Kakva kazna čeka Radnički iz Kragujevca zbog fudbalera koji nije imao pravo igranja protiv Zvezde? 1Foto: STARSPORT

Disciplinska komisija Fudbalskog saveza Srbije nema praksu odzimanja bodova klubovima zbog administrativnih propusta tokom utakmica.

U skorijoj prošlosti, na superligaškim utakmicama, evidentirana su četiri primera slična kragujevačkom.

Od toga – tri su dobila epilog pred organima Fudbalskog saveza Srbije i Zajednice klubova Super i Prve lige.

Činjenica da su na terenu bili fudbaleri bez prava igranja, ipak, nije za sobom povlačila i drastičniju disciplinsku odgovornost. Utakmice su registrovane službenim rezultatom, ali bodovi nisu oduzimani.

Voždovac je avgusta 2016. izgubio utakmicu sa Spartakom zbog čuvenog „slučaja Stuparević“.

Tada supertalentovani učenik škole „zmajeva“, kao najmlađi debitant srpskog fudbala, nije mogao na teren kao igrač mlađi od 16 godina. Beogradski klub izgubio je 0:3 prethodno na terenu dobijenu utakmicu. Pride je i finansijski kažnjen sa 350.000, sekretar Miloš Mirković ostao je u minusu 80.000, Filip Stuparević 25.000 dinara.

Sličan presedan mogao je da izrodi i meč Vojvodina – Partizan, novembra 2016. Delegat Rade Popović, međutim, utvrdio je još pre početka meča da Dušan Vlahović nema specijalnu dozvolu lekara, iako je službeni predstavnik crno-belih hteo napadača da upiše u protokol. Zahvaljujući visprenosti iskusnog sportskog radnika predupređen je slučaj, potencijalno sa nesagledivim posledicama.

Da li je tako moglo da bude i na „Čika Dači“ ostaje pitanje analize.

Poslednja dva slučaja režirali su ljudi iz sada već ugašenog Proletera. I to oba protiv niškog Radničkog, kluba s kojim su godinama, u eri Slaviše Kokeze, gradili više nego prijateljske odnose.

Novosađani su najpre u jesen 2020. izvršili šest izmena na niškom Čairu. Uz izgubljenu utakmicu, ostali su i bez 100.000 dinara. Predstavnik Proletara, Novak Buljić, tada je kažnjen dodatno dve utakmice zabrane obavljanja dužnosti, kao akter tuče u poluvremenu.

Čuven je bio slučaj falsifikovanja lekarskih pregleda, takođe, u režiji kancelarije Proletera, decembra 2021. Posle žalbe Radničkog, meč sa Novosađanima registrovan je rezultatom 0:3, iako su bodovi na terenu pripali domaćem timu (2:0). Utakmica je tu i zaključena, pod nerazjašnjenim okolnostima nije bilo dodatnih prijava i sankcija. Proleter se žalio, odluku direktora elitnog ranga, Aleksandra Pivića, potvrdio je kasnije drugostepeni organ u sistemu FSS, piše Sport Klub.

Meč Radnički 1923 – Crvena zvezda biće, najverovatnije, registrovan službenim rezultatom 0:3. Prva odluka, u odjavi sporne utakmice, notirana je u nedelju veče – sekretar kragujevačkog superligaša, Marko Dimitrijević, podneo je ostavku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari