Kako Kamerun stoji na fudbalskoj sceni: Rezultati današnjeg protivnika Srbije na prethodnim mundijalima 1Foto: EPA-EFE/Rolex dela Pena

Kamerun je stekao nezavisnost od Francuske 1. januara 1960. godine.

Posle Gvineje, to je bila druga francuska kolonija u podsaharskoj Africi koja je postala nezavisna. Mesec i po dana kasnije, odnosno 21. februara 1960. nova nacija je održala ustavni referendum na kojem je usvojen novi ustav.

Prvi Mundijal na kome su učestvovali bio je onaj u Španiji 1982. godine, a na njemu su zauzeli 17. mesto.

Bili su u grupi sa Peruom, Poljskom i Italijom i apsolutno se nisu obrukali. Odigrali su tri nerešene utakmice u grupi, dva puta je bilo 0:0, dok je protiv Italije bilo 1:1.

Naredni planetarni šampionat su propustili, a najbolji plasman su ostvarili na onom u Italiji 1990. godine.

Tada su bili sedmi, a u četvrtfinalu ih je izbacila Engleska rezultatom 3:2 nakon produžetaka.

U grupi su pobedili Argentinu sa 1:0 te Rumuniju sa 2:1, dok su od Sovjetskog Saveza izgubili sa 4:0.

Na tom takmičenju ih je predvodio legendarni Rodžer Mila sa četiri postignuta gola pri čemu je bio treći strelac turnira zajedno sa Lotarom Mateusom, Mičelom i Gerijem Linekerom.

Ipak nisu mogli da prođu favorizovane Engleze, ali će Italija 1990. godine ostati upamćena kao jedan od najbojih Mundijala neke od afričkih zemalja.

Na naredna tri Svetska šampionata su završavali učešće u grupnoj fazi.

U Americi 1994. godine su imali tek jedan remi i dva poraza u grupi, u Francuskoj četitri godine kasnije dva remija i jedan poraz u grupi, a u Južnoj Koreji i Japanu po jedan poraz, remi i pobedu.

U Južnoj Africi 2010. godine su bili 31. selekcija na šampionatu, a u Brazilu četiri godine kasnije poslednja, 32.

Na oba prvenstva su zabeležili po tri poraza u grupnoj fazi takmicenja.

Od Brazila nisu uspeli da se kvalifikuju na najveću fudbalsku smotru, a to im je pošlo za rukom u kvalifikacijama za Katar kada su u plej-ofu izbacili Alžir.

Ipak na otvaranju turnira doživeli su poraz od Švajcarske minimalnim rezultatom i pred njima je nemoguća misija u mečevima protiv Srbije i Brazila u smislu prolaska u osminu finala.

Za razliku od prethodnih generacija gde su fizička snaga i hitrina igrača bile glavna prednost afričkih reprezentacija, ova selekcija kameruna je satkana od igrača koji se mnogo više oslanajju na tehniku, pas i igru po krilima.

Najbolji igrači ekipe koju sa klupe predvodi Ribober Song su napadači Erik Maksim Čupo-Moting, Vinsent Abubakar i Karl Toko Ekambi, a treba istaći i Mumi Ngamelea, te Franka zambo-Angisu, dok mrežu čuva sjajni Andre Onana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari