Jednom rukom 11 poena 1Foto: EPA-EFE/LARRY W. SMITH

I tokom svoje vrhunske košarkaške karijere Čarls Barkli važio je za osobu vrlo direktnu u javnom obraćanju.

Često je umeo da iskritikuje saigrače, sudije, vlasnike klubova, ali i najveće košarkaške asove ikada.

Danas, kao komentator i stručni konsultant ima svu slobodu da na duhovit, ali i vrlo iskren način percipira dešavanja u NBA ligi, kritikuje klubove, trenere, vlasnike i same igrače.

S tim u vezi, pohvale koje je uputio Nikoli Jokiću, zbog svega prikazanog tokom plej-ofa, zaista deluju kao nešto za čim se vredi „osvrtati“.

Na leđima srpskog asa, ali i Džamala Mareja, Denver je tek po četvrti put u istoriji kluba dogurao do finala Zapadne konferencije.

Istina, Nagetsi pre treće utakmice nisu baš u zavidnoj situaciji kada je u pitanju potencijalni plasman u veliko finale, međutim briljantne partije Jokića sa prosekom od 25,5 poena, kao i uticaj na igru, naveli su i Barklija da detaljno analizira umeće srpskog centra.

Bio je impresioniran načinom na koji je Jokić odigrao samu završnicu druge utakmice, kada je ubacio svih 11 poena za Nagetse i da nije bilo trojke Entonija Dejvisa uz zvuk sirene,  Denver bi poravnao skor u seriji.

– Moram da skinem kapu Jokiću… Nadam se da Amerika koristi šansu da vidi koliko je veliki igrač taj klinac. Čovek je jednom rukom postigao 11 poena. Krenuo je na člana idealne defanzivne petorke i rekao – potreban nam je koš, daću ga – aludirao je Barkli na poene u direktnom duelu sa Entonijem Dejvisom, verovatno najboljim defanzivcem današnjice u reketu i „na obruču“.

Nagetsi su u dosadašnjem delu finala Zapadne konferencije pronašli način da se prilagode taktičkim promenama u koncepciji igre Lejkersa.

Iako su „jezerdžije“ dobrano osujetile primarni plan Nagetsa da poziciono do realizacije dolaze mahom nakon centralnog „pika“ Mareja i Jokića, boljim kretnjama bez lopte, većim radom samog Mareja za tim, vršeći blokade u leđa odbrambenog igrača, pokušavajući da u „piku“ bude taj koji postavlja blok, Nagetsi su pokazali sposobnost da ispariraju Lebronu, Dejvisu i saigračima.

Igra kao da je u bazenu

U tekstu pod naslovom „Nikola Jokić igra košarku kao da je vaterpolo“, Njujork tajms analizira igru srpskog centra, koji sa Denverom igra finale Zapadne konferencije NBA lige.

„Jokić, as Nagetsa, radi sve u NBA plej-ofu. Šutira, skače, blokira i deli jednoručne asistencije preko celog terena kao da je u bazenu. On je poznat po preciznim dodavanjima, čak iako lopta ide dužinom celog terena. To je obeležje vaterpola, sporta koji je veoma popularan u njegovoj rodnoj Srbiji. Dodavanja jednom rukom, blokada jednom rukom. Jednoručni flouteri. Vođenje lopte jednom rukom, Jokić takođe ima naviku da jednom rukom drži loptu iznad glave (ponekad i maše njome), dok se drugom brani od svog defanzivca. Mogao bi i da gazi vodu dok to radi“, navodi se u tekstu Njujork tajmsa.

Nurs među najplaćenijim trenerima

Nik Nurs je prošle nedelje potpisao produžetak saradnje sa Torontom, koji je prošle sezone doveo do šampionske titule. Kako je saopštio „Atletik“, selektor Kanade zarađivaće osam miliona dolara po sezoni i tako će postati jedan od Top 5 najplaćenijih NBA trenera. Osim Nursa u Top 5 najplaćenijih trenera su Skot Bruks, Rik Karlajl, Dok Rivers i Greg Popović. Vašington za Bruksa po sezoni izdvaja sedam miliona dolara, koliko zarađuje i Rik Karlajl u Dalasu. Godišnja primanja Doka Riversa u Klipesima su 10 miliona dolara. U NBA je najplaćeniji naravno najtrofejniji aktivni trener – Popović. „Ludi Srbin“ u San Antoniju zarađuje 11 miliona dolara po sezoni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari