Hrvatska i Argentina susreću se treći put na Mundijalima: Kako su protekli dosadašnji susreti i koja ekipa je bila uspešnija? 1Foto: EPA-EFE/Ronald Wittek

Predstojeća polufinalna utakmica Svetskog fudbalskog prvenstva u Kataru biće šesti duel reprezentacija Hrvatske i Argentine, a treći na Mundijalima.U dosadašnjih pet mečeva svaka ekipa ima po dve pobede, a jedna utakmica završena je bez golova. Reprezentacije su izjednačene i na svetskim prvenstvima, pošto svaka ima po jednu pobedu u takmičenju po grupama, podseća Hina.

Hrvatska i Argentina su prvi put igrale juna 1994. godine u Zagrebu pred 38.000 gledalaca. Bio je to prijateljski meč (0:0) u kojem je nastupio i Dijego Maradona, a igrali su i Gabrijel Batistuta, Klaudio Kanidja, Fernando Redondo… Na drugoj strani bili su Zvonimir Boban, Davor Šuker, Robert Prosinečki…

Ove dve selekcije su se drugi put sastale 1998. godine na Svetskom prvenstvu u Francuskoj. Bio je to duel trećeg kola Grupe H u Bordou, a Argentina je pobedila sa 1:0 golom Maurisija Pinede u 36. minutu. Hrvatska je pre tog duela obezbedila sa dve pobede prolaz. Na kraju, Argentina je stala u četvrtfinalu protiv Holandije, a Hrvatska je kasnije tu reprezentaciju pobedila u meču za treće mesto.

Sledio je prijateljski susret u martu 2006. godine. Hrvatska, koju je tada vodio Zlatko Kranjčar, u sklopu priprema za Svetsko prvenstvo u Nemačkoj, odigrala je u Bazelu susret protiv Argentine. Bio je to meč u kojem je Luka Modrić debitovao u dresu Hrvatske, dok je Lionel Mesi postigao svoj prvi pogodak u dresu Argentine. Hrvatska je slavila sa 3:2.

Hrvatska je povela u trećem minutu golom Ivana Klasnića, ali je Argentina preokrenula sa dva brza gola Karlosa Teveza u četvrtom i Lionela Mesija u šestom minutu. Izjednačio je Darijo Srna u 52. minutu, a pobedu Hrvatskoj doneo je Dario Šimić u 90. minutu. Tada 20-godišnji Modrić je igrao do 84. minuta, dok je 18-godišnji Mesi odigrao svih 90 minuta.

Usledio je još jedan prijateljski meč u novembru 2014. godine u Londonu. Hrvatska je povela protiv tadašnjeg vicešampiona sveta, ali je na kraju slavila Argentina sa 2:1 pogotkom Mesija sa penala u 57. minutu.

Poslednji meč su ove dve reprezentacije odigrale na Svetskom prvenstvu u Rusiji 2018. godine kada je Hrvatska u grupnoj fazi pobedila sa 3:0 Antea Rebića (53), Luke Modrića (80) i Ivana Rakitića (90). Argentina je eliminisana u osmini finala od Francuske, koja je potom u finalu savladala Hrvatsku.

Naredni, šesti medjusobni duel Hrvatske i Argentine na programu je sutra od 20.00.

Dosadašnji mečevi:

Hrvatska – Argentina 0:0 (1994. Zagreb – prijateljska)

Argentina – Hrvatska 1:0 (1998. Bordo – SP grupa)

Hrvatska – Argentina 3:2 (2006. Bazel – prijateljska)

Argentina – Hrvatska 2:1 (2014. London – prijateljska)

Hrvatska – Argentina 3:0 (2018. Nižnji Novgorod – SP grupa)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari