Kadija te tuži, kadija ti sudi 1Foto: STARSPORT

Koliko je fudbalska javnost u Srbiji bila zatečena javnim istupom Ognjena Koromana, odnosno oštricom njegovih reči na račun bivšeg mu kluba Crvene zvezde i opšteg stanja u srpskom klupskom fudbalu, odavno ogrezlom u raznim mutnim radnjama, toliko je bila iznenađena brzom reakcijom Fudbalskog saveza Srbije i još više šestomesečnom suspenzijom sada već bivšeg stratega Smedereva.

„Lako je biti trener gde ti je sve namešteno, dođi i radi gde su svi protiv tebe, i opet ne mogu da te pobede, već izmišljaju status poseban da te izbace. Evo, dajemo im još 10 bodova, evo još nam 10 uzmite, pošto smo samo mi nameštali, a svi vi „pošteno“ igrali. Ali ćeraćemo se još, ničija nije do zore gorela, polako samo, samo polako…“, ovo je bila sporna objava nekadašnjeg veziste crveno-belih, ogorčenog zbog oduzimanja (po) 10 bodova njegovoj ekipi i Kabelu, jer je DK FSS svojevremeno procenila da je njihov meč odigran pod sumnjivim okolnostima, kao i naknadne odluke FSS da ta dva kluba ne mogu koristiti pogodnosti nedavnog proširenja Prve lige, što je već loše rangirano Smederevo dovelo na rub ispadanja u treći rang.

Medijski eho Koromanovog istupa je uznemirio duhove u FSS, preosetljive na svako i svačije dovođenje u pitanje regularnosti domaćih takmičenja, a kako je njegova Discpiplinska komisija u pomenutom sadržaju sa društvenih mreža pronašla elemente „vređanja, klevetanja i širenje neistine“ (bilo koga ili čega u srpskom fudbalskom mulju, prim. aut) iz člana 85 Disciplinskog pravilnika Koroman je ostao bez posla u bivšem Sartidu.

– Prvo moram da pohvalim Fudbalski savez Srbije za najbrži sudski proces tog tipa. Ikada. Niko nikada u svetskom fudbalu nije uspeo za deset dana da podnese prijavu, sprovede proces po osnovu toga i donese odluku. I usput napravi presedan sa samo 48 sati vremena za ulaganje žalbe – ironičan je na početku razgovora za Danas, predsednik Sindikata profesionalnih fudbalera u našoj zemlji Mirko Poledica.

Da je pravni zastupnik „osuđenika“ u ovom procesu, večiti borac protiv nepravilnosti svih vrsta u najpopularnijem i finansijski najprimamljivijem sportu na ovdašnjim prostorima kaže da bi insistirao na činjenici da je Koromanu prijava poslata na klub a ne na ruke, kako se to inače radi, dok postupanje disciplinaca i njihovih nadređenih vidi kao sasvim neutemeljeno.

– Nisam video ništa uvredljivo ni na nekog određenog nešto adresirano u tom komentaru. Samo kritički stav osobe od kredibiliteta. Šta je loše u tome?! I mene kritikuju, pa to ne uzimam za zlo već razmislim o tome na šta mi ukažu. Ali, ne, čelnici FSS misle da ih mrzi svako ko ne „pije njihovu vodu“. A imaju moć da sprovedu svoj sujetni revanšizam. Tako funkcionišu stvari i u politici, a to se preliva na celo društvo. Kao Ognjen prolaze i čistačice u nekoj javnoj ustanovi ili svako ko se usudi da digne glas. Cenim sve koji se ne plaše da kažu šta misle, a svesni su da bi mogli da trpe zbog nečijeg povređenog ega.

Naš sagovornik smatra da bi u drugačijim okolnostima Koroman prošao bez ikakvih sankcija, jer „nije kriv“.

– Da je Disciplinska komisija nezavisan organ, a ne sastavljen po izboru vrhuške Saveza, Koromana bi oslobodili optužbi. Ovako, kadija te tuži kadija ti sudi. I kada ste u pravu za ono što pričate u Srbiji vam to ne pomaže – zaključuje Poledica.

Poznati trener Milorad Kosanović takođe ne drži jezik za zubima, šta više podseća da su ga njegova prejaka reč i tuđa samovolja koštali poslednjeg angažmana (u niškom Radničkom), pa razume na šta je Koroman ukazao i zbog čega je platio visoku cenu za napisano.

– Kada se samo setim te utakmice u Ivanjici, kada je dara prevršila meru… Kao da sam vodio meč u džungli, opkoljen zverima spremnim da me napadnu, a ne na jednom superligaškom stadionu. Nisam više mogao da trpim…. Pa, opet, profesor Pravnog fakulteta u Nišu je sigurao da ne mogu biti kažnjen po tom famoznom članu 85, jer nisam napravio ništa od onoga što mi je propisano, ali nam je žalba odbijena. I Koroman će tako proći. Rekao je ono što svi znamo o nameštanju mečeva i odmah dobio „po glavi“. Zato što su u Savezu svi „uvezani“, a stvari u našem fudbalu funkcionišu po principu kumovskih i raznih drugih veza. Silno sam se obradovao kada sam pre neki dan pročitao najavu privatizacije klubova. Počev od sledeće godine. To nam jedini spas! Pod uslovom da postoje ozbiljna namera da se konačno reguliše ta vrsta vlasništva i jasan plan kako da se to izvede.

Stručnjak sa finom kilometražom i uspesima u Kini ponavlja da Koroman nije ništa izmislio kada je pretprošle nedelje poručio to što je imao.

– Umesto što preko svojih ljudi u Komisiji kažnjavaju one što pričaju o očiglednim stvarima, ljudima koji vode fudbal bolje bi bilo da konačno zavedu red u Superligi, Prvoj ligi… Nije narod lud i slep pored očiju. Na primer, ko god gleda mečeve Crvene zvezde i Partizana, uživo ili na televiziji, jasno može da vidi kako sudije navlače na njihovu stranu. I ko od njih to češće radi. Kakva proširenja liga i drugi bakrači, dajte bavite se onim što nam razara fudbal.

Za kraj, Kosanović ima potrebu da još jednom aplaudira glavnom junaku poslednje antisportske priče u srpskom loptanju na travi.

– Želim svaku sreću Koromanu i svakome ko ubuduće progovori o lošim stvarima. Bolje tako nego da se povija glava i ćuti ili, još gore, da se priklanja drugoj strani. Kao neke moje kolege. Tužno i ružno – podvlači sagovornik Danasa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari