Svetislav Pešić: Kanada je kompletan paket, imaju možda i najbolju odbranu na Mundobasketu (VIDEO) 1Foto: Pedja Milosavljevic/STARSPORT

Košarkaši Srbije broje sitno do sutrašnjeg polufinalnog duela sa Kanadom (10.45)

Primarni cilj je ostvaren, košarkaši Srbije obezbedili su mesto na Olimpijskim igrama u Parizu naredne godine, međutim to bi mogao da bude samo zamajac za ono što Bogdana Bogdanovića i saigrače očekuje u sutrašnjem polufinalu Svetskog prvenstva.

Izabranici selektora Svetislava Pešića imaće napsram sebe Kanadu, prema projekcijama bukmejkera, drugog favorita na šampionatu. Na putu do mesta među četiri, što je najveći uspeh Kanađana u poslednje tri decenije, demonstrirali su zaista kvalitetnu, modernu košarku u kojoj je malo toga upitno.

Uostalom, uspeli su da savladaju Letoniju, najveće iznenađenje na Mundobasketu, eliminišu Španiju kao zvaničnog planetarnog šampiona i u četvrtfinalu održe čas košarke Sloveniji, pogotovo u drugih 20 minuta.

– Znamo da je Kanada fantastična ekipa, koja igra košarku sa niskim petorkama. Oni samo počinju sa dvojicom visokih igrača, ali posle toga je sve to ’small-ball’ košarka, sa četiri spoljna i jednim unutrašnjim igračem. To oni fantastično rade. To je NBA košarka. Ništa to nije novo, ali je interesantan način na koji ćemo mi da se organizujemo, da podelimo uloge, ko će koga da čuva… Najvažnije od svega je to koliko ćemo njihov napad u tranziciji gde su oni sjajni – da zaustavimo. To su sve odlični igrači, individualci, sa odličnom statistikom u svojim NBA klubovima, dobri napadači i defanzivci – analitičan je selektor Svetislav Pešić.

Šej Gildžijus Aleksander je vođa kanadskog tima i trenutno jedan od najboljih košarkaša na svetu. As Oklahome Siti Tandera navikavao se na FIBA pravila tokom pripremnih mečeva, a od starta Mundobasketa pokazao je na delu ekstra klasu. Dvadesetpetogodišnjak iz Toronta vrstan je u igri jedan na jedan, ima fantastičnu promenu ritma i pravca, iako se čini da sve radi u drugoj brzini.

– Igramo sa, po meni, najboljom ekipom na prvenstvu. Nemačka jeste jedina ekipa koja bez poraza ulazi u polufinale, ali ona je pokazala ono što smo svi očekivali. Kanada je opet kompletan paket kada gledamo, odbranu i način igre. Imaju evropskog trenera i tačno se vidi njegov uticaj. Drugačije igraju nego američka reprezentacija, prilagodili su se malo više FIBA pravilima. Bolje nego Amerikanci – tvrdi selektor Srbije.

Kanađani nisu samo ofanzivno izuzetno potentni, krasi ih i sjajna igra u odbrani, pogotovo na perimetru. Ono što je Aleksa Avramović u Srbiju to su u dresu Kanade Lu Dort i Dilon Bruks. Fizički snažni, dobrih bočnih kretnji i rada nogu kao osice napadaju protivničke bekove.

– Kanada je možda od svih ekipa pokazala najbolju odbranu, ili je među najboljima, zato se tu i nalazi. Za razliku od nekih ekipa koje imaju individualni kvalitet, oni igraju odbranu. To sve dodatno otežava pripremu za utakmicu i ono što mi pre svega mislimo i što treba da realizujemo je da se borimo svim silama da im oduzmemo ono što ih najviše karakteriše, a to je tranzicija u napadu i igra jedan na jedan. Individualno veoma jaki, atletski sposobni, veoma dobro kontrolišu loptu. To će nas mnogo koštati u radu nogama, ali ovo je polufinale.

Ispunjenje primarnog cilja velika je satisfakcija za našu reprezentaciju, čiji gro čine igrači rođeni 1994. i 1995. i koji bi reprezentativni zenit trebalo da dostignu iduće godine u Parizu.

– Treba da budeš spreman, zategnut. Mi smo već, ono što sam rekao na konferenciji za novinare, obezbedili plasman na Olimpijske igre i cilj je ispunjen. Ova generacija igrača koji su rođeni 1994. i 1995. godine sada treba da obeleže jedno vreme srpske košarke. To je veliki uspeh i svi se raduju, nadam se da će svima ovo biti dodatna motivacija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari