Jelena Bruks: Samo želim da se vratim kući 1Foto: STARSPORT

Kapitenka košarkaške reprezentacije Srbije Jelena Bruks nije se vratila iz Mađarske u Srbiju pošto njenom mužu Dejvidu i jednogodišnjem sinu Mateu kao američkim državljanima nije odobren ulazak u zemlju.

– Ja samo želim da se vratim kući, ali ne sama, već sa mužem i sinom koji su moja porodica. Ne razumem zašto je problem da svi zajedno uđemo u Srbiju. Poštovali bi sve mere karantina, samoizolacije, to bi se podrazumevalo, prošli bi sve zdravstvene procedure jer je i nama u interesu da se ne zarazimo, niti da bilo koga ugrozimo Ovde u Šopronu smo inače u karantinu i ne družimo se ni sa kim niti izlazimo, osim do prodavnice. Ovo je malo mesto i nisam sigurna, ali mislim da uopšte čak i nema slučajeva da su ljudi zaraženi koronom – priča Jelena Bruks za Danas.

Srpska košarkašica kaže da nije mogla da se vrati u zemlju pre proglašenja vanrednog stranja.

– Sezona se za moj klub Šopron završila 16. marta. Tada je već bila zatvorena granica i proglašeno vanredno stanje u Srbiji. Isprva nisam ni želela da krenem odmah nazad jer je situacija bila takva da su svi zatvorili granice. Računala sam da je možda bolje da ovde ostanem jer Mateo ima više prostora nego u što bi imao u stanu u Kragujevcu. Kada sam ipak shvatila da sve ovo predugo traje poželela sam i da vidim svoju porodicu – dodaje Bruks.

Pomoć je, kako kaže, zatražila na svim stranama, ali je pravi odgovor dobila samo od ambasade Srbije u Mađarskoj.

– Isprva sam nazvala Košarkaški savez Srbije da ih pitam šta da radim i oni su me uputili na ambasadu Srbije u Mađarskoj. Iz ambasade su stvarno brzo reagovali i nazvali me odmah posle mog imejla, i to na Uskrs. Ambasadorka mi je objasnila da nažalost ne može da mi pomogne jer su takve instrukcije da nijedan strani državljanin ne može da uđe u zemlju. Posle toga sam se obraćala svima živima, čak i Ministarstvu spoljnih poslova, ali do sada nisam dobila nikakav odgovor – tvrdi Bruks.

Ona na kraju ističe da joj nije cilj da „diže frku“ već da samo želi da postavi pitanje jer sigurno ima i drugih porodica koje su u sličnoj situaciji.

– Meni ovde nije katastrofa jer imam gde da živim. Nisam zarobljena na nekom aerodromu. Znam za sličan slučaj gde je žena zato što ima crnogorsko državljanstvo provela pet dana u međuprostoru na granici, na ničijoj zemlji između Srbije i Mađarske. Ja ne tražim da Vlada Srbije šalje avion po mene, doći ću svojim kolima. Znam da su ovde u Mađarsku mogli da se vrate svi članovi uže porodice ako samo jedan od njih ima njihovo državljanstvo. Zato samo postavljam pitanje da li ovo može da se reši nekako. Nije mi cilj nikog da osuđujem, kritikujem, niti želim da se napravi bilo kakva politička priča, već samo molim za pomoć. Ne dolazim iz Italije, Španije ili Francuske, ovde je ipak zaraza pod kontrolom. Samo želim da dođem sa svojim detetom i mužem zajedno, ništa više od toga – zaključuje Bruks.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari