Katar i šakom i kantom 1

Do Svetskog fudbalskog prvenstva u Kataru ima još pet godina, ali gradilišta u zemlji domaćina prvog Mundijala na tlu Bliskog istoka i(li) tek drugog SP na azijskom kontinentu, rade punom parom.

Organizatori premijernog turnira najboljih planetarnih reprezentacija u zimskom periodu „sipaju“ veliki novac u pravljenje stadiona i infrastrukturnih objekata na pustinjskom pesku.

– Trošimo gotovo pola milijarde dolara na nedeljnom nivou, a tako će biti sve dok ne kompletiramo radove. U ovom trenutku, ukupan predračun svih poslova iznosi negde oko 200 milijardi dolara. U svakom slučaju, ne želimo da dođe do toga da mi i dalje sređujemo objekte i stadione, a da su ljudi stigli na Mundijal – otkrio je Ali Šaref el Emadi, ministar finansija Katara, čije enormno bogatstvo potiče od prodaje nafte i zemnog gasa.

Kao pečurke posle kiše niču igrališta, hoteli, putevi, aerodromi…

– Iako ulažemo spomenutu sumu, kada se gledaju samo objekti za turnir, ne verujem da će ovo biti najskuplji Mundijal u istoriji. Novac je osiguran, iako i na nas utiče pad cene nafte – visoki funkcioner obećao je da će svi radovi biti na vreme završeni i kvalitetno obavljeni.

Za gradnju je angažovana vrhunski obučena ali i nisko kvalifikovana radna snaga iz čitavog sveta, a ovi drugi, čiji je rad u nehumanim uslovima bio predmet javne osude van Katara, najviše posla imaju u podizanju novog grada Lusaila. Mesto na obali Persijskog zaliva prostiraće se na 35 kilometara kvadratnih i biće dom za 260.000 ljudi, od kojih će samo srećnici moći uživo da gledaju finale SP, zakazano za 18. decembar 2022.

– Lusail Ajkonik stadion predstavljaće savršeni objekat za otvaranje i finale Svetskog prvenstva. Stadion će inspirisati novu generaciju regionalnih i međunarodnih objekata u koje će biti ugrađena tehnologija za hlađenje koja ne šteti okolini i prirodi. Ona će obezbediti idealne uslove za igrače, ali i gledaoce – ponosno je najavio šeik Mohamed bin Hamad Kalifa Al Tani, predsednik organizacionog odbora SP u Kataru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari