Jadranom "plove" klupske filijale 1Foto: Aba league 2/ Dragana Stjepanović

Zamišljena kao prilika da manji regionalni timovi imaju bolju konkurenciju i stabilnije budžete, ABA 2 liga bi u skorijoj budućnosti lako mogla da promeni namenu i postane poligon za razigravanje filijala brojnih klubova u ABA ligi.

Studentski centar jeste prvi takav primer; kao filijala Budućnosti, osvajanjem ABA 2 lige, nakon finalnog serijala sa sarajevskim Sparsima, naredne sezone će biti deo elitnog ranga.

Pitanje „nelojalne konkurencije“ dobiće time novo poglavlje, nakon što je sam početak aktuelne sezone bio ugrožen insistiranjem Partizana da se raščivijaju odnosi između Crvene zvezde i FMP.

Crno-beli nikako nisu prihvatali da predsedavajući ligom, prema ranije usvojenom abecednom redu, bude predstavnik tima iz Železnika; zbog opstrukcije rada, liga je faktički donedavno bila bez neophodnog legitimiteta i legaliteta, a klub iz Humske je čak insisitirao da „panteri“ budu izbačeni u niži rang takmičenja.

Olujni vetrovi su se na kraju nekako smirili nad Jadranom, ali bi vrlo lako mogli da se početkom septembra pretvore u buru jer će sigurno biti klubova koji će smatrati da Budućnost sezonu počinje sa praktično kaparisane dve pobede (kako je neretko spočitavano Crvenoj zvezdi).

Od dolaska na Mali Kalemegdan 2011. Nebojša Čović, kao predsednik Zvezde, nikada nije negirao da je FMP na određeni način zamišljen kao razvojni tim crveno-belih.

Prebrojavanje „krvnih zrnaca“ u smislu međusobnog skora između „pantera“ i crveno-belih započeto prošlog leta ili proleća, u zavisnosti iz čije je vizure posmatrano, moglo bi pod lupu da stavi, ne samo međusobne utakmice Budućnosti i Studenstkog centra, već i u godinama koje dolaze mečeve brojnih klubova koji pretenduju da se domognu eltinog ranga kroz uspeh u ABA 2 ligi.

Samo u ovom trenutku, još najmanje tri kluba predstavljaju razvojne timove ekipa iz ABA lige ili sa njima imaju krajnje blisku saradnju.

KK Podgorica usko je povezana sa Megom, banjalučki Borac razvojni je tim Igokee, dok je zemunska Mladost u korelaciji sa Partizanom.

Zanimljiv je i sam uspon Studentskog centra, kluba osnovanog tek 1997.

Rapidan napredak počinje od 2015. i perioda u kojem će Budućnost uspostaviti usku saradnju u nameri da talentovanije igrače, koji još uvek nisu stasali za najveće profesionalne zahteve, šalje u svoju filijalu, koja će, pritom, sklapati ugovore sa iskusnijim, mahom domaćim igračima, iole zanimljivim najuspešnijem crnogorskom klubu.

Studentski centar ima čak i identične dresove kao Budućnost, naravno i istog glavnog sponzora, a za ABA 2 ligu dobio je specijalnu pozivnicu prošlog leta, nakon odustajanja makedonskih klubova.

Ciljano, septembra 2019. ekipu je preuzeo Nenad Trajković, čuveni srpski stručnjak, posebno kvalitetan u radu sa mladim igračima.

Na samoj promociji, Trajković se zahvalio na ukazanoj šansi Draganu Bokanu, predsedniku Budućnosti, svestan da će za rezultate biti odgovoran prvom čoveku najvećeg crnogorskog kluba.

Apetiti su u međuvremenu porasli, Studentski centar je tokom ove, istorijske sezone, imao relativno mali broj mladih igrača koji su značajnije uticali na rezultat i stil igre (iako je to bila prvobitna ideja).

Dvadesetogodišnji plejmejker Igor Drobnjak, inače stasao u Megi, i godinu dana stariji šuter Andrija Slavković, jedni su koji su imali značajniju minutažu i ulogu u ekipi.

Gro su činili iskusni inostrani košarkaši: Brajon Alen, Tajler Hagedorn, i Flečer Mekgi, odnosno domaći: Filip Barović, Vasilije Baćović, Nikola Pavlićević, kao i bivši košarkaš Crvene zvezde, Marko Tejić, koji je proglašen za MVP finala ABA 2 lige.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari