Kad je najvažnije - najbolji smo 1Foto Galbiati

Obe rezultatski manje važne utakmice sa Poljskom odbojkaši Srbije su izgubili, što bi trebalo da im predstavlja samo podsetnik pred subotnji polufinalni meč na Svetskom prvenstvu.

Maestralnom i rezultatski maksimalno ubedljivom partijom protiv Italije „orlovi“ su stekli dovoljan kapital na Fajnal-siksu da se u subotu uveče nadmeću za najveći rezultat u istoriji naše odbojke na planetarnom takmičenju. Tačno pre 20 godina odbojkaši Jugoslavije poraženi su u finalu Svetskog prvenstva od Italije, što je do danas najveće naše dostignuće.

Svaki put kada je bilo najbitnije odbojkaši Srbije odigrali su vrhunski, pogotovo samu završnicu mečeva protiv Rusije (3:2), Francuske (3:2) i pomenute Italije (3:0). Poen količnik protiv „azura“ – plus 22 bio je kapitalan za Srbiju, tačnije sasvim dovoljan da se poraz od Poljske od 3:0 „svari“ na razuman način, bez naglašenih emocija, uz adekvatnu pouku.

– Dva puta smo se sastajali sa Poljacima u poslednje tri utakmice, i to u situacijama kada smo mi već praktično bili kvalifikovani u sledeću rundu. Može da se dogodi da igramo i treći put sa njima, ali će to onda biti za medalju i nadam se da ćemo imati veći motiv i očekujem bolji performans nego što je bio na drugom meču – naznačio je selektor Grbić element u igri Srbije koji od polufinala pa sve do kraja takmičenja ne sme biti upitan.

Motivacija i energija osnovi su preduslovi za uspeh odbojkaša Srbije u borbi za finale. Bez tih segmenata „orlovi“ u polju ne mogu da se odbrane, a libera Rosića uglavnom nema ko da isprati. Združeni, energetski na istim talasnim dužinama, odbojkaši Srbije moći će da se nadmeću sa fovoritima iz grupe I. Napadački, uz dobar prijem, raspoloženi su svi do jednog: naročito Ivović, Atanasijević i Lisinac.

– Svaku utakmicu na Svetskom prvenstvu gde je postojala rezultatska neizvesnost i ‘moranje’ odigrali smo kako treba – podsetio je javnost selektor Srbije, verovatno u želji da razuveri one koji smatraju da je polufinale maksimalan domet generacije koja je aktuelni osvajač bronzane medalje sa poslednjeg Evropskog prvenstva.

Da ne idemo glavom kroz zid

Najavio je Marko Podraščanin na duelu protiv Italije povratak u formu koja je sinonim za sigurnost na bloku srpske reprezentacije i garancija prolaska prvog tempa u saradnji sa tehničarem Jovovićem. Posle meča sa Poljskom, srednjak Peruđe bio je veoma samokritičan: „Nervozni smo ušli u meč, oni su sjajno primali servis, a mi smo hteli bukvalno glavom kroz zid i to je vodilo u sve više grešaka. Hvala bogu mi smo ispunili naš cilj, a verovatno smo se i opustili malo zbog toga što smo već znali da smo napravili dobar rezultat, ali takva partija ne sme da nam se ponovi. Nadam se da ćemo posle dana odmora u polufinalu prikazati utakmicu kao protiv Italije“, istakao je iskusni odbojkaš Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari