Jokić: Bili smo baš sebični 1Foto: Mega/ I. Veselinov

Od selidbe u Orlando, početkom jula meseca, Denver Nagetsi konstantno se suočavaju sa velikim problemima.

Ekipa nije bila kompletna; faktički, i tokom kontrolnih mečeva, jedva da je dvojicu spoljnih igrača trener Majkl Meloun mogao da koristi, a kulminacija je viđena na početku „restarta“ NBA sezone.

Nagetsi su (pre)lako poraženi od Majamija (125:105), defanzivno su neizrecivo bili loši i ono što je bilo posebno simptomatično, njihov najbolji igrač, Nikola Jokić, u poslednjoj četvrtini nije upisao nijedan poen.

Ako se u obzir uzme podatak da u preostalih sedam mečeva, pre početka plej-ofa, Nagetsi praktično jure Kliperse na drugom mestu Zapadne konferencije, onda je nekako i objašnjiv prekoran stav srpskog asa odmah nakon doživljenog debakla od Hita.

Bez povređenih: Gerija Herisa, Vila Bartona i posebno DŽamala Mareja, Denver je „restart“ počeo sa faktički samo jednim klasičnim plejmejkerom (Monte Moris) tako da su protiv Majamija poziciju jedinice pokrivali svi oni koji iole imaju pristojniju tehniku (Pi DŽej Dozir, Troj Denijels, Nikola Jokić)…Činjenica da od spoljnih igrača na raspolaganju ima samo Torija Krega, pomenute Denijelsa, Rozira i Morisa, primorala je trenera Melouna da prečesto na parketu istovremeno kombinuje sa trojicom, ponekad čak i četvoricom igrača koji pokrivaju mesta centra i krilnog centra.

Majami je to vešto koristio; smišljeno je širio igru u napadu, konstantno igrao na perimetru, forsirajući takav protok lopte kojim je primoravao igrače iz centarske linije Nagetsa da izlaze visoko i tako ostavljaju reket praznim. Plamli, Jokić, Milsap, pa čak i Porter DŽunior, Grent i Bol Bol ne spadaju u grupu defanzivaca kvalitetnih na permetru.

U situacijama kada su po trojica njih bili na parketu, Majami je prelako koristio to da bekovi probiju prvu liniju odbrane, a zatim na pomeranje visokih igrača Nagetsa reaguju tako da povratnim pasom na šutu ostavljaju usamljene Kraudera, Robinsona, Hira, Olinika…(Majami meč završio sa 44,8 odsto za tri poena).

Denver je pak u napadu donosio neke neobjašnjive odluke. Činjenica da Jokić u poslednjih 16 minuta utakmice nije ubacio nijedan poen (ukupno 19), kao i da je malo koja akcija bila „crtana“ za njega, jasna je ilustracija prisutne sebičnosti u timu. Ako se zna da su Marej i Jokić ove sezone i ne samo ove, kreatori više od 60 odsto ubačenih poena Nagetsa, onda svakako deluje iznenađujuće da Moris, Pi DŽej Dozir, Kreg apsolutno ništa nisu iskreirali za srpskog asa u odlučujućim momentima utakmice.

– Nismo pomagali jedni drugima. Bili smo sebični, svi su mislili: „oh, sada je moje vreme, sada je moje vreme“ – iskren je bio Jokić posle utakmice u kojoj su Nagetsi u drugom poluvremenu primili čak 69 poena, ubacivši pritom svega 48.

Nagetse večeras očekuje duel sa Oklahomom i veliko je pitanje da li će DŽamal Marej bit spreman, s obzirom na to da je neposredno pred početak „restarta“ povredio zadnju ložu.

Ti DŽej Voren spakovao 53 poena Filadelfiji

Ti DŽej Voren postao je peti igrač ove godine, a 151. u istoriji lige, sa 50 i više ubačenih poena na meču. Odlični bek, u pobedi Pejsersa nad Filadelfijom (127:121) ubacio je Siksersima čak 53 poena, šutirajući iz igre 69 odsto (20/29), a za tri impresivnih 75 (9/12).

Voren je pred takmičarsku 2019/20 stigao iz Finiksa; iako je u Sansima bio starter, klub iz Arizone praktično ga je za džabe prosledio u Pejserse ( u „paket“ ušao i izbor u drugoj rundi drafta ovog leta), odnosno za simboličnih 600.000 dolara. Ben Simons, nepredvidivi plej File, koji je protiv Pejsersa više vremena provodio na dvojci, posebno će zapamtiti meč sa Indijanom, s obzirom na to da je Voren većinu poena postigao upravo u direktnim duelima sa Australijancem. Bivši student En Si Stejta kažnjavao je vešto sve defanzivne slabosti Siksersa: odbrana u tranziciji, na perimetru i u „piku“, čime je poništio odličnu ofanzivnu partiju centra File DŽoela Embida (41p, 21sk).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari