Katai spasao obraz 1

Crvena zvezda je uradila ono zbog čega je otišla na Maltu, ali daleko od toga da može da uživa u samozadovoljstvu posle pobede nad Valetom – 1:2 (1:0), jer se posle očajnih prvih 45 minuta (iz)vadila iz „mrtvih“ u drugom delu prvog meča drugog kola kvalifikacija za Ligu šampiona.

Zahvaljujući potezima jednog od malobrojnih domaćih fudbalera u startnoj postavi Aleksandru Kataija, koji je učinio da, devet godina čekani, povratak u borbu za klupsku elitu ne ispadne teška katastrofa. A revanš, sledeće nedelje, ne liči na borbu za život ili smrt.

Domaćin je odmah odbacio, namenjenu mu, ulogu sparing partnera poznatijim i priznatijim gostima. Bez kompleksa niže vrednosti, ali i problema, težište igre locirao je na protivnikovoj polovini terena, što mu se vratilo ranim vođstvom. U režiji dvojice Argentinaca. Cvetković i La Telek su izgubili loptu, Lukas Agire je pokupio i dugim šutom s levog boka, na suprotnoj strani, našao Federika Falkonea, a ovaj pobegao zemljaku Ibanjezu i visokim udarcem iz prve iznenadio Kahrimana Da sudija nije pogrešno procenio položaj Falkonea u jednom kontranapadu i drugi gol „gaučosa“ poništio zbog nepostojećeg ofsajda (33), nekadašnji evropski prvak bio bi u još većem minusu.

Ovako je blago kažnjen za spor i lako čitljiv fudbal bez „glave i repa“ u prvom poluvremenu, s promajom u zadnjoj liniji, bezbroj netačnih pasova na sredini terena, ideje i snage u završnici. Daleko od toga da su Maltežani vezli sitan vez, pogotovo posle izlaska svog povređenog strelca, ali su bili za dva koplja opasniji i konkretniji. Posle jedinog ozbiljnog rivalovog pokušaja u tom delu utakmice i sretniji, jer je Vijerin šut glavom proleteo pored stative.

U nastavku – preokret. Sjajno uklizavanje Kahrimana u noge Malanu, koji je imao potpuno otvoren put ka mreži, na samom otvaranju drugog dela meča, konačno je dozvalo pameti ostatak trome, beskrvne i očigledno neuigrane ekipe. Videvši da je đavo odneo šalu, Zvezda je krenula da kruži oko gola Valete. Bez uspeha, sve dok Aleksandar Katai nije uzeo stvar u svoje ruke. Dugo nevidljivi i greškama previše skloni Kanga dodao mu je loptu u pravom trenutku i na pravom mestu, a (toliko puta) spasilac crveno-belih, iskosa, lobovao Bonela (66). Isti igrač i dobar njuh trenera Miodraga Božovića krivi su i za pobedonosni pogodak. Katai je probio po levoj strani šesnaesterca, zavrnuo loptu u sredinu, a rezervista Predrag Sikimić je s peterca sproveo iza leđa Valetinog vratara (75).

Pokušavali su domaći fudbaleri da se izvuku iz opsade i vrate rezultatsku ravnotežu, imali čak i nekoliko izglednih prilika za to, ali su gosti uspeli da sačuvaju „pol poziciju“ pred beogradskih 90 minuta borbe za elitu.

Bruka Seltika

Rezultati prvih mečeva drugog kola
Zrinjski – Legija 1:1 (0:0)
Dinamo Tbilisi – Alškert 2:0 (0:0)
Karabag- Didelanž 2:0 (2:0)
Hapoel Ber Ševa – Šerif 3:2 (1:1)
BATE Borisov- SJK 2:0 (1:0)
Linkoln – Seltik 1:0 (0:0)
TNS – Apoel 0:0
Valeta – Crvena zvezda 1:2 (1:0)
Salzburg – Lijepaja 1:0 (0:0)
Vardar – Dinamo 1 :2 (0:2)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari