"Ako iko može da reši probleme i izdrži udarce to je Piksi, verujem da će Srbija s njim na EURO": Zlatko Zahović za Danas o "orlovima" na Mundijalu 1EPA PHOTO EPA/TIAGO PETINGA

Jedan od najboljih fudbalera Slovenije svih vremena prati sve što radi reprezentacija Srbije, pa je skenirao i njenu epizodu na Svetskom prvenstvu u Kataru.

„U fudbalu ne treba komplikovati stvari, čas napadaš čas se braniš, ali ne možeš samo da napadaš, makar je to kod nas Balkanaca stvar mentaliteta. Bitno je i šta radiš kada nemaš loptu, jer ono gore je kvalitet više, s tim se rodiš, a pozadi nema hoću-neću. Tamo moraš bez odmaranja da radiš. Svi do jednog, pa suprotno većini ne bih bacao kamen na trojicu štopera. Sve su to fenomenalni igrači i momci, ali baldisali su od jurnajve za rivalskim igračima. Curelo je na sve strane, nisu znali gde će pre, videlo im se po licima.

Povrede, nedostatak bekova… sve je to u redu i sve to ide u rok službe, na mestu onih što sada u Srbiji analiziraju tri katarske utakmice pre bih se bavio organizacijom igre. Tu leži srž problema. I u nedostatku takmičarskog koda. Sve će biti bolje kada reprezentacija bude redovno, na svake dve godine, išla na prvenstva sveta i Evrope. Samo tako se stiču znanje, iskustvo, rutina… potrebni za turnirska takmičenja. Jedno su kvalifikacije, a drugo Mundijal i EURO“, kaže Zlatko Zahović na početku razgovora za Danas.

Zdravko Mamić, tvorac moćnog Dinama iz Zagreba – igračke baze poslednjeg planetarnog vicešampiona, tvrdi da bi Kockasti (i) u Kataru igrali finale da u svojim redovima imaju centarfore kao što su Aleksandar Mitrović i Dušan Vlahović. S druge strane Save pitaju se šta to nedostaje Orlovima, pa da u kontinuitetu izlaze na najveću scenu i redovno prolaze grupnu fazu, što je za našu selekciju mislena imenica.

„I šta rade Hrvati bez MItra i Dušana? Pa, drže se onoga u čemu su jaki, a to je pragmatičnost. Pričaju ljudi kako ih stalno prati sreća, e pa neće biti da je tako. Imaju sve ono za šta sam rekao da nedostaje Srbiji. Ne radi se tu samo o Luki Modriću. Tačno znaju šra rade, ne podležu panici u stani-pani situacijama i igru pretpostavljaju rezultatu“.

Video je bivši internacionalac sa terena Slovenije, Srbije, Portugala i Grčke i dovoljno dobrih elemeneta u fudbalu osvajača kvalifikacione grupe, sa Portugalom kao favoritom oteranim u baraž. I fokusirao se na jednu, čak i laicima, lako uočljivu stvar.

„Ne bih da pričam o fizičkoj (ne)spremnosti, mene je impresionirala želja momaka da obraduju naciju uspesima u Kataru. Mrtvi umorni su padali posle svake utakmice, ali ne zbog umora, mada su pojedinci istrčavali kilometre i kilometre na svakom meču. Tu vidim „materijal“ za kolektivni napredak, Bogat je svaki selektor koji ima igrače spremne da igraju preko bola, trče, žrtvuju se i menjaju. Ova je generacija definitivno drugačija, savršeno plodno tlo za povratak kulta reprezentacije“.

U mnogim domaćim fudbalskim kuloarima i kuhinjama poteže se priča eventualnog otpuštanja Dragana Stojkovića, zbog najavljenih a neispunjenih ambiicija u Kataru., kao i moguće suspenzije na kraju postupka Disciplinske komisije Međunarodne fudbalske federacije,  pokrenute zbog „psovanja albanske majke“ fudbalerima Švajcarske, kosovskog porekla, u meču sa tom reprezentacijom.

„Ako iko može da istrpi kritike, mislim na one stručne i dobronamerne, odnosno izdrži sve bočne udarce onda je to Piksi. Najlakše je smeniti selektora posle brzog ispadanja, FSS je ranije redovno tako podilazio nezadovoljnom narodu, o istom trošku štiteći sebe od prozivki za lošu politiku i rad. Nadam se da će ovog puta biti drugačije.

I njemu je ovo bilo prvo selektorsko takmičenje, hteo je najbolje, širio pozitivu, jer nije normalno da spuštenih ruku odeš na Svetsko prvenstvo…. Mada je duboko u sebi znao kako stoje stvari, gledao sam njegovu dugu i povremeno neugodnu priču sa novinarima u Srbiji, posle Mundijala, nije mu lako.

Ali, ponavljam, ako iko u ovom trenutku među trenerima ima kredibilitet u svetu fudbalu, potencijal da napravi pravu analizu, volju i slobodu da zatraži mišljenje iskusnijih od sebe… onda je to Piksi. Verujem u moć kontinuiteta, verujem u njega i verujem da će Srbija sa Stojkovićem otići na Evropsko prvenstvo“, podvlači Zahović, pod čijom direktorskom palicom je Maribor dva puta igrao Ligu šampiona i više Liga Evrope.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari