Još samo dva prazna mesta na Olimpijskom turniru u basketu 3x3 1Foto: FIBA

Proćiće više od deset godina, od trenutka kada je FIBA zvanično promovisala ideju da basket 3×3 („tri na tri“) postane olimpijski sport, do momenta kada će najuspešnije reprezentacije imati priliku da se bore za prve olimpijske medalje.

FIBA je uspela da realizuje svoje namere, a olimpijski turnir u Tokiju biće istorijski za ovu verziju košarkaške igre.

Što se učesnika Olimpijskih igara tiče, uzimajući u obzir obe konkurencije (muška i ženska), gotovo sve je već poznato.

FIBA je proces zatvaranja kruga učesnika dovela do same završnice. Organizovala je nekoliko ciklusa kvalifikacionih turnira, koji bi uz plasman po četiri najuspešnija tima na osnovu „renkinga“, doveli do toga da se u Tokiju za medalje bori po osam selekcija.

Poslednji turnir održan je u Gracu (Austrija) krajem maja i već direktno plasiranim reprezentacijama: Srbije, Rusije, Kine i Japana, pridružili su se basket timovi Holandije, Letonije i Poljske.

Kompletan sastav učesnika u muškoj konkurenciji biće poznat posle turnira u Debrecinu (Mađarska), od 4-6 juna.

U konkurenciji košarkašica, nastup u Tokiju obezbedile su reprezentacije: Rusije, Kine,Mongolije, Rumunije, SAD, Francuske i Japana.

Poslednji učesnik Olimpijskih igara biće takođe poznat posle takmičenja u Debrecinu.

Reprezentacija Srbije u basketu 3×3, godinama je među najbolje rangiranim timovima na FIBA listama, te je proglašena prvim favoritom za osvajanje zlatne medalje u Tokiju, a dodatno olakšavajuću okolnost za takve prognoze „priuštila“ im je selekcija SAD, porazom u četvrtfinalu kvalifikacionog turnira u Gracu.

Dakle, aktuelni svetski prvak neće biti u konkurenciji za osvajanje prve olimpijske titule u istoriji, što predstavlja najveće iznenađenje pre početka takmičenja u Tokiju.

Rano je praviti neke ozbiljnije analize i već raspoređivati timove na pobedničkom postolju, ali basket 3×3 ima neke zakonitosti, koje u takmičarskom smislu znače jasno razdvajanje po kvalitetu.

Dešavaju se iznenađenja, poput ovoga iz Graca, gde SAD tim ispada iz borbe za plasman na Olimpijske igre, a rejting im je garantovao bar polufinale u Tokiju.

To što su igrali bez dvojice igrača koji su osvojili titulu svetskih prvaka u Amsterdamu (2019.), njihov je problem i može da posluži kao argument da je ovaj sport „rodio“ nekoliko izuzetno kvalitetnih timova, odnosno da ništa nje garantovano, makar se zvali i selekcija SAD.

Naši momci, Bulut, Majstorović, Savić, Stojačić…, najverovatnije će imati najteži posao protiv timova Holandije, Letonije, Slovenije (ako izbore plasman) i Rusije.

To je, bar u ovom sportu i u ovo doba, činjenica i teško da će biti demantovana u Tokiju.

Takmičenje u basketu 3×3 na Olimpijskim igrama počinje 24. jula i trajaće do 28.jula.

Još po viza u Debrecinu

Priliku da obezbedi to još jedno preostalo mesto na Olimpijskim igrama u Tokiju na turniru u Debrecinu imaće samo po jedna od šest reprezentacija u obe kokurencije.

U muškoj poslednju vizu jure Slovenija, Ukrajina, Belgija, Mongolija, Mađarska i Rumunija, a u ženskoj: Italija, Iran, Kineski Tajpej, Holandija, Mađarska i Estonija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari