Košarkaška reprezentacija Srbije održala je svoj prvi (istorijski) trening pre dva dana, a selektor Slavnić je od 32 igrača koji se nalaze na njegovom širem spisku potencijalnih putnika na EP u Španiju, „dočekao“ u Pioniru samo desetoricu.
Uglavnom mlade igrače od kojih su većina nedavno završili svoje klupske sezone, u prvo zagrevanje poveo je najiskusniji među njima Marko Jarić.

Košarkaška reprezentacija Srbije održala je svoj prvi (istorijski) trening pre dva dana, a selektor Slavnić je od 32 igrača koji se nalaze na njegovom širem spisku potencijalnih putnika na EP u Španiju, „dočekao“ u Pioniru samo desetoricu.
Uglavnom mlade igrače od kojih su većina nedavno završili svoje klupske sezone, u prvo zagrevanje poveo je najiskusniji među njima Marko Jarić. Plejmejker Minesote koji iza sebe ima najlošiju sezonu od kada se profesionalno bavi košarkom, dočekao je sa širokim osmehom mnogobrojne predstavnike „sedme sile“ koji su se okupili na prvom treningu reprezentacije. Poslednji kontakt sa (tada) plavim dresom, Jarić je imao pre nešto manje od dve godine, na Evropskom prvenstvu u našoj zemlji koje je nažalost bilo samo još jednu u nizu dugogodišnjeg posrtanja nacionalnog tima. Bivši igrač LA Klipersa označen je tada od strane kompletne javnosti kao jedan od glavnih krivaca za sramotan nastup tadašnje SCG. Za svetsko prvenstvo održano prošle godine u Japanu, rođeni Beograđanin nije ni dobio poziv.

„Panterska“ borba za mesto u reprezentaciji

Od desetorice igrača koji su bili na prvoj „prozivci“ selektora Slavnića, što je manje od trećine sa šireg spiska, čak sedmorica su nastupala ili i dalje nastupaju za FMP. Rašić, Teodosić, Labović, Popović, Cvetković, Marinović i Mićić čine sedmerac bivših ili sadašnjih „pantera“ koji će se boriti za mesto u državnom timu. Najmlađi među njima, Miloš Teodosić smatra da njemu i saigračima predstoji veliko nadmetanje za pozicije u ekipi.

– Biće to velika borba za mesto na konačnom Slavnićevom spisku. U svakom slučaju velika je čast i zadovoljstvo biti ovde- rekao je Teodosić.

Jarić ne želi mnogo da se osvrće na pomenute „nemile“ događaje i smatra da je situacija oko reprezentacije sada mnogo drugačija (bolja), nego prethodnih godina.

Radmanoviću i Rakočeviću danas ističe rok

Selektor Srbije Zoran Slavnić će danas objaviti da li će se Igor Rakočević i Vladimir Radmanović pridružiti ekipi u pripremama za EP u Španiji. Moka je još ranije ostavio „otvorenu“ mogućnost da dvojica iskusnih košarkaša nastupe za državni tim, a kao poslednji rok za izjašnjavanje pomenutih igrača, novi selektor je odredio današnji datum. .

Igor Rakočević je već ranije najavio mogućnost da ne nastupi za Srbiju ovog leta, zbog saniranja brojnih povreda, dok je Radmanović izrazio želju da nastupi za nacionalni tim, ali je njegovo nastupanje u „crvenom“ dresu , barem još danas pod znakom pitanja.

– Svašta je rečeno u poslednjih par godina i ne želim mnogo da se prisećam svih tih događanja. Prošle godine nisam ni dobio poziv selektora (Šakote), a i da jesam verovatno bih ga u tadašnjim okolnostima i odbio. Sada je to druga priča. Drago mi je što sam sa timom i jedva čekam da se još bolje upoznam sa ovim mladim igračima- izjavio je Jarić.
Trenutno najiskusniji igrač među desetoricom igrača koji su „otvorili“ ovogodišnje pripreme reprezentacije Srbije, kaže da je za sada nezahvalno govoriti o mogućim dometima ovog tima na EP u Španiji koje startuje početkom septembra.
– Teško je oceniti, pošto još uvek ne znamo u kakvom ćemo sastavu nastupiti u Španiji. Trenutno u Evropi ima dosta vrhunskih ekipa. Mi ćemo sigurno, ko god bude u timu, pružiti maksimum i dati sve od sebe, pa ćemo videti koliko možemo- rekao je na kraju Jarić.
Bez obzira kako bude izgledao konačan spisak sa dvanaest igrača koji će nas predstavljati na EP u Španiji, sigurno je da će Srbija u svom prvom nastupu kao samostalna država nastupiti sa izuzetno mladim timom. „Orlovi“ su se u takvoj situaciji našli više silom, nego zbog odluke čelnika Košarkaškog saveza ili samog selektora, pošto su mnogi iskusni i „prekaljeni“ reprezentativci već odbili Slavnićev poziv, zbog (čast izuzetcima) manje-više neobjašnjivih i neopravdanih razloga. Ono što je dobro i čega nije bilo prethodnih godina, je pozitivna energija koju je popularni Moka uneo u mladi državni tim i koju će sigurno preneti na još uvek neiskusne reprezentativce. Kako sada stvari stoje, čine se da ove godine, bez obzira na rezultate na pripremnim utakmicama i na samom evropskom prvenstvu nećemo slušati „prljavštine“ iz nacionalnog tima, kao što su formiranje „klanova“ među igračima, brojne međusobne optužbe, nepoštovanje satnice koju odredi selektor, neprimereni izlasci po klubovima dan pred utakmicu…

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari