Jak vetar u leđa sa tribina 1Foto: Aleksandar Roknić/ Danas

Zahtevnom i kvalitetnom organizacijom Svetskog atletskog prvenstva u dvorani, sa 680 takmičara iz 137 država i više desetina hiljada gledalaca pod svodovima specijalno za ovu priliku adaptirane „Štark arene“, Srpski atletski savez, grad Beograd i Srbija položili su još jedan veliki sportski test, na šta su im se atletičarke i atletičari zahvalili trodnevnim vrlo uzbudljivim borbama za medalje i svetskim rekordima.

– Izuzetno sam zadovoljan. Tri neverovatna dana su za nama! Prisustvovali smo brojnim finalima, neverovatnim međusobnim duelima, svetskim rekordima… Puni tribine strastvenih fanova takođe je značajno uticalo na ostvaren nivo rezultata, jer takav ambijent inspiriše ionako takmičarski nastrojene sportiste… Obradovalo me je i prisustvo velikog broja mladih ljudi, dece, koji prvi put gledaju atletiku- tako je crtu ispod celog hepeninga podvukao predsednik Svetske atletske federacije, čuveni Sebastijan Kou, uz nadu da će naša zemlja i prestonica u doglednoj budućnosti dobiti domaćinstvo i planetarnog takmičenja na otvorenom.

Da njegove reči nisu stvar protoklarne kurtoazije potvrđuju i, na milion strana, izrečeni pozitivni utisci aktera šampionata i, još više, njihova simbioza sa publikom. Vrhunac je viđen poslednjeg dana, kada se se Julimar Rohas, Ivana Vuleta i Armand Duplantis, jedno za drugim, upisivali u anale „kraljice sportova“. Nestvarna Venecuelanka, priznala je da nije ni sanjala da će u Beogradu za čitavih 31 centimetar produžiti svoj raniji doskok – 15,74.

– Samo sam slušala sve savete koje mi je trener davao… Hvala predivnoj publici što me je bodrila u pomeranju granice – izjavila je aktuelna olimpijska šampionka.

Kakvu je tek gromoglasnu podršku imala fantastična Ivana Vuleta (devojačko Španović). To što nije uspela u nameri da ponovi svoj najbolji dvoranski skok u karijeri (7,24), ne može nikako da potamni njeno odbranjeno zlato u „običnom“ skoku u dalj.

– Nema reči dovoljnih za opisivanje mojih trenutnih emocija. Evropsko prvenstvo 2017. godine u Beogradu i moj najbolji skok u karijeri se ne zaboravljaju i nikada neće, ali ovo danas je bilo nešto posebno. Videla sam toliko srećnih lica u dvorani. Hvala, Srbijo – blistala je 31-godišnja osvajačica čak šest različitih medalja na prvenstvima sveta u noći reprize plasmama iz Birmingema 2018.

Duplantis je Šveđanin, ali stalno ponavlja da se u Beogradu oseća kao kod kuće i dao je dokaz za to. Pre samo dve nedelje tokom mitinga na istom mestu postavio je novi svetski rekord u skakanju motkom (6,19), da bi ga u nedelju popravio za jedan centimetar.

– Ovo je poseban grad za mene. Uvek ću mu se vraćati, a večeras ću rekord zaliti domaćom rakijom – izgovorio je 23-godišnji aktuelni olimpijski šampion.

Beograd i 2022. godinu upamtiće i: američki sprinter Grent Holovej (zlato i izjednačen svetski rekord u trci na 60 metara s preponama), Etiopljanin Samjuel Tefera (prvo mesto na 1.500 metara, uz rekord SP), Italijan Marsel Džejkobs (zlato na 60m), Brazilac Darlan Romani (prvi šampion sveta u bacanju kuglom iz Južne Amerike), Ukrajinka Jaroslava Mahučik (danima putovala iz ratom zahvaćene domovine i odnela prvo mesto na svom debitantskom SP u seniorskoj kategoriji), Grk Miltiadis Tentoglu (pobednik skoka u dalj i osvajač prve svetske medalje za njegovu zemlju), Etopljanka Lemlem Hailu (najbrža na 3.000 metara, uz najbolji rezultat sezone na svetu)…

Sjajan debi Topićeve i Kijanovića

Šesnaestogodišnja skakačica u vis, Angelina Topić, pojavila se kao najmlađa učesnica SP, ali to ćerki slavnog skakača u vis Dragutina i poznate troskokašice Biljane, nije smetalo da u prvom pojavljivanju na Svetskom prvenstvu za seniore, sa savladanih 1,88, zauzme devetu mesto. Odlično je prošao i debi juniora Boška Kijanovića – učesnika polufinalne trke na 400 metara i 10. na svetu (uz ostvareni nacionalni rekord u dvorani). Za pohvalu su i 8. mesto Lazara Anića u skoku u dalj, preskočenih 13,36 Jovane Ilić u troskoku, obzirom da je samo godinu i po dana u toj disciplini.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari