Kamerunci kamenovali porodičnu kuću Emboloa; njegova porodica optužuje Samjuela Etoa 1EPA-EFE/Noushad Thekkayil

Švajcarska je na startu Mundijala pobedila Kamerun golom rođenog Kamerunca, koji se opredelio da nastupa za „sajdžije“. Zbog takvog poteza, fudbaler Monaka trpi veliki pritisak, naročito nakon što je „presudio “ Kameruncima u Kataru.

Ni dva dana posle meča ne prestaju tenzije. Iako se nakon gola odmah izvinio, ne želeći da se raduje kako bi time pokazao poštovanje prema zemljacima, Embolo trpi velike pritiske od tamošnje javnosti.

Rođen u Juandeu, Embolo mora da se suoči sa rezigniranošću kamerunskog naroda. Navijači su kamenovali njegovu porodičnu kuću, smatrajući da je „izdajica“ jer se opredelio da nastupa za Švajcarsku.

Oglasila se tim povodom i njegova majka Žermen Embolo.

„Ostavite mi sina na miru. Švajcarska ga je fudbalski odgajila i on je samo obavio posao za tu državu. A vi (Kamerunci, op. au), umesto da i sami trenirate talente, samo se bavite smicalicama. Morate da date određenu sumu novca kako biste bili u Utopiji (kompanija koja se bavi pi-arom Samuela Etoa, aktuelnog predsednika tamošnjeg fudbalskog saveza) dok Švajcarci obrazuju moje dete“, poručila je majka centarfora Monaka.

Embolo je nastupao za sve mlađe selekcije Švajcarske. Kada je došao u poziciju da bira za koju će seniorsku reprezentaciju nastupiti, dugo se premišljao, ali je na kraju odlučio da ostane privržen Švajcarcima.

„Dugo sam odlagao odluku za koju reprezentaciju ću da igram. Bilo je teško prelomiti. Onda sam jednog dana shvatio da želim da budem član selekcije Švajcarske. Da povratka nema. U porodici je bilo članova koji su ohrabrivali oba izbora, ali su svi poštovali moju odluku“, objasnio je, sovjevremeno, svoju odluku 25-godišnji napadač.

Selektor Kameruna Rigobert Song ponosan je na Brila.

„Naš momak je bio strelac za Švajcarsku, iako bih više voleo da je to uradio u dresu naše reprezentacije. Znam ga vrlo dobro, povremeno se i čujemo, ja sam kao njegov veliki brat. To što igra za drugu selekciju ne znači da bi naša zajednica trebalo da se cepa“, opominje Song.

Kamerun se u ponedeljak, u drugom kolu, sastaje sa Srbijom u 11 časova.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.