Japan potopljen serijom 7:0: Vaterpolisti Srbije savladali najlakšeg protivnika na početku Svetskog prvenstva u Dohi 1Foto: EPA-EFE/FRANCK ROBICHON

Srbija je u Dohi krenula pobedom na 21. svetskom prvenstvu za vaterpoliste, na kojoj joj je cilj da se domogne olimpijske karte za Pariz ovog leta.

Japan je u prve dve četvrtine bio ravnopravan takmac, a potopljen je serijom 7:0 u trećoj četrvtini i do sredine poslednje – 17:10 (4:3, 4:4, 5:1, 4:2).

Pri 3:3 su imali kolosalnu šansu da povedu. U protivnapadu se njihov igrač stvorio sam ispred golmana Srbije. Filipvić je odbranio vrhom glave.

Lukić je u poslednjoj sekundi ponovo doneo prednost našem timu.

S. Rašović je na početku druge četvrtine povisio vođstvo, a u sledećem napadu N. Jakšić je izveo minijaturu na petoparcu, fudbalski rečeno. Driblingom je ostavio čuvara iza sebe, a u varanju japanskog golmana nekoliko sekundi spustio je loptu u gol kad je ovaj sasvim izgubio snagu za odupiranje.

Prva značajnija zaliha (6:3) brzo se otopila. Japan se primakao na 6:5, Srbija se još jednom odmakla (8:5), ali je azijski šampion postigao poslednja dva gola do poluvremena (8:7).

A onda su na početku drugog dela utakmice dali i treći pogodak uzastopce (8:8).

Ranđelović, pa N. Jakšić četvrtim pogotkom, kasnije opet Ranđelović i S. Rašović još jednom su otklonili rezultatsku neizvesnost (12:8). Da su naši bili kreativniji i staloženiji u napadu, razlika bi bila i ubedljivija.

Tek dvadesetak sekundi pre kraja treće četvrtine Srbija je preko Mandića postigla peti gol uzastopce bez primljenog posle onog izjednačujućeg japanskog – 13:8.

S. Rašović je nastavio nisku Srbije na početku poslednje četvrtine (14:8) i zatim golom iz velike udaljenosti (15:8).

Do kraja je dvostruki uzastopni olimpijski šampion rutinski priveo posao kraju.

U drugom kolu Srbija u sredu, u 15.30 časova po našem, igra protiv Crne Gore, a u poslednjem meču u grupi, u petak u isto vreme, sa SAD.

Prvoplasirani ide direktno u četvrtfinale, a drugi i treći moraju u doigravanje za ulazak među osam najboljih, gde je Srbija obezbedila mesto prvom pobedom.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari