Jedno od najimpresivnijih izdanja ikada: Kako je Sigurd Petersen pre 20 godina osvojio turneju Četiri skakaonice 1Foto: EPA/EVERETT KENNEDY BROWN

Novogodišnja turneja Četiri skakaonice u sezoni 2003/2004, pripala je 23-godišnjem Sigurdu Petersenu. Norvežanin je osvojio prvo mesto na konačnom poretku i tako sa tri pobede na četiri velike skakaonice postavio jedan od najimpresivnijih rezultata u istoriji ovog takmičenja.

Posle sjajnih pobeda u Oberstdorfu i Garmiš-Partenkirhenu, te nešto lošije partije u Inzbruku gde je zauzeo četvrto mesto, neverovatni Petersen je skokovima od 132,5 i 133,5 metara pokorio i Bišofshofen, pisao je Danas pre 20 godina.

Drugu poziciju zauzeo je odlični Peter Žonta sa skokovima od 134 i 131,5 metara, Slovenac je na konačnom poretku zauzeo treće mesto, ispod austrijskog skakača Martina Helvarta.

Konačni trijumf Petersena predstavlja pravo iznenađenje pre svega iz razloga što je ovo tek druga profesionalna sezona za Norvežanina.

Treba napomenuti da je godinu dana ranije, na turneji,  Četiri skakaonica Sigurd osvajao redom 17, 21, 26. i peto mesto, što ovaj uspeh čini još neverovatnijim.

Kompletna digitalna arhiva svih brojeva Danasa od 1997. do danas dostupna članovima Kluba čitalaca Danasa na portalu klub.danas.rs.

San svakog skakača doživeo je mladi Petersen te je sa 1.067 poena ubedljivo prvi i potpuno zasluženo preuzima nagradu od 100 hiljada švajcarskih franaka, ali i automobil Nissan.

Na samom kraju turnira Petersen se obratio i u kratkom govoru rekao koliko je ovo značajno za jednog mladog skakača.

„Ovo je bez sumnje najlepši dan u mom životu. Potpuno sam iscrpljen i iznenađen i dalje ne shvatam kako mi je ovo pošlo za rukom“, rekao je Sigurd Petersen.

Sigurd je svoju karijeru završio 2009. godine kada je na ukupnom plasmanu na kraju godine, na svetskoj listi zauzeo 46. mesto.

Danas, 20 godina kasnije, Petersen uživa u svojoj domovini gde i sada predstavlja veliku inspiraciju i uzor mladim skijašima, a vrhunac njegove karijere upravo se dogodio tada u Austriji.

Treba napomenuti da je pre samo nekoliko dana završena turneja Četiri skakaonice za sezonu 2023/24 na kojoj je pobedu odneo Japanac Rjoju Kobajaši.

Neverovatnom Japancu ovo je treća pobeda u karijeri, na ovoj turneji, posle pobeda 2018/19 i 2021/22 pobedio je i ove godine nakon izuzetno zanimljivog i neizvesnog turnira.

Na svakoj od četiri skakaonice ove sezone imali smo drugačijeg pobednika, Japanc nije odneo nijednu individualnu pobedu, međutim na svakoj je zauzeo drugo mesto, što je za ukupni poredak bilo dovoljno da se nađe na najvišem postolju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari