Kad 20 godina staje u 90 minuta 1Foto: STARSPORT

Sve ili ništa. To su jedine opcije za Srbiju i Škotsku u večerašnjem finalnom duelu baraža za odlazak na Evropsko prvenstvo u Beogradu, na stadionu „Rajko Mitić“ (20.45, RTS).

Iako je motiv „orlova“ da nacionalni tim posle tačno dve decenije ponovo zaigra na EURO, treba istaći da Škoti ovo takmičenje nisu videli još od 1966. godine.

EURO je pre samo godinu dana za Srbiju delovao (pre)daleko, ali je dobra igra pre mesec dana protiv Norveške (2:1) u polufinalu baraža, ponovo u javnosti stvorila euforiju da se može do stići do završnog turnira.

Selektor Ljubiša Tumbaković je u septembarskim mečevima Lige nacija odlučio da iznenada promeni formaciju i igra sa tri štopera (3-4-2-1), što se za sada ispostavilo kao pogodak.

Glavne probleme šefu struke „orlova“ uoči meča protiv Škotske pravili su kovid, klubovi i povrede igrača.

Tumbaković je dva dana pred meč saznao sa kojim će igračima tačno raspolagati, a tek danas će znati ko će sve moći da igra protiv Škotske.

Sa prvobitnog spiska je dolazak otkazao Filip Đuričić koji je još uvek pozitivan na kovid-19, a igrači Fiorentine Nikola Milenković i Dušan Vlahović stigli su u poslednji čas, čime su prekršili meru karantina, odnosno zabrane napuštanja regije u kojoj borave, koja je na snazi u Italiji.

Medicinski tim reprezentacije doneće danas u toku dana odluku da li su zbog povreda ipak spremni da zaigraju Aleksandar Kolarov i Filip Kostić, a ako izađu na teren koliko minuta smeju na njemu i da provedu.

Glavne dileme oko sastava selektor će imati u odbrani.

Ispred Rajkovića će sigurno biti Milenković i Stefan Mitrović, a mesto trećeg štopera zauzeće Kolarov, a ako ne bude mogao da igra onda Pavlović.

Dva zadnja vezna tražiće se u trouglu Gudelj – Milivojević – Maksimović, mada je ovaj prvi najsigurniji za startnu postavu.

Bočne pozicije rezervisane su za Lazovića i Kostića, a ako fudbaler Ajntrahta zbog povrede ne bude mogao na teren njegovo mesto zauzeće Ristić ili Mladenović.

Posle otkaza Đuričića praktično nema dileme da će iza Aleksandra Mitrovića tandem činiti Tadić i Milinković-Savić.

Euforija u vezi sa šansom Škotske da se posle 54 godine plasira na EURO zahvatila je celu Veliku Britaniju.

Londonski dnevnik „San“ je preko cele poslednje strane objavio najavu meča protiv Srbije, uz fotografiju selektora Stiva Klarka i naslov: „Proći ćemo dalje“ (We’re Gonna Walk This).

Klark je u najavi meča istakao da ga najviše plaši srpski napadač Aleksandar Mitrović i da veruje da će veliki posao obaviti ako pronađe način kako da njega zaustavi.

Na pitanja o taktici i sastavu ostao je zaključan, a za razliku od srpskog selektora Ljubiše Tumbakovića naglasio je da su njegovi igrači vežbali izvođenje penala i da se već sada zna kojim će redosledom šutirati ako posle 120 minuta ostane nerešeno.

Škotski dnevnik „Dejli sport ekspres“ ističe na naslovnoj strani da u Beogradu dolazi „kraj višegodišnje patnje nacionalnog tima“.

Uz fotografiju igrača Liverpula Endruja Robertsona prenosi izjavu da je „Srbija veoma jak rival“, ali da „nije nesavladiva“.

Glazgovski „Telegraf“ konstatuje da je „vreme da se promeni sreća škotskog tima“ i ističe da je „odbrana najslabiji deo tima Srbije“.

Škoti u Beograd dolaze posle niza odličnih rezultata, bez poraza u osam prethodnih mečeva.

U septembru i oktobru ostvarili su dve pobede nad Češkom i jednu nad Slovačkom, dok su u polufinalu baraža Izarel savladali posle penala (0:0 pen. 5:3).

Klark je kao selektor do sada forsirao dve formacije: 4-4-2 i 3-5-2.

Trener Zoran Filipović, koji je po nalogu Ljubiše Tumbakovića skautirao Škotsku, istakao je ranije za Danas da nema dilemu da će u Beogradu Klark igrati sa tri štopera, pošto je to formacija koja mu je donela najbitnije pobede u poslednja dva meseca.

Iako formalno igraju sa dva napadača, generalno je u pitanju formacija koja je u praksi, na terenu, vidno defanzivnija od srpske 3-4-2-1.

Centarfor Kvins Park Rendžersa Lindon Dajks jedini praktično ostaje usamljen na protivničkoj polovini, dok napadač Seltika Rajan Kristi ima zadatak da ga „hrani“ loptama, iako po osnovnoj vokaciji stoji zajedno sa njim paralaleno u ofanzivnoj liniji.

Vezista Aston Vile Džon Mekgin imaće zadatak da organizuje igru, mada u praksi to najviše čine bočni igrači, Stifen O Donel iz Motervela i Endrju Robertson iz Liverpula.

Iako je Klark u poslednje vreme često na golu rotirao Džonatana Meklaflina (Rendžers) i Dejvida Maršala (Derbi Kaunti), britanski javni servis „BBC“ tvrdi da će ovaj drugi sigurno čuvati mrežu protiv „orlova“.

Vezista Mančester junajteda Skot Mektomini dobijao je kod Klarka znatno defanzivnije uloge u odnosu na one u matičnom klubu, a protiv Izraela je čak igrao štopera i dobio pohvale medija za obavljen posao.

Novčane kazne za „odbegle“

Uprava Fiorentine juče je razrešila dilemu u javnosti zbog čega je dozvolila svojim igračima da odu u nacionalne selekcije, a potom ih prijavila policiji da su prekršili karantin. Iz „viole“ su naveli da su poštovali instrukcije FIFA i UEFA da fudbalere treba pustiti da igraju reprezentativne mečeve ukoliko ne putuju u kovid rizična područja. Međutim, kako su italijanske vlasti zbog korona virusa uvele zabranu napuštanja pojedinih regija, među kojima je i Toskana, u klubu su vagali šta je najbezbolnija opcija i za njih i za igrače. Da klub nije prijavio igrače da su prekršili karantin, italijanska policija imala bi obavezu da ih privede po povratku u zemlju i potom stavi u obavezan karantin 14 dana. Ovako će „odbegli“ fudbaleri moći da bez problema uđu natrag u Italiju sa negativnim PCR testom, ne starijim od 48 sati, ali će samo platiti novčanu kaznu od 400 evra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari