Kanađanin srpskog porekla Nikola Kalinić potpisao za NFL tim Indijanapolis koltse 1Foto: EPA-EFE/CAROLINE BREHMAN

Indijanapolis koltsi su u zvanični sastav uvrstili tajt-enda Nikolu Kalinića, igrača srpskih korena rođenog u Torontu, piše RTS.

Nikola Kalinić je na teži način izborio mesto u zvaničnom sastavu od 53 igrača.

Dvadesetpetogodišnjak od 196 centimetara i 116 kilograma je počeo karijeru u kanadskom fudbalu, igrajući za Hamilton tajger-ketse tri godine pre šanse u Koltsima. Prvo je postao deo rezervnih sastava, čekajući prostor da se probije do glavnog sastava kroz pripremne utakmice i treninge.

U tekućoj sezoni je upisao tri nastupa za Indijanapolis, ali bez ikakvog učinka. Franšiza je ipak odlučila da otpusti igrača Kekea Kutija i uvrsti Kalinića u prvi tim.

Kalinić igra na poziciji tajt-enda, korpulentnog hvatača, koji osim velikih dimenzija mora da bude pokretljiv i sigurnih ruku prilikom primanja lopte bačene od kvoterbekova.

Uticaj Srba u NBA ligi je mnogo veći, ali je pozamašan i u američkom fubalu. Čak 30 pojedinaca srpskih korena su kao igrači, treneri ili funkcioneri bili deo NFL-a. najpoznatije ime je bivši kvoterbek San Francisko fortinajnersa, Kanzas siti čifsa i Vašington redskinsa Aleks Smit.

Rođeni Beograđanin Filip Filipović je 2002. postao prvi igrač koji je iz Srbije otišao „preko bare“ i potpisao za neki NFL tim.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari