Kad je tesno, tu je Teo 1Miloš Teodosić. Foto: Eurocup

Hod po žici za košarkaše Virtusa lako je mogao da se završi u ambisu na startu polufinalnog serijala Evrokupa, da kojim slučajem Miloš Teodosić nije na vreme pronašao balans i saigrače bezbedno sproveo kroz ciljnu ravninu.

UNIKS je pošteno preznojio Aleksandra Đorđevića i njegove pulene, doveo ih do pozicije da se uplaše potencijalnog brejka pred drugi susret u Rusiji 9. aprila, međutim, najkreativniji evropski plejmejker današnjice sam je izrežirao poslednjih pet minuta uvodne utakmice u Bolonji i pronašao način da matira upornog i kvalitetnog rivala (80:76).

Virtus je tako, baš kao i Monako u serijalu sa Gran Kanarijom (82:77) poveo u seriji na dve dobijene utakmice, koja bi mogla da ima težinu i povratka u Evroligu.

Naime, ukoliko Valensija ne bude uspela da se plasira u Top 8 Evrolige Virtusu će biti dovoljno da „samo“ izbaci UNIKS i tako se vrati u najelitniji rang evropskog klupskog takmičenja.

Bilo bi to i ostvarenje cilja vlasnika kluba Masima Zanetija, koji je kupovinom Virtusa 2016. počeo da ulaže enormna sredstva kako bi nekadašnji dvostruki šampion Evrope postao evroligaš.

Čak i prošlog leta, kada su zbog pandemije korona virusa mnogi klubovi morali drastično da umanje budžete, poput CSKA, Barselone, Reala, Žalgirisa…

Zaneti je Aleksandru Đorđeviću ostavio novčana sredstva težine koja je samo puki san za većinu evroligaških ekipa.

Virtus je sa nekih 20 miliona evra za takmičarsku 2020/21 oformio respektabilan tim kadar da se preko Evrokupa domogne Evrolige.

U tom projektu Miloš Teodosić zamišljen je kao apsolutni lider, zbog čega je i njegov ugovor po sezoni neuporediv sa primanjima većine saigrača (za tri sezone pet miliona evra, bez bonusa).

Popularni Teo, iako u 34. godini života, dosadašnji deo sezone odigrao je na visokom napadačkom nivou; kao najbolji asistent ekipe i neko ko je kadar da bude najodgovorniji kada je neizvesno.

Iako je Virtus u ranoj fazi meča napravio dvocifrenu prednost, ruski tim se rezultatski vratio u trećoj deonici, a u četvrtoj uspeo i da povede i sve do pet minuta pred kraj utakmice pretio da napravi brejk.

Na svu sreću po Virtus, od rezultata 64:64 Teodosić je umešno uspevao da gotovo svaki napad osmisli tako da rešenja pronalazi kreacijom za sebe ili saigrače.

Faktički do isteka 40. minuta, Teo samo u jednom napadu Bolonjeza nije učestvovao, a sve ostale završio je poenima, odnosno asistencijama, mahom ka Hanteru.

Od svojih 27 poena i pet asistencija, Teodosić je 11 ubacio u poslednjih pet minuta i iskreirao dva napada za saigrače, zaključno sa bacanjima za konačnih 80:76.

– Igrali smo protiv veoma nadahnutog protivnika. Potrošili smo mnogo energije kako bismo došli do uvodne pobede. Moraćemo da pronađemo način da dođemo do još jednog trijumfa; imaćemo samo par dana da se odmorimo, osvežimo i psihički pripremimo za put u Kazanj i daleko zahtevniji meč – istakao je Teodosić.

Polufinale Evrokupa

prvi meč

Monako – Gran Kanarija                82:77

Virtus – UNIKS   80:76

drugi meč            9. april

Gran Kanarija – Monako                20.00

UNIKS – Virtus   18.00

* serija se igra na dve dobijene utakmice, eventualna majstorica na programu je 14. aprila

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari