Još pobeda za prolaz dalje 1Đoković Foto: Beta/AP/Andy Wong

Srbija je Južnu Afriku, prvu prepreku na ATP kupu, prebrodila maksimalnim učinkom – 3:0.

Srpski teniseri danas će u drugom kolu igrati protiv Francuske, a prvi će na teren u Brizbejnu Dušan Lajović kome će rival biti Benoa Per (8.30 po centralnoevropskom vremenu).

Novak Đoković će oko 10 časova odmeriti snagu sa Gaelom Monfisom (10.00), dok će učesnici dubl mečeva naknadno biti određeni. Srbija bi sa dva boda (dve pobede) u susretu sa Francuzima obezbedila prolaz iz Grupe A u četvrtfinale, pa bi tako selektor Nenad Zimonjić mogao da u trećem kolu protiv Čilea (sreda) odmori najbolje igrače. Prednost ATP kupa u odnosu na Dejvis kup upravo leži u tome što su u fazi po grupama mečevi rasporođeni na po dva dana, ali zato u nokaut fazi neće biti pauze (tri dana zaredom).

Đoković je u prvom kolu Kevina Andersona savladao posle dva taj brejka (7:6, 7:6). Meč u kome je najbolji srpski teniser imao uspone i padove obeležila je i njegova svađa sa nepristojnim navijačima koji su ga ometali tokom igre.

Australijski mediji stali su u odbranu drugog reketa sveta koji je jednom navijaču na srpskom poručio: „ćuti, bre!“, a potom mu uputio i salvu psovki.

Posle meča Novak se zbog toga izvinio navijačima. Australijski „Herald San“ navodi da su navijači sa Balkana još na Australijan openu pokazali da umeju veoma burno, a ponekad i nepristojno da se ponašaju. Isti izvor tvrdi da je Đoković imao puno pravo da odgovori navijaču, a da je sudija još pre drugog seta trebalo da ozbiljnije opomene pojedince u publici, pa čak i zatraži da se oni najbučniji izvedu sa tribina. Južnu Afriku je pre Đokovića „načeo“ Dušan Lajović koji je Lojda Herisa pobedio u tri seta – 2:1 (3:6, 7:6, 6:3).

Najveće iznenađenje priredili su Viktor Troicki i Nikola Čačić koji su u dublu Ravena Klasena i Ruana Rolofsea pobedili lakše nego što se očekivalo 2:0 (6:3, 6:2).

– Bio sam zadovoljan kako sam uspeo da zaustavim „mećavu“ servisa Kevina Andersona, bio je sjajan u tom segmentu. Iznenađen sam kako sam dobro igrao protiv ovako raspoloženog rivala. Ne znam kako je stanje njegovog kolena sada, niti lakta, nadam se da je dobro. Odlično smo odigrali svi ovaj prvi dan i sada i na Francusku moramo ići sa istom ozbiljnošću – rekao je Đoković.

Francuska je u prvom kolu pobedila Čile sa 2:1. Lajovićev rival Beona Per savladao je Nikolasa Žarija sa 2:1 (6:7, 6:3, 6:3). Đokovićev suparnik Gael Monfis bio je bolji od Kristijana Garina – 2:0 (6:3, 7:5), dok su Čileanci odneli pobedi u dublu koji su za Francuze igrali Niklas Mahut i Eduard Rože-Vaselin. Motiv više Novaku Đokoviću možda će predstavljati i to što ga je britanski list „Ivning standard“ proglasio za najboljeg sportistu decenije, ispred Lea Mesija, Juseina Bolta i mnogih drugih jakih konkurenata.

Đoković traži odlaganje Ozi opena

Novak Đoković je zbog velikih požara u Australiji zatražio odlaganje Australijan opena koji treba da počne 20. januara. Drugi reket sveta izrazio je zabrinutost za zdravlje igrača zbog zagađenosti vazduha u Melburnu koji je posledica požara u okolini grada. „Odluka o odlaganju bila bi teška za organizatore, trebalo bi da se poštuje raspored jer Australijan open uvek počinje u isto vreme. Razumem da je uključeno mnogo stvari, ali briga o zdravlju igrača mora da bude najvažnija“, rekao je Đoković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari