Jedna serija mora biti prekinuta 1Foto: EPA-EFE/ DEAN LEWINS

Novak Đoković je još pretprošle sezone izbio na vrh liste svih šampiona u dugoj istoriji Otvorenog prvenstva Australije u tenisu, a u nedelju će protiv četvrtoplasiranog na ATP listi, zahuktalog Rusa Danila Medvedeva, imati priliku da produži dvogodišnju vladavinu Melburnom.

Devetom titulom u „Rod Lejver“ areni produbi jaz u odnosu na pratioce Rodžera Federera (6), Roja Emersona (6), Andreu Agasija (4)… I, što je njemu još važnije, osvajanjem 18. grend slema priđe na dvokorak od najtrofejnijih“ sveta svih vremena i svojih večitih rivala – Federera i Rafaela Nadala (20).

Mada zbog problema sa povređenim trbušnim mišićem u jednom trenutku ni sam nije bio siguran da će biti u stanju da nastavi odbranu trona, svetski broj jedan je uz pomoć svog tima umanjio bol, dozirao opterećenje na treninzima i, uprkos brojnim sumnjama u istinitost navoda o njegovom zdravlju, sačuvao mir u glavi.

A, sve to je urodilo dizanjem forme iz meča u meč, pa je u svakoj sledećoj rundi AO opena bio sve relaksiraniji, sigurniji i dominantniji.

– Poslednjih dana morao sam da se protegnem do svojih krajnjih granica, u svakom smislu. Ali, zadovoljan sam stanjem povrede, nadam se da ću posle polufinala i meč za titulu moći da odigram bez bolova. Imam svežinu, motivaciju i želju da u nedelju pružim svoj najbolji tenis u ovom trenutku. Podloga i uslovi na Australijan openu, a posebno noćni termin finala, odgovaraju mom stilu igre. Uz to, što više pobeđujem to se svake godine bolje osećam u Melburnu. Nadam se da ću i ovog puta uspeti da budem najbolji kada je najvažnije i da će „ljubavna afera“ ovog grada i mene biti nastavljena – nikada nije Đoković imao problema sa ambicijom i samopouzdanjem, ali ni sa racionalnim doživljajem protivnika, a Medvedev ima maksimalan Novakov respekt, iako Moskovljanin još nije postao šampion US opena, Rolan Garosa, AO opena ili Vimbldona.

– Bez obzira na moj australijski rekord, mislim da me očekuje izuzetno zahtevan i težak duel. Medvedev je sjajan teniser, u fantastičnoj seriji pobeda i, možda, u boljoj formi od svih nas. Još od završnice prošle sezone. Nemam dilemu da će uraditi sve što zna i ume da bi uzeo prvi grend slem u karijeri – oprezan i fokusiran je Đoković pred osmi okršaj sa dužnikom iz tri dosadašnja susreta.

Osam godina mlađi (25) i 10 cm viši (198) Moskovljanin „pomeo“ je u polufinalu Grka Stefanosa Cicipasa (3:0), za jubilarnu 20. pobedu u nizu započetom krajem prošlog oktobra, šansu da ispravi greške iz svog jedinog grend slem finala (protiv Nadala na US openu 2019) i uzme 10. ATP naslov.

– Taj meč u Njujorku bio je moje prvo finale, protiv jednog od najboljih ikada. Baš neverovatna borba, kakva me verovatno očekuje i u nedelju – jasno je momku u seriji od 11 trijumfa nad kolegama iz top 10, kom je proboj do finala uvodnog grend slema već doneo pomak na treće mesto u teniskom poretku, od abdejtovanja rang liste sledećeg ponedeljka.

– Dopada mi se što ja uopšte neću imati pritisak, jer je Novak ovde pobeđivao osam puta. Tako da će sav pritisak biti na njemu, jer mu je želja da se približi Rodžeru i Rafi po broju grend slemova. Nadam se da ću prikazati svoj najbolji tenis. Kao što ste videli, mogu da pobedim i ta velika imena ako igram dobro. To je važna stvar. Sigurno da je on iskusniji, ali ja sve više učim – rekao je Medvedev novinarima posle slavlja u petak, pametno skidajući sa sebe psihološki teret.

Uglavnom, kada su sve sabrali i oduzeli, teniski stručnjaci su „izračunali“ da ćemo  21. februara, prepodne po srednjeevropskom vremenu, uživati u pravom spektaklu. U kom će ili biti završena Đokovićeva maksimala u finalima Australijen opena ili biti prekinuto Medvedevo nadiranje ka teniskim vrhovima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari