Još uvek bez odluke o učešću sportista sa ruskim ili beloruskim pasošem na Olimpijskim igrama u Parizu 1Foto: Shutterstock/rarrarorro

Međunarodni olimpijski komitet (MOK) saopštio je danas da se njegove preporuke o povratku ruskih i beloruskih sportista za sada odnose samo na takmičenja u Aziji, ali ne i na Olimpijske igre u Parizu naredne godine.

„Odluka o učešću sportista sa ruskim ili beloruskim pasošem na Olimpijskim igrama u Parizu još nije doneta i za sada je rano o tome govoriti. Reč je o njihovom učešću na međunarodnim takmičenjima u Aziji u predstojećoj letnjoj sportskoj sezoni. Ni u jednom dokumentu MOK-a nećete naći pominjanje Olimpijskih igara u Parizu za sportiste sa ruskim ili beloruskim pasošima“, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da su kvalifikaciona takmičenja za Pariz već održana u nekoliko sportova i da MOK neće tražiti od međunarodnih federacija da retroaktivno prilagode svoje kvalifikacione sisteme i da dodeljuju dodatne kvote sportistima sa ruskim ili beloruskim pasošem koji su propustili kvalifikacije zbog rata.

Ističe se, međutim, da u ovom, trenutku ne postoje sankcije Ujedinjenih nacija protiv Rusije, koje bi bile pravna osnova za isključenje ruskih sportista.

Na Olipijskim igrama u Barseloni 1992. godine postojale su sankcije UN protiv Savezne Republike Jugoslavije, ali čak i u toj situaciji njihovi sportisti su mogli da učestvuju na tim Igrama u pojedinačnoj konkurenciji bez nacionalnih obeležja. Isto važi i za sportiste iz Juže Afrike, koji zbog sankcija UN nisu učestvovali na Olimpijskim igrama sedamdesetih i osamdesetih godina, navodi MOK.

U ovom trenutku, dodaje se, ne možemo da spekulišemo da li će ruski sportisti bez nacionalnih obeležja moći da učestvuju na Igrama u Parizu, ali jedna stvar mora da bude jasna: ne govorimo o riskim ili beloruskim sportistima, već o neutralnim sportistima koji ispunjavaju ulove koje smo postavili – pre svega da ni na koji način ne predstavljaju svoje države i da ispunjavaju sve antidoping uslove.

MOK je istakao i da u slučaju učešća ruskih i beloruskih sportista na OI u Parizu svi nacionalni komiteti moraju da se pridržavaju Olimpijske povelje, kada je reč o odbijanju da se bore protiv njih.

Proteklih meseci smo više puta videli da se ukrajinski sportisti sastaju sa ruskim ili beloruskim. Na grend slem turniru u Melburnu pobedila je neutralna teniserka sa beloruskim pasošem, a u prvom kolu se sastao sportista iz Ukrajine sa neutralnim sportistom koji ima ruski pasoš, podseća MOk i navodi da se to već dešavalo i u biciklizmu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari