Kako je Superliga sa 20 klubova dodatno srozala cene fudbalera? 1Foto: Starsport

Jedina neizvesnost na šest kola pre kraja Superlige Srbije odnosi se na to ko će se preseliti u niži rang.

Žestoka borba na dnu do kraja se i očekivala pošto iz nje mora da ispadne čak šest timova, kako bi se liga smanjila na 16 klubova. Na vrhu je sve bilo izvesno maltene pre početka prolećnog dela prvenstva.

Crvena zvezda je šampion, u evrokupove idu još Partizan, Vojvodina i Čukarički i to se sigurno neće promeniti.

Nije nikada Superliga bila naročito neizvesna do poslednjeg kola, ali ovolika izvesnost ne pamti se u skorijoj istoriji. Poslednji put foto finiš se odigrao 2017. godine kada je Partizanu u plej-ofu uspeo da prestigne Zvezdu na čelnoj poziciji.

Od tada do danas su ukinuti plej-of i plej-aut, a ukinuta je i podela bodova pred ove faze, koja je inače bila i najzaslužnija za neizvesnost.

Da liga pod hitno mora da se smanji ne samo na planiranih 16 već na znatno manji broj klubova smatra trener Milorad Kosanović.

– Ovo sa 20 klubova je urađeno veštački i kao ustupak nekim članovima FSS, pogotovo ovima koji su predsednici klubova koji se bore za opstanak, a na visokim su funkcijama. A o fudbalu niko ništa nije razmišljao. Isto je urađeno i sa ovim takozvanim bonus igračima, treneri jedva čekaju da ih izbace iz igre. Liga mora pod hitno da ode na 12 klubova. Pitanje je da li imamo kvaliteta i za tih 12, mada realno nemamo. Tih 12 moraju da imaju svu infrastrukturu i da imaju sredstva da mogu da se normalno takmičenje – priča Kosanović za Danas.

Bivši trener Vojvodine i Crvene zvezde ističe da su eksperimenti sa domaćim takmičenjem dodatno smanjili kvalitet i da se to sada oseća i u reprezentaciji Srbije.

– U Savezu trenutno nema struke. Imaju Stručni odbor, ali on nije sastavljen od fudbalskih stručnjaka. Mi više u državi nemamo ni jednog igrača za nacionalni tim, bukvalno nam svih 30 dolazi iz inostranstva. Ja sam odavno predlagao da se napravi Edukacioni centar u Savezu, da se tu saberu najbolji treneri i da oni određuju ko može biti selektor koje selekcije. Ovo je užas jedan kakvo smo imali kadriranje u prethodnom periodu. Najvažniji period u razvoju igrača je od 18. do 21. godine i tu mora da se radi najviše sa njima, a to moraju da rade najbolji treneri, kako u klubovima, tako u reprezentaciji. Zato sam protiv da se igrači puštaju u inostranstvo pre 21. godine. Ne mogu da im zabrane da odu napolje, ali bi bilo dobro kada bi ih klubovi ugovorima vezali do tada. Ako ga zadržimo do 21. godine u zemlji, možemo ga već pripremiti za ono što ga čeka u inostranstvu. Mi sada imamo situaciju da odu sa 18 ili 19 godina kao nezavršeni igrači, tamo naravno niko ne vodi računa o njihovom razvoju jer se očekuje da je spreman za prvi tim, i oni se na kraju izgube. Oni se ovde posle u reprezentaciju vraćaju kao polufabrikanti, nedovoljno obučeni. Takvih ima koliko hoćeš, od Gajića iz Zvezde koji tek sad stasava u igrača, pa nadalje… – tvrdi Kosanović.

Fudbalski menadžer Zoran Stojadinović napominje da sa ovakvom Superligom gubi ceo srpski fudbal.

– Mislim da bi svima bilo najbolje da se dozovemo pameti i da vidimo šta želimo od našeg fudbala, odnosno kako treba da izgleda. Posle derbija Zvezda – Partizan (1:0) gledali smo uveče u Ligi šampiona Bajern – PSŽ (2:3) koji su delovali kao svemirski brod u odnosu na ono što smo ovamo mogli da vidimo. Sad samo zamislite skaute koji su gledali onaj fudbal na derbiju, pa odu uveče u hotel i pogledaju Bajern – PSŽ i samo konstatuju: „ma daj, ajde molim te, šta je ovo“. Nekad se mi menadžeri osećamo kao prevaranti kada dovedemo skaute nekog velikog kluba da gledaju naš fudbal. Da dovedem skaute iz Liverpula i Barselone u ložu i šta da im kažem, koga da gledaju? Šta treba da radim? Da ih ubeđujem da tu ipak ima kvaliteta ali da neko u ovakvoj našoj ovakvoj ligi nije imao dan, i to na derbiju, jedinoj jakoj utakmici. Mene je iskreno sramota i da probam da ih ubeđujem. Dovoljno sam dugo u ovom poslu da me na svakih 15 dana zovu ljudi iz Barselone ili Liverpula da me pitaju: „Zorane, jel ima neko interesantan?“, a ja ne znam šta da im kažem. Da ih dovedem na derbi, a ja onda da gledam levo ili desno, da izbegavam njihov pogled od sramote i stida. Kako bre da im objašnjavam da ovaj ili onaj nije imao dan. Kako bre nije imao dan, a to je jedina jaka utakmica – objašnjava Stojadinović.

Poznati agent i bivši sportski direktor Crvene zvezde napominje i da je pravilo sa obaveznim ubacivanjem dva mlada igrača u tim magareća usluga čak i lično tim fudbalerima.

– Ja ovo obavezno ubacivanje u prvi tim dva bonus igrača shvatam kao da oni otprilike nisu zaslužili da budu tu, ali eto, moraju da igraju. Na poslednjem večitom derbiju imao sam utisak da treneri jedva čekaju da izvedu te najmlađe, pa da ubace one za koje misle da treba da igraju. Tim pravilom je treneru nametnut i psihološki pritisak. Time se stvara pogrešna predstava i u glavi igrača da ni on nije potpuno siguran da li je tu u prvom timu jer zaslužuje ili zato što trener mora da ga stavi. To pravilo su uveli potpuno nefudbalski ljudi. U ovakvoj našoj ligi insistirati na dva bonus igrača je smešno – dodaje Stojadinović.

Napominje i da se na silu ne može ništa pozitivno dobiti ni sa ligom ni sa mladim igračima u prvom timu.

– Mislim da moramo što pre da se dozovemo pameti i smanjimo ligu, da izbacimo te obavezne bonuse. Bolje da neko sa 20 godina pokaže nešto, nego da igra sa 18 godina i ne uradi ništa. Ako su toliko dobri, onda bonusi treba da igraju i na evropskim utakmicama, ali ih treneri sklanjaju i koriste ih samo u domaćem prvenstvu. Ne može ništa na silu. Stvara se potpuno bespotrebno ružna atmosfera čak i u ekipama. Pa taj Dejan Stanković je debitovao u Zvezdi sa 16 godina kada nije postojalo pravilo o bonus igračima. Kvalitet uvek ispliva ako ga ima. Neko se kasnije razvije, pa posle dođe u stadijum za prvi tim. I ja sam svojevremeno igrao sa 18 godina Prvu ligu u SFRJ iako nije bonus pravila. Ako ne znaš zadatak u školi, prepiši od onog ko bolje zna. Kad budeš video da Španci ili Englezi guraju taj sistem da dvojica mladih moraju da igraju, onda ga prepiši, a ne ovako da izmišljamo toplu vodu u sred Evrope. Igrači se formiraju tako što kad vodiš 2:0 daš im pola sata, da osete prvo takav pritisak, pa onda prirodno dođu do startne postave. Gde je sada na primer Strahinja Eraković koji je zbog tog bonus pravila sagoreo na derbiju igranom prošle jeseni. Momku treba dati vremena da se razvije i da prirodno dođe do najjače postave – zaključuje Stojadinović.

Vredi svakako pomenuti da su svi veći transferi u srpskom fudbalu poslednjih godina bili vezani za izuzetno mlade igrače, koji su se jedva promovisali u Superligi Srbije, ili čak ni to. Poslednji ozbiljniji transfer u lige petice ostvario je Filip Stevanović koji je potpisao ugovor sa Mančester sitijem.

Novac svima, a ne samo večitima

Milorad Kosanović upozorava da srpskom fudbalu šteti i veliki finansijski disbalans Crvene zvezde i Partizana u odnosu na druge klubove.

– Treba podeliti novac iz budžeta realnije i na druge klubove, ne samo na Zvezdu i Partizan. Glupo je da se poluigrač iz inostranstva plaća 500.000 ili milion godišnje. Gde je sada taj Falko što je došao u Zvezdu, što ne igra? A košta koliko, oko 500.000 godišnje. I Partizan drži onog penzionera na silu. Zato treba izabrati na čelo Saveza ne obavezno fudbalera, već nekoga ko razume problematiku, ko ima iskustva u menadžmentu i koji će da stvari postavi na mesto, a ne da sluša okolo i ispunjava kojekakve nebuloze – tvrdi Kosanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari