Kajl Hajns lider Evrolige 1Foto: EPA-EFE/DAVID AGUILAR

Navijači, novinari, igrači i treneri izabrali su Evroligin tim decenije od 2010. do 2020. Prvi član najboljeg tima dekade jeste Kajl Hajns, vedeta moskovskog CSKA i prvi košarkaš koji je u tom periodu osvojio četiri Evrolige, odnosno jedini koji je po dva pehara podizao sa isto toliko različitih klubova – Olimpijakosom i CSKA.

Hajns je u Evroligi debitovao kao bukvalno anoniman igrač 2010. Odrastao u NJu DŽersiju, nakon četiri studentske godine koje je proveo na Univerzitetu Severna Karolina Grinsboro 2008. je prešao u italijanski Veroli u koji ga je doveo Andrea Trinkijeri, aktuelni trener Partizana. Pune dve sezone Hajns je nastupao u italijanskoj drugoj ligi osvajajući Kup navedene divizije, dok je 2009. proglašen i za najkorisnijeg igrača. Kris Fleming, američki stručnjak koji danas radi kao asistent u Čikago Bulsima, shvatio je na vreme da su igrački dometi Kajla Hajnsa daleko veći i 2010. doveo ga je u Bamberg, koji je u to vreme bio najbolji nemački klub i redovan učesnik Evrolige.

Specifične građe, sa svega 196 centimetara, Hajns se u evropskoj košarci pozicionirao kao centar sposoban da defanzivno pokrpi gotovo sve rupe. Težine 112 kilograma, spada u grupu igrača sa najvećim rasponom ruku u Evroligi (oko 220 centimetara). Širokih ramena i veoma snažnog ramenog pojasa, kao i odličnog vertikalnog odraza iz mesta, nakon samo jedne, doduše briljantne sezone u Bambergu, prelazi u Olimpijakos 2011. Dušan Ivković je upotrebio sav svoj autoritet u nameri da pobedi konkurenciju i angažuje, ispostaviće se, najdominantnijeg evroligaškog centra u te dve sezone.

U antologijskim finalima protiv CSKA i Real Madrida Olimpijakos je nesvakidašnjim preokretima došao do vezanih titula. Hajns je 2013. iskoristio opciju u ugovoru odlučivši da pređe u CSKA za daleko veći novac. U narednih sedam sezona u dva navrata je uspevao da osvoji Evroligu – 2016. i 2019. i tako se izjednačio sa Šarunasom Jasikevičijusom koji su jedini košarkaši koji su u eri fajnal-fora po dva puta sa dva različita kluba podizali najcenjeniji klupski pehar na Starom kontinentu, a pritom su po osam puta nastupali na završnom F4.

U sezonama 2015/16. i 2017/18. treneri su ga birali za najboljeg defanzivca lige. U protekloj deceniji Hajns je prvi po broju ofanzivnih skokova (516), drugi u blokadama (211), treći u skokovima ukupno (1.160) i peti u indeksnim poenima (2.789). NJegov rođeni brat Tajler takođe je košarkaš, a građu je nasledio od oca Redžija, nekadašnjeg NFL igrača. NJegov matični univerzitet povukao je dres sa brojem „42“ koji je Hajns nosio tokom četiri godine na „UNC“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari