Kalendar bez dana "rezerve" 1Foto: STARSPORT

Zajednica klubova Superlige i Prve lige Srbije odložila je za jedan dan izvlačenje takmičarskih brojeva i utvrđivanje rasporeda utakmica za novu sezonu.

Do odlaganja je došlo zbog pogoršanja epidemiološke situacije u zemlji, pa će izvlačenje danas biti održano putem video konferencije na kojoj će učestvovati svi klubovi.

Ovo praktično znači da je korona virus naterao fudbalske čelnike da iskoriste prednost moderne tehnologije i izbegnu veći broj ljudi u zatvorenoj prostoriji (od danas zabranjeno preko 10 osoba). Iz Zajednice klubova navode da će ovo biti „novitet u radu“ i „prilika da isproba sve popularniji način održavanja sastanaka“.

U suštini, u pitanju je način sastanaka koji je UEFA počela da praktikuje još marta, kada je proglašena svetska pandemija korona virusa. Video konferencija sa klubovima Superlige zakazana je za 12, a Prve lige Srbije za 14 časova, posle čega će biti poznat raspored utakmica za oba takmičenja.

Početak sezone u Superligi predviđen je za 1. avgust, a u Prvoj ligi dve nedelje kasnije. Ove sezone Superliga će brojati čak 20 klubova, a Prva liga 18.

Najveći problem s kojim bi Zajednica mogla da se susretne naredne sezone mogao bi da bude drugi talas korona virusa.

Mesta u rasporedu za odlaganje nekog od 38 kola Superlige praktično nema i veliko je pitanje šta će se dogoditi ako timovi budu sprečeni da igraju utakmice zbog eventualne epidemije među igračima.

Prošla sezona je završena tako što je odlučeno da se ne igraju plej-of i plej-aut mečevi, dok ove te faze takmičenja neće ni biti. Podsetimo da se mnogi klubovi ovih dana bore sa epidemijom, a da je Radnički iz Niša javno priznao da njegovi igrači ne mogu čak ni da dođu na red za testiranje.

Zbog toga se otvara pitanje da li će sezona početi 1. avgusta i šta je rezervni plan, o kome će se verovatno danas raspravljati.

Superliga 2020/21.

Crvena zvezda, Partizan, Vojvodina, TSC, Radnički Niš, Čukarički, Spartak, Voždovac, Mladost, Napredak, Radnik, Proleter, Javor, Inđija, Rad, Mačva, Zlatibor, Bačka, Metalac, Novi Pazar.

Prva liga Srbije 2020/21.

Grafičar, Kolubara, Radnički Pirot, Kabel, Radnički 1923, Žarkovo, Dinamo Vranje, Zemun, Trajal, Budućnost Dobanovci, Dubočica, Sloga, Loznica, Radnički Sremska Mitrovica, IMT, Železničar Pančevo, Borac 1926, Jagodina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari