Ekvador i Holandija podelili "plen", propustivši šansu da prvi prođu u osminu finala 1EPA-EFE/Abedin Taherkenareh

Derbi drugog kola A grupe prošao bez pobednika – 1:1, pa sada obe reprezentacije imaju po četiri boda.

Ekipe nisu časile časa da krenu po drugu pobedu na Mundijalu u Kataru i osminu finala, pa je prvo poliuvreme donelo fudbal sa dosta ritma i obostrane konkretnosti u ofanzivi.

S tim da se prvo Lalama posrećilo da „poentiraju“ na „Kalifa“ stadionu u Dohi, najbrže postignutim golom od početka prvog planetarnog takmičenja na tlu jedne arapske zemlje.

Kodi Gakpo je u 6. minutu tako opalio po lopti da je njegov šut u bliži ugao „pocepao“ mrežu Erana Galindeza, što je bio drugi pogodak napadača PSV Ajndhovena na SP 2022.

Pogodili su i Ekvadorci pre pauze, međutim udarac Pervisa Estupinjana nije priznat, zbog sporne sudijske procene da je jedan saigrač veziste Brajtona pre toga iz ofsajda markirao Andresa Norperta.

Ipak, „jedinica“ Herenvena je matirana malo po povratku iz svlačionica (49). Naravno, strelac je bio Ener Valensija, čiji su pametne procene i potezi presudili i Kataru na otvaranju Mundijala.

Timber je izgubio loptu na svojoj polovini, ona je brzo stigla do Estupinjana, kom je Nopert skinuo šut, ali je centarfor Fenerbahčea natrčao na odbitak i pokazao zašto tim toliko zavisi od njega.

Izjednačenje je dalo krila momcima srednjeeameričke selekcije, jer su se rastrčali po terenu i, ne skidajući nogu sa „gasa“, u naletima opkoljavali šesnaesterac nemuštih pulena Luja van Gala.

Da je Gonsalo Plata uspeo da napravi ono što radi u Valjadolidu, u 59. minutu bismo možda dovili prvog učesnika nokaut faze, ovako se prečka dugo tresla od pomenutog projektila.

Predstavnici Evrope uspeli da se nekako skupe, pa čak i preuzmu kontrolu nad dešavanjima u jednom trenutku, ali nisu do kraja napravili ništa što bi ugorzilo bod neuporedivo opasnijeg protivnika.

Ko se kakvim pokazao u sat i po borbe dovoljno govori podatak da je Ekvador uputio čak 13 šuteva u pravcu gola, a Holandija mizerna dva.

Ono što je za brigu prve reprezentacije jeste težina povrede kapitena, obzirom da je Valensija na nosilima iznet sa trave i kraj meča odgledao sa ledom na nozi.

Sada su na potezu lekari, obzirom da je ovaj iskusnin špic preko potreban za duel sa Senegalom. Lale, pak, očekuje lak posao protiv već otpisanog Katara.

 

GRUPA A

Ekvador 4

Holandija 4

Senegal 3

Katar 0

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari