Javoru sviran nepostojeći penal, Partizan oštećen i za nedosuđeni jedanaesterac: Rade Đurović analizira diskutabilne momente 1Photo by Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©)

Nekadašnji fudbalski arbitar za Danas prokomentarisao sporne situacije u remiju beogradskog i ivanjičkog kluba.

I da nije bilo (ne)dosuđenih jedanaesteraca meč Partizana i Javora (3:3) bi bio dugo komentarisan, jer su gosti iz Ivanjice vodili sa 1:0, pa gubili 1:2 da bi na kraju izbunarili jedan bod na terenu ozbiljnog kandidata za proleće u Ligi konferencije. Međutim, veća prašina se digla zbog dva penala – jednog sviranog u korist Javora i jednog nedosuđenog za Partizan.

Oba kluba su izdala saopštenja, s tim što su crno-beli u jednom od svoja dva otvoreno prozvali Crvenu zvezdu, dok su se gosti fokusirali na svojih 90 minuta, a mi smo stručno mišljenje potražili od bivšeg člana Sudijske komisije Fudbalskog saveza Srbije, Radeta Đurovića.

„Ono što vidim na snimku prve sporne situacije jeste da je igrač Partizana (Kristijan Belić, prim. aut) na dozvoljen način izbacio loptu iz kaznenog prostora. Dakle, nije bilo elemenata za penal Javora“, procenjuje naš sagovornik situaciju iz 67. minuta, posle čega je Petar Gigić smanjio vođstvo domaćina (71).

U nadoknadi vremena je i neko od igrača vicešampiona mogao na belu tačku da se oglasio glavni sudija Andrija Stevanović. Ali, on je prećutao pad Igora Vujačića u šesnaestercu Javora u 90. minutu.

„To se desilo posle slobodnog udarca, sa mnogo igrača obe ekipe u 16 metara, pa ni glavnom ni pomoćnom arbitru nije bilo lako da sagledaju dešavanja, ali na javno dostupnom snimku se fino vide završni segmenti kontakta Vujačića i njegovog čuvara. Odnosno, kako igrač Partizana biva rukama oboren na travu“, jasan je Đurović.

U oba slučaja se postavlja pitanje zašto nije bilo reakcije iz VAR sobe, odnosno zašto „nadzorni“ arbitri nisu uz pomoć video tehnologije ispravili procenu svog kolege na terenu.

„Ovakve situacije su idealne za VAR, baš zbog njih je uvedena video tehnologija u fudbal. Ne znam da li je ovde reč o zloupotrebi ili kukavičluku, pre bih rekao da je posredi ovo drugo, ali glavnom sudiji je moralo da se priskoči u pomoć i da bude sugerisano da je oba puta pogrešio.

Moramo da znamo da li je bilo komunikacije između njega i VAR sobe i zašto nije ako je izostala. Povukao bih paralelu sa Zvezdinom utakmicom u Nišu, gde je na intervenciju VAR sobe, s razlogom, poništen penal u njenu korist“, podvlači sagovornik Danasa.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari