Brazil i Južna Koreja nisu sa iste planete, Karioke otplesale do Top osam u Kataru 1EPA-EFE/Abedin Taherkenareh

Prvi favorit za titulu svetskog prvaka u fudbalu, sa „pola gasa“, savladao autsajdera – 4:1 i otišao u četvrtfinalni duel sa Hrvatskom.

Ako je uopšte bilo onih što su pomislili da je azijska reprezentacija u stanju da šokira osvajača pet Zlatnih boginja onda su im lađe potonule već posle prvog poluvremena meča na „974“ stadionu, jer su Karioke i pre isteka tih 45 minuta prešle preko rivala kao „parni valjak“ po svežem asfaltu.

Bez posebnog naprezanja i sa samouverenošću na ivici prepotencije, svakom akcijom i šansom pokazivali su ostatku fudbalskog sveta koliko su ovom trenutku iznad ostalih, kada su kompletni i zdravi. Dajući još materijala svim stručnim percepcijama ove generacije kao jedne od najboljih u istoriji Brazila.

Sve što su radili bilo je jednostavno i zavodljivo kao njihov nacionalni ples samba, u čijem ritmu su proslavljali svaki pogodak, u čemu im se u jednom trenutku poridružio i egzaltirani selektor Tite. A, spektakl je krenuo već u 7. minutu, kada se Rafinja majstorski probio po desnom boku i poslao loptu na na drugu stranu gde je dočekao Vinisijus, a napadač Reala iskoristio ispadanje čitave odbrane, primirio loptu i uputio neodbranjiv udarac za premijerni mundijalski pogodak u karijeri.

Dupliranje prednosti došlo je sa bele tačke. Rišarlisona je faulirao Vu Jung Đung u kaznenom prostoru Južne Koreje i sudija Turpan nije imao dilemu – pokazao je na belu tačku. Oporavljeni Nejmar je preuzeo odgovornost i rutinski uhvatio Sunga na krivoj nozi (13).

Posle kraćeg zatišja, Rišarlison je doneo karnevalsku atmosferu u Persijski zaliv. Dvostruki strelac protiv Srbije imao je vremena da prijem lopte glavom ukrasi žongloiranjem, da bi potom, posle duplog pasa sa Tijagom Silvom nogom izveo nemilosrdnu „egzekuciju“  (29).

Ni to nije bilo dovoljno Brazilcima, pa je Vinisijus „bocnuo“ lob pas sa levog krila, do Pakete koji je udarcem iz prve dosuo so na ranu borbenih, ne i dovoljno kvalitetnih Južnokorejaca (36). Još puno puta je golman poraženog tima bio kao u streljani, ali je sam ili uz pomoć saigrača i sreće uspevao da ostane na nogama drugih 45 minuta.

Do kraja je kapitulirao samo Alison, pre nego što ga je brazilski selektor izveo u 80. minutu, štedeći ga za sledeću eliminacionu rundu. Pek je prelepom „bombom“ sa 20-ak metara izborio častan poraz svoje uporne i neumorne ekipe, isprativši južnoameričku reprezentaciju u njeno 18. mundijalsko četvrtfinale.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari