Argentina novi svetski šampion u fudbalu 1Foto: EPA-EFE/Friedemann Vogel

Fudbalska reprezentacija Argentine novi je svetski prvak u fudbalu.

„Gaučosi“ su u finalu savladali reprezentaciju Francuske nakon boljeg izvođenja penala 4-2. Nakon 120 minuta igre bilo je 3:3 strelci su za Argentinu bili Lionel Mesi iz penala u 23. minutu i Anhel Di Marija nakon predivne kontre trinaest minuta kasnije, da bi u produžetku još jednom bio precizan Lionel Mesi. Sva tri gola Francuske bilo je delo Kilijana Mbapea. Prvo je bio precizan sa „kreča“ u 80. minutu, da bi samo dva minuta kasnije bio siguran, a treći gol je postigao sa penala u 117. minutu.

Argentina je u prvom poluvremenu bila apsolutno bolji rival na meču, a Francuska za to vreme nije uputila nijedan šut u okvir gola Emilijana Martineza.

Argentina novi svetski šampion u fudbalu 2
Foto: EPA-EFE/Ronald Wittek

Svu nemoć Francuske pokazao je selektor te reprezentacije Didije Dešan koji je već u 41. minutu posegao za dvostrukom promenom!

Umesto Usmanea Dembelea i Olivijea Žirua u igru su ušli bočni napadači Kolo Muani i Markos Tiram, ali oni nisu uspeli da promene stanje na terenu niti da spreče dominaciju Argentine.

U drugom poluvremenu se situacija na terenu nije promenila.

Francuska je teško dolazila do lopte, a i kada bi je imala u svom posedu nije bila u stanju da iskreira gol prilike.

Sa druge strane „Gaučosi“ su se malo povukli i čekali priliku iz polukontri, a u dva navrata su mogli i da dođu do ubedljivije prednosti.

U 70. minutu je pretio Kilijan Mbape sa ivice šesnaesterca, ali je lopta otišla daleko iznad gola Martineza.

Ipak, deset minuta kasnije Francuska dolazi do gola.

Argentina novi svetski šampion u fudbalu 3
EPA-EFE/Friedemann Vogel

Kolo Muani je dobio duel sa štoperom Argentine Nikolasom Otamendijem koji ga je potom srušio u kaznenom prostoru, a glavni sudija Šimon Marčinjak je pokazao na penal.

Sa bele tačke je bio precizan Kilijan Mbape, a samo dva minuta kasnije je napadač PSŽ doneo izjednačenje.

Nakon duplog pasa sa Kolo Muanijem Mbape je ostao sam iskosa i volej udarcem je matirao Emilijana Martineza.

Takav sprektakularan povratak u finale dao je „krila“ izabranicima Didijea Dešana, ali je Argentina uspela da sačuva rezultat i odvede utakmicu u produžetke.

U prvom produžetku videli smo uglavnom igru između dva kaznena prostora, a „Gaučosi“ su tri puta ozbiljno zapretili u finišu dog dela igre.

Argentina novi svetski šampion u fudbalu 4
Foto: EPA-EFE/Ronald Wittek

Prvo je Lautaro Martinez sjajno šutirao da bi mu štoper „Trikolora“ Dajot Upamakano izblokirao udarac, a u nastavku akcije je šutirao bek Gonzalo Montijel, ali je Rafael Varan uspeo da izbaci loptu u korner.

Samo minut kasnije je Lautaro Martinez dobio loptu u prostor, ali je Upamenkano ponovo izvrsno intervenisao u svom kaznenom prostoru.

U drugi produžetak je Argentina ušla onako kako je završila prvi i to im se isplatilo u 109. minutu utakmice kada je iskosa šutirao Lautaro Martinez, a Emilijan Martinez mu je odbranio odbivši loptu na ivicu peterca na koju je natrčao Mesi poslavši je u gol.

I kada su svi mislili da će Argentina uspesno privesti meč kraju sudija Šimon Marčinjak je u 117. minutu pokazao na penal.

Kilijan Mbape je sa 20 metara šutirao, a lopta je pogodila u ruku Gonzala Montijela što je bilo dovoljno da poljski arbitar pokaže na „kreč“, a odande je ponovo bio precizan Kilijan Mbape.

U 120. minutu smo videli dve kolosalne prilike u samo pola minuta utakmice.

Prvo je Kolo Muani izašao sam ispred Emilijana Martineza, ali mu je sjajni golman odbranio udarac, a onda je u nastavku akcije Argentina udarila kontru nakon koje je Lautaro Martinez na ivice penala šutirao pored gola Ugo Ljorisa.

Nakon toga meč je ušao u penale u kome su se bolje snašli Argentinci.

Kingsli Koman i Orelijan Čuameni su promašili penale, dok su u redovima novog svetskog šampiona svi bili precizni, pa je slavlje moglo da počne jer je Lionel Mesi ispunio san svih Argentinaca, odvevši ih na krov sveta, tamo gde su stizali sa legendarnim Dijegom Armandom Maradonom.

Argentina novi svetski šampion u fudbalu 5
Foto: EPA-EFE/Ronald Wittek

U senci treće titule svetskog prvaka koju je osvojila Argentina nakon 1978. i 1986. godine, ostaće činjenica da je Lionel Mesi u finalnoj utakmici Mundijala u Kataru protiv Francuske postao rekorder sa odigranih 26 mečeva na Svetskim prvenstvima.

Na taj način je pretekao Nemca Lotara Mateusa koji je do ovog Svetskog prvenstva sa 25 utakmica za reprezentaciju Nemačke suvereno držao prvo mesto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari