Kako je izgledala sportska 2019. 1Foto: BETA/ODBOJKASKI SAVEZ SRBIJE/MO)

U prethodnih 365 dana gledajući razna sportska takmičenja doživeli smo gotovo sve moguće emocije.

Godinu za nama obeležile su medalje odbojkašica i odbojkaša Srbije na kontinentalnim prvenstvima, osvojene Gren slem titule Novaka Đokovića u Australiji i na Vimbldonu, ali i peto mesto košarkaša na Svetskom šampionatu u Kini.

Košarkaši Srbije – Petoplasirani na Mundobasketu

Košarkaška reprzentacija Srbije otišla je u Kinu na Svetsko prvenstvo u košarci kao jedan od najvećih favorita na turniru. Ekipa koja je u svom sastavu imala Bogdana Bogdanovića i Nikolu Jokića slovila je za jednog od najvećih takmaca selekciji SAD koja je na planetarni šampionat došla suočena brojnim otkazima svojih najvećih NBA zvezda.

Kako je izgledala sportska 2019. 2
Foto: EPA-EFE/COSTFOTO CHINA OUT

Pa ipak, iako su „Orlovi“ superiorno krenuli na Mundobasketu, usledili su porazi u najvažnijoj fazi takmičenja. Prvo su reprezentativci Srbije izgubili od Španije 81:69, da bi ih taj poraz poslao na Argentinu u četvrtfinalu, a „Gaučosi“ nisu imali milosti, brzom igrom su lomili ritam Srbije, a za takvu igru izrazito visoka reprezentacija Saše Đorđevića nije imala rešenje.

Srbija je na Mundobasketu bila lišena pomoći kapitena Miloša Teodosića i beka Dragana Milosavljevića koji su put u Kinu propustili zbog povreda, pa se selektor „Orlova“ Saša Đorđević opredelio da na šampionat povede nešto veći broj krilnih centara (Nemanja Bjelica i Stefan Birčević) i centara (Boban Marjanović, Nikola Jokić, Nikola Milutinov i Miroslav Raduljica), te su takav „roster“ brzom igrom u tranziciji i „niskim“ petorkama uspeli da kazne i Španci i Argentinci.

Neuspeh Srbije na planetarnom šampionatu donekle je ublažio trijumf nad selekcijom SAD 94:89 u borbi za peto mesto.

Nakon završenog prvenstva selektor Saša Đorđević je otišao sa klupe nacionalnog tima, a na nju je seo Igor Kokoškov.

U21 – Fijasko na EP

Mlada fudbalska reprezentacija Srbije je otišla na kontinentalni šampionat u Italiju u nadi da može da ostvari jedan od najboljih rezultata u uzrastu do 21 godine.

Selekcija koja je u svom sastavu imala napadača Real Madrida Luku Jovića, kao i jednog od najtalentovanijih igrača generacije Dejana Joveljića doživela je potpuni fijasko na pomenutom takmičenju – sva tri poraza u grupi (protiv Austrije, Nemačke i Danske), od čega je onaj protiv „Pancera“ bio potpuno ubedljiv – 6:1.

Selektor „Orlića“ Goran Đorović definitivno nije opravdao očekivanja javnosti, pa je nakon šampionata, a pošto mu je istekao ugovor, otišao sa mesta seletora nacionalnog tima , a njegova „avantura“ na kormilu reprezentacije će biti upamćena po gol razlici 1:10 koju je naša nacionalna selekcija ostvarila u Italiji.

Njega je na mestu šeta stručnog štaba nasledio Ilija Stolica.

Muška rukometna reprezentacija Srbija – Izboren plasman na Evropsko prvenstvo

Muška rukometna reprezenatcija Srbije izborila je sredinom prošle godine plasman na Evropsko prvenstvo koje se od 10. do 26. januara igra u Austriji, Norveškoj i Švedskoj.

Reprezentacija Srbije je do kontinentalnog šampionata stigla kao jedna od najboljih 4 trećeplasiranih ekipa u kvalifikacijama za pomenuto takmičenje.

Srbija će na Evropskom šampionatu igrati u grupi A zajedno sa Hrvatskom, Belorusijom i Crnom Gorom, a samo najbolje dve reprezentacije će obezbediti plasman u narednu fazu takmičenja.

Svi mečevi ove grupe će se igrati u Gracu.

Crvena zvezda – Liga šampiona više nije san, već stvarnost

Fudbaleri Crvene zvezde su kao šampioni države započeli pohod na Ligu šampiona od prvog kola kvalifikacija i ponovo su, kao i pre 12 meseci, došli do glavnog cilja, učešća u najkvalitetnijem klupskom evropskom fudbalskom takmičenju.

Sam put do ulaska među 32 najbolje ekipe Starog kontinenta bio je popločan „trnjem“, budući da su u trećem kolu kvalifikacija penali odlučivali putnika u plej-of  gde se već nalazio švajcarski Jang Bojs.

Kako je izgledala sportska 2019. 3
Foto: FoNet/AP

Ipak, bravuroznim intervencijama golmana Milana Borjana, Zvezda je eliminisala danski Kopenhagen i došla na prag ostvarenja sna – ponovonog plasmana u elitu, a i poslednji stepenik su izabranici bivšeg trenera „crveno-belih“ Vladana Milojevića uspešno preškočili, tako da je bilo vreme da žreb odluči u kojoj će se grupi Zvezda nadmetati.

I ponovo, kao i pre godinu dana, žreb nije bio blagonaklon prema srpskom šampionu, smeštivši ga ovoga puta u grupu B zajedno sa Bajernom, Totenhemom i Olimpijakosom.

U konkurenciji evropskih „divova“ Zvezda je zabeležila jednu pobedu i pet poraza, uz gol razliku 3:20, što joj nije bilo dovoljno ni za treće mesto koje je vodilo u eliminacionu fazu Lige Evrope na proleće.

Strateg Crvene zvezde Vladan Milojević je na kraju ove polusezone otišao sa klupe srpskog šampiona, a na nju je sela legenda srpskog i evropskog fudbala, Dejan Stanković.

Novak Đoković – Još jedna sezona i nova dva osvojena Gren slema

Novak Đoković je godinu za nama završio na drugom mestu na ATP listi, ali nikako se za 2019. godinu iz ugla srpskog asa ne može reći da je bila loša ili razočaravajuća.

Naime, Đoković je na impresivan način započeo 2019. – u Melburnu je osvojio Australijan Open, svoj osmi u karijeri, a sredinom godine i Vimbldon, nakon epskog finala i pet odigranih setova protiv jednog od najvećih rivala – Rodžera Federera.

Na Rolan Garosu je srpski as doživeo poraz u polufinalu od Dominika Tima (3:2 u setovima), dok je na US openu zaustavljen u četvrtom kolu od Stana Vavrinke sa 3:0 setovima.

Kako je izgledala sportska 2019. 4
Foto: Beta – AP Photo/Michel Euler

Na Mastersima na tlu Sjedinjenih Američkih Država nije imao previše uspeha, pošto ga je u trećem kolu Indijan Velsa zaustavio Filip Kolšrajber maksimalnom pobedom u dva seta, dok ga je u Majamiju sa turnira izbacio Španac Roberto Bautista-Agut rezultatom 2:1 i to nakon što je tadašnji broj jedan poveo sa 1:0 u setovima u meču.

Sezonu na šljaci je otvorio učešćem na Mastersu u Monte Karlu, a tamo je doživeo poraz od Danila Medvedeva u četvrtfinalu (2:1 u setovima).

Masters u Madridu je srpski as osvojio bez ijednog izgubljenog seta, dok je na Mastersu u Rimu doživeo poraz od Rafaela Nadala u tri seta u finalu.

Krajem leta ponovo se Đoković vratio na tlo Severne Amerike, na Masters u Sinsinatiju a tamo je prvi igrač sveta doživeo poraz od Danila Medvedeva u tri seta u polufinalu.

Usledila je turneja po Aziji, koju je započeo turnirom iz serije 500 u Tokiju koji je i osvojio, savladavši Australijanca Džona Milmana u finalu maksimalnim rezultatom, a po setovima 6:3, 6:2.

Na Masters turniru u Šangaju Novak Đoković je doživeo poraz u polufinalu od Stefanosa Cicipisa u meču u kojem smo videli tri seta (6:3, 5:7, 3:6).

Sezonu na Mastersima je završio titulom u pariskoj dvorani „Bersi“ u kojoj je dobio sve mečeve bez ijednog izgubljenog seta, te je na kraju zasluženo osvojio petu titulu u karijeri na tom prestižnom turniru.

Na završnom ATP Mastersu je Novak Đoković bio u grupi sa Mateom Beretinijem, Dominikom Timom i Rodžerom Federerom, a nakon početnog trijumfa protiv italijanskog tenisera usledila su dva poraza u grupi i eliminacija sa turnira, nakon čega je postalo jasno da će godinu završiti na drugoj poziciji na ATP listi, iza Španca Rafaela Nadala.

Rukometašice Srbije – Šestoplasirane na Svetskom prvenstvu

Malo ko je davao šanše za uspeh rukometašicama Srbije na Svetskom prvenstvu u Japanu nakon objave da će ga zbog povrede propustiti jedna od najboljih igračica u Evropi – Andrea Lekić.

Pa ipak, „Orlice“ su se iznad svih problema izdigle i oduševile sve ljubitelje rukometa u Srbiji.

Kako je izgledala sportska 2019. 5
Foto: EPA-EFE/ FRANCK ROBINCHON

Nakon uvodne faze takmičenja i dva poraza, od Norveške i Holandije, igračice Srbije su uspele da zauzmu treće mesto u grupi A i obezbede plasman u narednu fazu takmičenja gde su u novoformiranoj grupi pobedile Nemačku i Južnu Koreju, a zatim nerešeno odigrale protiv Danske (26:26), da bi na samom kraju izgubile od Crne Gore u borbi za peto mesto.

Ipak, kao šestoplasirane na Svetskom prvenstvu su obezbedile učešće u kvalifikacijama za Olimpijske igre, a protivnice u istim će im biti Rusija, Kina i Mađarska.

Najbolje dve reprezentacije će obezbediti vizu za Tokio naredne godine, a kvalifikacioni turnir je na programu od 19. do 22. marta i igra se u Mađarskoj.

Partizan – Proleće u Evropi je realnost, a ne samo puka želja

Partizan je na neslavan način završio učešće u Ligi Evrope ove sezone. U ključnoj utakmici ove jeseni Partizan je sa igračem više ispustio dva gola prednosti protiv AZ Alkmara u Holandiji i tako zauzeo treće mesto u svojoj J grupi, ali podatak da je Partizan u poslednjim sekundama meča petog kola grupne faze drugog po kvalitetu klupskog evropskog takmičenja ostao „praznih ruku“ govori o tome koliko je fenomenalan bio potez uprave Partizana da na mesto trenera postave bivšeg proslavljenog igrača Partizana i reprezentacije Jugoslavije, Savu Miloševića, budući da je sa njim na čelu srpski vicešampion zaigrao znato kvalitenije i organizovanije u fazi napada, ali i odbrane, pa sa njim na klupi u dogledno vreme navijači „crno-belih“mogu očekivati Partizan i na proleće u Evropi, što je glavni cilj svih timova sa ovih prostora.

Kako je izgledala sportska 2019. 6
Foto: STARSPORT

Da ova priča potencijalno može imati srećan kraj videlo se još u kvalifikacijama za Ligu Evrope koje je Partizan odlično odigrao, eliminisavši na kraju Molde u plej-ofu, a sve se to kasnije prenelo i na Ligu Evrope gde je u grupi dva puta pobedio Astanu, a oba puta odigrao nerešeno sa AZ Alkmarom, dok je dva poraza doživeo od renomiranog protivnika kao što je Mančester junajted i to u Beogradu tek posle penala koji je realizovao Antoni Marsijal (1:0).

Uz to sve treba dodati odlične igre ofanzivnih igrača „crno-belih“, Sejduba Sume, Takume Asana i donekle Umara Sadika, pa bi se s pravom moglo očekivati da Partizan i u narednim kvalifikacijama za neko evropsko takmičenje zablista, a onda i u grupnoj fazi dokaže da evropska jesen u sezoni 2019/2020 nikako nije bila slučajnost, te da i od nje može još mnogo bolje.

Košarkašice Srbije – Bronzane na Evropskom prvenstvu

Prošlog leta je igrano Evropsko prvenstvo za košarkašice, a domaćini su bili Letonija i Srbija. Košarkašice Srbije su na kontinentalnom šampionatu osvojile bronzu, savladavši u meču za treće mesto selekciju Velike Britanije 81:55.

Kako je izgledala sportska 2019. 7
Foto: STARSPORT

Na taj način su izabranice Marine Maljković nastavile „žetvu“ medalja sa najvećih takmičenja, a nema dileme da ista sudbina očekuje nacionalnu selekciju i u narednom periodu.

U polufinalu je reprezentacija Srbije izgubila od Španije koja je na kraju osvojila zlato savladavši u finalu Francusku.

Vaterpolisti Srbije – Viza za Olimpijske igre je obezbeđena

Vaterpolo reprezentacija Srbije je otišla na Svetsko prvensto u podmlađenom sastavu, kako bi se pre svega videlo s čim u budućnosti raspolaže najtrofejniji sport u Srbiji.

I ta zamisao je u potpunosti uspela, budući da je naša nacionalna selekcija bez sedam standardnih reprezentativaca zauzela na kraju sasvim solidno peto mesto na Svetskom prvenstvu u Južnoj Koreji, pobedivši reprezentaciju Australije 13:9 u poslednjoj utakmici na turniru.

Kako je izgledala sportska 2019. 8
Foto: STARSPORT

Ipak, treba istaći i to da je reprezentacija Srbije sredinom 2019. godine osvojila u Beogradu Svetsku ligu savladavši u finalu velikog protivnika, selekciju Hrvatske, 12:11, čime je automatski obezbedila i olimpijsku vizu za Japan, te je onda na Svetsko prvenstvo u Južnoj Koreji selektor Srbije Dejan Savić mogao da povede igrače na koje će tek u budućnosti računati.

Kvalifikacije za EURO – Još jedna neuspešna epizoda fudbalske reprezentacije Srbije

Srbija punih 20 godina čeka da ponovo gleda svoju najbolju fudbalsku reprezentaciju na Evropskom prvenstvu. I i dalje to čeka. Jer fudbalska reprezentacija Srbije nije uspela da se izbori za EURO putem kvalifikacija pošto su zauzeli treće mesto u grupi B sa kojom su zajedno učestvovali i Luksemburg, Lihtenštajn, Portugal i Ukrajina.

Doduše, Srbija ima još jednu šanšu da izbori vizu za EURO, preko plej ofa Lige Nacija, kada najpre u polufinalu treba da savlada Norvešku u gostima 26. marta, a onda u finalu, pet dana kasnije u Beogradu, boljeg iz drugog para Škotska – Izrael.

Kako je izgledala sportska 2019. 9
Foto: STARSPORT

Ove kvalifikacije su za „Orlove“ bile neuspešne, a obeležio ih je ubedljiv poraz od Ukrajine u gostima 5:0, kao i nerešen rezultat protiv iste selekcije kod kuće – 2:2.

Protiv Portugala je Srbija u Beogradu doživela neprijatan poraz 4:2, dok je jedini meč vredan pažnje odigrala upravo u Portugalu 25. marta protekle godine kada je na „La Lužu“ bilo 1:1, no to ni izbliza nije bilo dovoljno makar za drugo mesto u grupi koje bi vodilo na kontinentalni šampionat.

Zlatni odbojkaši – Evropski prvaci

Muška odbojkaška reprezentacija osvojila je zlato na Evropskom prvenstvu posle pobede nad Slovenijom u finalu sa 3:1 u setovima. Ipak, pravi test generacije izabranici Slobodana Boškana položili su u polufinalu kada su pred 12 500 domaćih navijača savladali jednog od domaćina šampionata i jednu od najboljih selekcija na svetu, ekipu Francuske, sa 3:2 u setovima.

Kako je izgledala sportska 2019. 10
Foto: EPA-EFE/YOAN VALAT

Na „krilima“ tog trijumfa „Orlovi“ su u finalu prosto počistili sa terena selekciju Slovenije i u velikom stilu zaokružili fantastične dve nedelje na turniru.

Za MVP čitavog prvenstva proglašen je primač servisa reprezentacije Srbije Uroš Kovačević, koji je ujedno poneo i titulu najboljeg primača servisa, dok je za najboljeg korektora prvenstva proglašen korektor reprezentacije Srbije Aleksandar Atanasijević.

Zlatne odbojkašice – Na „krovu“ Evrope

Odbojkašice Srbije su stare-nove šampionke Evrope. Ovoga puta su najsjajniju medalju osvojile u Ankari u spektakularnom finalu, protiv jednog od domaćina turnira, Turske i 14 000 vatrenih navijača te selekcije, te nakon velike drame – slavivši sa 3:2 u setovima.

Sjajne partije „Orlica“ na šampionatu nisu prošle ni bez zasluženih individualnih nagrada, pa je tako korektorka reprezentacije Srbije, Tijana Bošković, proglašena za MVP Evropskog prvenstva, kao i za najboljeg korektora turnira, dok je za najboljeg dizača proglašena kapitenka reprezentacije Maja Ognjenović, a za najboljeg primača servisa nezaustavljiva Brankica Mihajlović.

Sjajni Jovančević i Španovićeva – Skokovi koje ćemo dugo pamtiti

Strahinja Jovančević je u martu prošle godine došao do bronzane medalje na dvoranskom Evropskom prvenstvu u Glazgovu u disciplini skok u dalj. Skok od 8,03 metara je prvi skok u istoriji Srbije od preko osam metara u dvoranskim uslovima, a to znači da je mladi Jovančević automatski postao i državni rekorder. Na istom takmičenju, u konkurenciji dama, srpska atletičarka Ivana Španović je osvojila zlatnu medalju fantastičnim skokom u petoj seriji – 6,99 metara.

Fantastični Majdov – Bronza na Svetskom prvenstvu

Reprezentativac Srbije u džudou Nemanja Majdov je prole godine osvojio bronzanu medalju na Svetskom prvenstvu u Japanu u kategoriji do 90 kilograma. Da rezultat bude još značajniji, Majdov je u Tokiju došao do odličja samo dva meseca nakon operacije ligamenata. Zlatnu medalju je osvojio Noel van Tend (Holandija), a srebrnu domaći takmičar Šoihiro Mukai, dok je takođe bronzanu medalju osvojio Aksel Klerge (Francuska).

Basketaši Srbije –  Prvaci Evrope

Reprezentacija Srbije u basketu tri na tri odbranila je prošle godine titulu prvaka Evrope na šampionatu u Debrecinu, pošto je u finalu pobedila reprezentaciju Francuske sa 21:18. Ekipa koju su činili Dušan Domović-Bulut, Dejan Majstorović, Marko Savić i Danilo Mijatović bila je dominantna tokom čitavog turnira i takmičenje je završila sa svih pet pobeda.

Mate Nemeš – Bronzani na Svetskom prvenstvu

Mate Nemeš, reprezentativac Srbije u rvanju grčko-rimskim stilom, osvojio je bronzanu medalju u kategoriji do 67 kilograma na Svetskom prevenstvu u Kazahstanu održanom prošle godine. U borbi za treće mesto Nemeš je bio bolji od Danca Fredrika Holmkvista Bjerehusa rezultatom 10:0. On je samim tim uspehom izborio i vizu za Olimpijske igre koje se organizuju u Tokiju ove godine.

Tijana Bogdanović – Šampionka „starog“ kontinenta

Reprezentativka Srbije u tekvondou Tijana Bogdanović osvojila je zlatnu medalju u kategoriji do 49 kilograma na Evropskom prvenstvu u Dablinu. Na istom takmičenju druga reprezentativka Srbije, Vanja Stanković, zauzela je peto mesto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari