bi odgovarala pomenutim ekipama jer niko ne bi ispao, a pritom bi deo elite postali čačanski Borac i Split, kao dve najbolje ekipe na kraju regularnog dela ABA 2. Čak četiri kola više direktno bi bili u koliziji sa rasporedom utakmica i željama abaligaša, učesnika Evrolige i Evrokupa u narednoj sezoni. Regularni deo ABA lige završio bi se tek sredinom aprila, dakle perioda kada počinje plej-of Evrolige, odnosno sama završnica Evrokupa. To bi potencijalno značilo da bi Zvezda, Partizan, Budućnost…sve vreme igrali paralelno oba takmičenja, dakle na svaka tri dana (pod uslovom da u Evrokupu prođu Top 16 fazu), a odmah potom i plej-of ABA lige, koji bi, pak, duboko zašao u zonu domaćeg prvenstva, pre svega u Srbiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari